Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/7/356 π.Χ.

 Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)

20/07/1810

Η Κολομβία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

20/07/1821

Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.

20/07/1890

Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» - όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.

20/07/1891

Ιδρύεται το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

20/07/1914

Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 μπαίνει στη Σχολή Τηλεγραφητών των ΤΤΤ (Τηλεγραφίας - Ταχυδρομείων - Τηλεφωνίας). Οντας σπουδαστής κηρύσσεται η μεγάλη απεργία των «Τριατατικών». Οι σπουδαστές απεργούν μαζί με τους εργαζόμενους και ο Χαρίλαος εκλέγεται στην Επιτροπή Αγώνα. Αργότερα, θα συγκροτηθεί Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΤΤ, στον οποίο εκλέγεται και γραμματέας. Το 1934 προσλαμβάνεται ως τηλεγραφητής στην ΤΤΤ. Αρχίζει μια απίστευτη περιπλάνηση «μεταθέσεων» από πόλη σε πόλη, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης. Σε όποια πόλη και αν βρεθεί, θα επιδιώξει και θα έχει σύνδεση με πυρήνες παράνομων κομμουνιστών. 

Χαρίλαος Φλωράκης

20/07/1919

Γενικές απεργίες αλληλεγγύης στη Σοβιετική Ρωσία και Ουγγαρία πραγματοποιούνται σε Ιταλία και τη Σερβία.

20/07/1923

Δολοφονείται ο αρχηγός των μεξικανών εξεγερμένων στρατηγός Πάντσο Βίγια. 

Φρανσίσκο Πάντσο Βίγια

20/07/1927

Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή μικροαστική αντιδραστική παρέκκλιση στο Κόμμα που ενθαρρύνθηκε από τη φραξιονιστική δράση της τροτσκιστικής-ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ. Η Ολομέλεια καταδίκασε επίσης τη στάση των κεντριστών (Σ. Μάξιμου, Τ. Χαΐνογλου και Κ. Σκλάβου) που με τις παραιτήσεις τους από το Πολιτικό Γραφείο στην ουσία συντάχθηκαν με τους λικβινταριστές. Οι κεντριστές δήλωσαν αντίθετοι προς τους λικβινταριστές και απέσυραν τις παραιτήσεις τους.

20/07/1933

Πεντακόσιοι αυτοκινητιστές της Αθήνας κατεβαίνουν σε συγκέντρωση και εγκρίνουν ψήφισμα κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης σε βάρος τους. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των διαδηλωτών.

20/07/1937

Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι (πατέρας του ραδιοφώνου), που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Καρλ Φ. Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας.

20/07/1944

Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν τον δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία. Την επόμενη μέρα ιδρύεται η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ενώ η 1η Πολωνική Στρατιά και ο Λαϊκός Στρατός ενώνονται σε κοινό στρατιωτικό σώμα.

20/07/1974

Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Την ίδια μέρα δημοσιεύεται ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία καταγγέλλονταν πως «Το πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας στην Κύπρο οδήγησε στην επέμβαση των Τούρκων. Και οι δύο ενέργειες είναι πράξεις που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση του ίδιου σχεδίου του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, του διαμελισμού της Κύπρου και τη μετατροπή της σε αμερικανονατοϊκή βάση». 

Το πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974

20/07/1989

Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

 

3 σχόλια:

  1. 20/07/1927

    Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή μικροαστική αντιδραστική παρέκκλιση στο Κόμμα που ενθαρρύνθηκε από τη φραξιονιστική δράση της τροτσκιστικής-ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ. Η Ολομέλεια καταδίκασε επίσης τη στάση των κεντριστών (Σ. Μάξιμου, Τ. Χαΐνογλου και Κ. Σκλάβου) που με τις παραιτήσεις τους από το Πολιτικό Γραφείο στην ουσία συντάχθηκαν με τους λικβινταριστές. Οι κεντριστές δήλωσαν αντίθετοι προς τους λικβινταριστές και απέσυραν τις παραιτήσεις τους........ Οι Φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων αποτελούν την 5η φάλαγγα του καπιταλισμού μέσα στο εργατικό και Κομμουνιστικό κίνημα. Οι ..διαφορές τους πάντα είναι προσχηματικές και ο Αντικομουνιστικός τους στόχος είναι κοινός. Κατέστρεψαν την Κ.Δ 1935 1943 μετατρέποντας την σε πολιορκητικό κριό για την καταστροφή των Κ.Κ και της ΕΣΣΔ στην οποία ο συσχετισμός άλλαξε υπέρ τους μετά το 1945 λόγω των 5000000 νεκρών Κομμουνιστών στον πόλεμο. Επικράτησαν επίσημα 5 του Μάρτη του 1953 και με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού σε μία πορεία 38 χρόνων κατέστρεψαν τα πάντα. Το ίδιο κάνει η οπορτουνιστική αντεπανάσταση τα τελευταία 13 χρόνια στην Κούβα δίνοντας πρόσφορο έδαφος στις ΗΠΑ για ΑΝΟΙΧΤΗ επίθεση οδηγώντας τον λαό στην καταστροφή. https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/project-elliniko-idiotiki-poli-disekatommyrion-chtismeni-apo-to-lao-alla-aprospelasti-gia-to-lao/..... Η Διαφωνία του ΚΚΕ σε όλα αυτά είναι με θέσεις εργατικής Λαικής εξουσίας με Κοινωνικοποιημένα τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ολα αυτά δεν θα γίνουν με οπορτουνιστικές παπάτζες για ...πολιτικά μέτωπα.... και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Αυτά αποτελούν σωτηρία για τον καπιταλισμό και καταστροφή για τον λαό. Ολα θα γίνουν μέσα απο το ΠΑΜΕ και την Κοινωνική Συμμαχία και μέχρι να γίνουν θα συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης. Η Σαπισμένη σούπα που μας σερβίρουν πληρώθηκε με πολύ αίμα απο τους λαούς και δεν δικαιώθηκε πουθενά. π.χ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/20-ioylioy-1974-i-toyrkia-eisvallei-stin-kypro/ Το 1955 μετά την Ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα οι Δύο Εθνικισμοί Ιμπεριαλισμοί με ΕΟΚΑ και ΒΟΛΚΑΝ πήγαν στο πολυεθνικό νησί και το κατέστρεψαν. Εβαλαν το χεράκι τους και οι ...προοδευτικές δυνάμεις.... με ράσο... η χωρίς. Η Απουσία Κ.Κ απο το 1943 είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως άλλωστε παντού.... Κύπρος ενιαία μία Ιθαγένεια μία διεθνή εκπροσώπηση με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου