Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


29/08/1632

Γεννιέται ο Βρετανός (Άγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του Κλασσικού Φιλελευθερισμού.

29/08/1824

Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος υπό τον Α. Μιαούλη πετυχαίνει σημαντική νίκη επί του οθωμανικού στη ναυμαχία του Γέροντα.

29/08/1842

Με τη Συνθήκη του Νανκίν ολοκληρώνεται ο «Α’ πόλεμος του οπίου» μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κίνας. Η νικήτρια Βρετανία αποσπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

29/08/1918

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φιλανδίας.

29/08/1922

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

29/08/1931

Γεννήθηκε, στη Νέα Ιωνία ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης 

Γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης

29/08/1941

Δημοσιεύεται η γερμανοϊταλική διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στην Ευρώπη.

29/08/1943

Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο βουνό Κέρκη της Σάμου. Ο ΕΛΑΣ, αφού προκάλεσε στον εχθρό σοβαρές απώλειες (80 νεκροί), πέρασε στο βουνό Καρβούνη. Οι Ιταλοί εκτελούν σε αντίποινα 40 κατοίκους των χωριών Κάστανος, Κοσμαδαίοι, Μαραθόκαμπος και Λέκη.

29/08/1947

Η πρώτη μάχη, του ΔΣΕ, στην Σάμο, απελευθερώνοντας το χωριό των Γκιναίων. ενώ το επόμενο διάστημα απελευθερώθηκαν 22 χωριά. 

Η πρώτη μάχη παράταξης του ΔΣΕ στην Σάμο

29/08/1949

Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας το μονοπώλιο της κατοχής του ατομικού όπλου από της ΗΠΑ.

29/08/1949

Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάσης της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ. 

Συντεταγμένη υποχώρηση του ΔΣΕ

29/08/1955

Ο Νίκος Καρδαμήλας, μετά τη σχετική του καταδίκη από το Διαρκές Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, εκτελείται με την κατηγορία της κατασκοπίας.

29/08/1977

Πειράματα σε καταδίκους πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 έως το 1973 αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχησαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.

 

5 σχόλια:

  1. 29/08/1949

    Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάσης της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη Λ. Δ. της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

    Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ. Ενας πραγματικά ηρωικός αγώνας του λαού που μπορούσε να είχε τελειώσει νικηφόρα τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και ΕΑΜ ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα εξασφάλιζαν την αυτοτελή δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και θα ένωναν τον λαό σε ταξική βάση θα έκαναν όσους ελιγμούς χρειαζόταν με το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχους τους Αγγλους και στην πορεία του πολέμου θα αντιμετώπιζε ενιαία Τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΚΚΑ ΕΔΕΣ με στόχο το τσάκισμα τους και θα διεκδικούσε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Δεν θα είχαμε ηττηθεί σε όλη την χώρα και θα οικοδομούσαμε Σοσιαλισμό. ΔΣΕ χωρίς ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ δεν θα υπήρχε όλα θα είχαν τελειώσει ....όμορφα ευρωκομουνιστικά.... το 1945. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/nosileytria-se-petsa-epeidi-o-prothypoyrgos-metraei-stremmata-kai-feretra-ta-13-500-feretra-einai-sti-diki-sas-tin-plati/...... Νεκρούς απο την πανδημία έχουμε σε όλο τον Καπιταλιστικό κόσμο με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις. Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε το ξέχασες.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Σε ένα σκηνικό που αλλάζει γοργά και με αντιδραστικό τρόπο απαιτείται μια ακόμα πιο σημαντική τομή και για το ταξικό εργατικό κίνημα. Κίνημα που θα βάλει στο τιμόνι τα εργατικά συμφέροντα, που θα ενώνει και δεν θα διαχωρίζει (παλιούς και νέους εργαζόμενους, δημόσιο-ιδιωτικό, μόνιμους-ελαστικούς, ντόπιους-μετανάστες, άνδρες-γυναίκες) ενάντια στην επίθεση κυβερνήσεων-Ε.Ε.-κεφαλαίου, που θα είναι μαχητικό, θα δίνει σκληρούς αγώνες χωρίς ημερομηνία λήξης, με στόχο την επιβολή ρωγμών, την απόσπαση κατακτήσεων και τη νίκη και όχι τη διαπραγμάτευση για το ρυθμό χειροτέρευσης της θέσης μας, την κοινοβουλευτική εξαργύρωση και την «εξαγωγή συμπερασμάτων». Η εργατική διαδήλωση στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. κάθε χρόνο λειτουργεί ως δείκτης του αγωνιστικού «θερμόμετρου» και της δυναμικής της πάλης των εργαζόμενων ενάντια στις νέες λαιμητόμους που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός.https://prin.gr/2021/08/kamara-deth/.......Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και παραμύθια απο τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να ξεπλύνουν τον καπιταλισμό. Οι Κομμουνιστές παλεύουμε να ενώσουμε τον λαό σε ταξική βάση στην Κοινωνική συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση βάζουμε την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Δείχνουμε ανεκτικότητα σε διαφορετικές απόψεις απλών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό τους δίνουμε το χέρι όταν αποφασίσουν να σηκωθούν και τους δείχνουμε το δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αντίθετα ο αγώνας ενάντια στους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων είναι χωρίς έλεος με στόχο το τσάκισμά τους. Είναι 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γιώργος Κοτζιούλας «έφυγε» στις 29 Αυγούστου 1956 σε ηλικία μόλις 47 ετών, με την υγεία του τσακισμένη και την ψυχή του γεμάτη πίκρα γιατί το έργο της Εθνικής Αντίστασης δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.

    Ο Γιώργος Κοτζιούλας γεννήθηκε στις 23 Απρίλη 1909 στην Πλατανούσα των Τζουμέρκων.

    Ο Γιώργος Κοτζιούλας, παιδί πολυμελούς φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Πλατανούσα (Ραψίστα) Αρτας το 1909.
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/08/blog-post_997.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. “Που θα πάτε, που θα πάτε! Πρόστυχοι καλαμαράδες
    με ψυχή ξεπουλημένη γράφανε κατεβατά
    που γινόταν απ’ το κράτος φημερίδες και φυλλάδες
    να στραβώνετ’ ο καθένας, να φλομώνεται μ’ αυτά…”

    Γ. Κοτζιούλας, “Επανάσταση”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου