Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Επιστολές στρατευμένων από την ΕΛΔΥΚ


Το προηγούμενο διάστημα ο λαός της Εύβοιας, της Αττικής και της Ηλείας ήρθε αντιμέτωπος με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις συγκεκριμένες περιοχές. Οι συνέπειες της καταστροφής είναι ήδη ορατές, με εκατοντάδες καμένα σπίτια, στρέμματα δάσους και περιουσίες. Ανάμεσα στους πληγέντες είναι και πολλοί φαντάροι που είδαν μόλις σε μερικές μέρες οι κόποι μια ζωής των οικογενειών τους να γίνονται στάχτη. Η κυβέρνηση με άπλετη υποκρισία προσπάθησε για ακόμη μια φορά να επιστρατεύσει τις γνωστές δικαιολογίες περί «κλιματικής αλλαγής», «απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων», όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ στην Ηλεία το 2007, του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι το 2018, ενώ τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αναλώθηκαν στη γνωστή ανούσια κριτική με επιχειρήματα περί «ανικανότητας και ανευθυνότητας» της κυβέρνησης, με κοινή διαπίστωση όλων ότι «τουλάχιστον δεν θρηνήσαμε θύματα», προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Είναι ενδεικτικό για το πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και ειδικότερα για τους πυρόπληκτους φαντάρους το γεγονός ότι ακόμη δεν τους έχει χορηγήσει άδεια για να μεταβούν στους τόπους κατοικίας τους προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για τη δωρεάν μετακίνησή τους, καλώντας τους ουσιαστικά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μια περίοδο που το κόστος των εισιτηρίων είναι δυσβάσταχτο.

Οι πληγές που άφησαν οι πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών προστίθενται στην ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φαντάροι σε πολλές μονάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, με σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στις συνθήκες διαβίωσης, με τα κρούσματα εντός στρατοπέδων να αυξάνονται ελλείψει μέτρων προστασίας, με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με καθυστερήσεις και χωρίς ουσιαστική επιστημονική ιατρική ενημέρωση, με τους στρατιώτες να πληρώνουν τα COVID tests και να ματώνουν οικονομικά για να καλύψουν τα έξοδα της θητείας τους.

Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική των κυβερνήσεων που από τη μια δαπανούν δισ. ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και στρατιωτικές αποστολές που τίθενται στην υπηρεσία της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, που μπουκώνουν με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη υποχρηματοδοτούν το Πυροσβεστικό Σώμα, απαξιώνουν τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, δεν προχωρούν στα απαραίτητα αντιπυρικά έργα για την προστασία των δασών, κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις διότι αυτά δεν αποτελούν πηγή εσόδων και κερδών και βλέπουν τα δάση ως φιλέτα για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα μπορούν και πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ που εδώ και χρόνια τονίζει με επεξεργασμένες θέσεις την ανάγκη συγκρότησης ενός σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών και προστασίας των δασών με ουσιαστική ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να στηρίξουν με οποιονδήποτε τρόπο τον αγώνα των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών απαιτώντας αποζημίωση στο 100% των καταστροφών και των ζημιών, δωρεάν στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πληγέντες και κάθε είδους διευκόλυνση για όσο διάστημα χρειαστεί.

Να διεκδικήσουν μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλες τις μονάδες τη χορήγηση πολυήμερων αδειών για όλους τους πυρόπληκτους στρατιώτες, τη δωρεάν μετακίνησή τους και έκτακτη οικονομική βοήθεια για το υπόλοιπο της στρατιωτικής τους θητείας.

Νίκος Σμυρνιούδης, φαντάρος της ΕΛΔΥΚ

***

Υπηρετούμε τη θητεία μας μακριά από τα σπίτια μας και παρακολουθούμε, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό, να εκκενώνονται τα χωριά μας, να απειλούνται ζωές συνανθρώπων μας και των οικογενειών μας, τα σπίτια μας.

Αγανάκτηση, ερωτήματα, «Πού είναι η Πολιτική Προστασία; Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο πριν φουντώσουν οι φωτιές Αύγουστο μήνα; Γιατί η Πυροσβεστική είναι κατακερματισμένη;» και άλλα πολλά είναι μεταξύ των συζητήσεων στους θαλάμους, στο ΚΨΜ, στο στρατόπεδο.

Βλέπουμε τις εικόνες που κυκλοφορούν και προκαλούν θλίψη και οργή που για άλλη μια φορά ακούμε και βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια. Δάση που κάηκαν ξανά, πανέμορφα μέρη που για πρώτη φορά κάηκαν και έρχονται να προστεθούν στη λίστα.

Οσοι είδαν την περιουσία τους να καίγεται συνειδητοποιούν ότι η αποζημίωση καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των χαμένων. Και καταλαβαίνουν ότι τώρα ξεκινάει γι' αυτούς μια τεράστια ανηφόρα για να καταφέρουν να φτιάξουν ό,τι έχασαν.

Στρατιώτες, παιδιά αγροτών, κτηνοτρόφων έχασαν χωράφια, ζώα, για πολλούς τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους.

Τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που τώρα προσπαθεί να αποκρύψει.

Μέσα στο στρατόπεδο, ακούγεται πολλές φορές και από στελέχη, ποιος έβαλε τις φωτιές, για οργανωμένο σχέδιο κ.λπ. Το θέμα όμως παραμένει, για ποιο λόγο δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν οργανωμένο σχέδιο πρόληψης, δασοπροστασίας, προσωπικό, η ανάλογη ετοιμότητα, τα μέσα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά αποτελούν κόστος και δαπάνες που δεν αποφέρουν κέρδος. Οχι όμως όταν αυτά αφορούν επιχειρήσεις, μονοπώλια, πανάκριβα ξενοδοχεία κ.λπ.

Πλέον για πολλούς γίνεται κατανοητό ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσους ηρωικά έδωσαν τη μάχη στην πρώτη τη γραμμή. Η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η στήριξη στον καθέναν είναι απαραίτητες. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για τη στήριξη των πυρόπληκτων γεννούν αισιοδοξία και δείχνουν τον δρόμο για τη συνέχεια.

Οι φαντάροι που υπηρετούμε σήμερα τη θητεία μας, είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, από την αναφορά για να δοθεί άδεια σε όσους πρέπει να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, μέχρι και την έμπρακτη συμπαράστασή μας, οικονομικά, ψυχολογικά κ.λπ. Κανένας μόνος του. Είναι ανάγκη από τις ίδιες τις συνθήκες σήμερα αλλά και όταν αύριο ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, να παλέψουμε οργανωμένα για να μπορέσουμε να ζήσουμε όπως πραγματικά πρέπει και μας αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανασάνουμε.

Β. Χ. Φαντάρος ΕΛΔΥΚ

 Από το δισέλιδο «Για τους ένστολους», από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου