Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου


Ξημέρωνε 24 Αυγούστου 1572, γιορτή του Αγίου Βαρθολομαίου, όταν ξεκίνησαν στο Παρίσι μαζικές σφαγές Γάλλων Διαμαρτυρόμενων (Καλβινιστές).

Με αφορμή το γάμο του βασιλιά των Ουγενότων Ερρίκου της Ναβάρας με την καθολική πριγκίπισσα Μαργαρίτα, χιλιάδες Ουγενότοι σφάζονται. Η σφαγή συνεχίστηκε ως το επόμενο μεσημέρι.

Ο αριθμός των θυμάτων στο Παρίσι αλλά και στην επαρχία όπου επεκτάθηκαν οι σφαγές ανέρχεται στις 70.000. Προβάλλεται ως θρησκευτική σύγκρουση και σύμβολο θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, πίσω της όμως υπάρχουν κοινωνικοπολιτικά αίτια.

Ετσι έμεινε και η φράση «Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» να δηλώνει την αιματηρή τρομοκρατία. Η ιστορική αυτή νύχτα ονομάστηκε έτσι, γιατί στις 24 Αυγούστου συνέπεσε η γιορτή του αγίου Βαρθολομαίου (Αυτή την ημερομηνία τον γιορτάζουν οι καθολικοί. Οι ορθόδοιξοι στις τον γιορτάζουν στις 11 Ιούνη).

Ποιος ήταν ο άγιος Βαρθολομαίος

Ο Βαρθολομαίος (< αραμαϊκά Bar – tolami = γιός του Τολμάι) ήταν ένας από τους 12 Αποστόλους και πρώτους μαθητές του Χριστού. Ταυτίζεται με τον Ναθαναήλ. Κάποιο μελετητές λένε ότι Ναθαναήλ ήταν το όνομα και Βαρθολομαίος το επίθετο. Όπως και να έχει, λίγα ξέρουμε για τούτο τον Απόστολο, παρά μόνο ότι μετέφερε το χριστιανισμό στις Ινδίες.

Όπως και να έχει μας κληροδότησε και αυτός το όνομά του ως βαπτιστικό αλλά και επίθετο. Στα βαπτιστικά στα οποία και μελετάμε, στο αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα της τυάξης των 99.246, το συναντήσαμε δύο φορές (Στη Μεσσηνία και στο Ρέθυμνο). Το Ναθαναήλ το βρήκαμε 4 φορές.

(Πίνακας: Η Κατάθεση ενός Αυτόπτη Μάρτυρα της Σφαγής της Ημέρας του Αγίου Βαρθολομαίου του Φρανσουά Ντουμπουά )

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου