Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ακίρα Κουροσάβα, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης

Στις 23 Μαρτίου 1910 γεννιέται ο Ακίρα Κουροσάβα. Ιάπωνας σκηνοθέτης, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. Οι ταινίες του, και ιδιαίτερα αυτές της τελευταίας περιόδου, χαρακτηρίζονται από την έντονη ποιητικότητα και την εικαστική αρτιότητά τους. Ο Κουροσάβα είναι ο πιο διάσημος σκηνοθέτης της Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη απήχηση στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στη θεματολογία του, η οποία τον ξεχώρισε απ’ τους άλλους μεγάλους Ιάπωνες σκηνοθέτες, αφού άντλησε πολλά θέματα από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Μερικά από τα αριστουργήματά του ήταν: «Ρασομόν», «Οι επτά σαμουράι», «Το μυστικό φρούριο», «Γιοζιμπό», «Καγκεμούσα», «Ραν» κ.ά.

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 1998

 


Στις 23 Μαρτίου 1910 γεννιέται ο Ακίρα Κουροσάβα. Ιάπωνας σκηνοθέτης, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. 

Οι ταινίες του, και ιδιαίτερα αυτές της τελευταίας περιόδου, χαρακτηρίζονται από την έντονη ποιητικότητα και την εικαστική αρτιότητά τους. 

Ο Κουροσάβα είναι ο πιο διάσημος σκηνοθέτης της Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη απήχηση στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στη θεματολογία του, η οποία τον ξεχώρισε απ’ τους άλλους μεγάλους Ιάπωνες σκηνοθέτες, αφού άντλησε πολλά θέματα από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. 

Μερικά από τα αριστουργήματά του ήταν: «Ρασομόν», «Οι επτά σαμουράι», «Το μυστικό φρούριο», «Γιοζιμπό», «Καγκεμούσα», «Ραν» κ.ά.

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 1998

Ηρακλής Κακαβάνης

Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου