Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

«Νικήσαμε - συνεχίζουμε» το μήνυμα και σε άλλες πόλεις


«Νικήσαμε - συνεχίζουμε»
, είναι το μήνυμα των διανομέων με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν σήμερα σε πόλεις. Έχοντας την στήριξη και την αλληλεγγύη σωματείων, φορέων και πλατιά του κόσμου, το μήνυμα που εξέπεμψαν σε σχέση με την δέσμευση - αναδίπλωση της «e-food», ήταν νικήσαμε αλλά συνεχίζουμε για την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων που εκκρεμούν, καθώς και για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη.

Σε Πάτρα, Γιάννενα και άλλες πόλεις, οι εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια, γιλέκα, κράνη, πανό, πικέτες και καπνογόνα έδωσαν το απεργιακό στίγμα, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο πλευρό τους και σήμερα σωματεία, φορείς και απλός κόσμος που έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα τους, αγώνας που το αποτέλεσμά του αφορά συνολικά την εργατική τάξη. (διαβάστε παρακάτω).

Στην Θεσσαλονίκη, τη μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, προετοιμάζουν οι διανομείς και στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) και δεκάδες εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

 
Στην Πάτρα

Αποφασισμένοι να καταργήσουν στην πράξη το Νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη, δηλώνουν και οι εργαζόμενοι της “e-food” στην Πάτρα, που σήμερα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα – απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία.

Από νωρίς το πρωί, προχώρησαν σε μια σειρά δράσεις όπως, το κρέμασμα γιγαντοπανό στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της πόλης, με το σύνθημα «Είμαστε εργάτες, όχι συνεργάτες». Ακολούθησε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και γλέντι που στήθηκε από το σωματείο, αμέσως μετά. (δείτε στιγμιότυπα στο κεντρικό video).

«Η απόφαση της εταιρίας να μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου, είναι μια μεγάλη νίκη, που την κερδίσαμε από την καθολική μας συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, την μεγάλη υποστήριξη και αλληλεγγύη που δεχθήκαμε, αλλά και από την οργάνωση στο σωματείο μας που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων – Ντελιβεράδων Νομού Αχαΐας, Νίκος Κουφαλάκος, που και ο ίδιος εργάζεται στην «e-food».

Κάλεσε παράλληλα σε συσπείρωση στα συνδικάτα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή μας η δύναμη, ανάγκασε την εταιρία να στείλει μηνύματα σε όλους, δέκα ώρες πριν την απεργία, για την αλλαγή των συμβάσεών μας σε αορίστου, απ’ ευθείας απ’ αυτήν, χωρίς τους μεσάζοντες της man-power».

Έκανε λόγο για νίκη των εργαζομένων, υποστηρίζοντας πως «πολλοί συνάδελφοι δεν ήξεραν για το σωματείο μας, είναι ευκαιρία να γνωριστούμε, να ενταχθούν και άλλοι σ’ αυτό, γιατί μόνο οργανωμένος αγώνας μπορεί να έχει αποτέλεσμα», συμπληρώνοντας ότι «δεν σταματάμε, συνεχίζουμε για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας, όπως και να παρθεί πίσω η άδικη εκδικητική απόλυση συναδέλφου μας στην Πάτρα».

Στο πλευρό των εργαζομένων της "e-food" βρέθηκε, εκτός του σωματείου των διανομέων, η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα και τα μέλη Γιώτα Παναγοπούλου (αντιπρόεδρο), Βασίλη Βασιλείου (μέλος της Διοίκησης), καθώς και το συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, με αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ του.

Στα Γιάννενα

Με συμμετοχή στην απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων πανηγύρισαν σήμερα το πρωί οι 45 διανομείς της «e-food» τη νίκη τους, σε αυτή τη φάση του αγώνα. Μάλιστα στο χώρο της συγκέντρωσης είχαν μαζευτεί πλήθος συνδικαλιστών και εργαζομένων από διάφορους κλάδους. Εργαζόμενος της «e-food» συμπύκνωσε την εμπειρία των τελευταίων ημερών με 7 λέξεις «τελικά μόνο με αγώνα αλλάζουν τα πράγματα».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων Δημήτρης Ροσιλόβαλης, καλώντας τους διανομείς της «e-food »να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εταιρείας αλλά και τη συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων. Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτησε ο γραμματέας του, Κώστας Ηλίας, επισημαίνοντας ότι «με όλες μας τις δυνάμεις θα μεταφέρουμε το παράδειγμά σας σε όλους τους χώρους εργασίας. Αποδείξατε ότι οι εργαζόμενοι μέσα από τον οργανωμένο τους αγώνα μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις να ακυρώσουν στην πράξη παλιούς και νέους αντιλαϊκούς νόμους» για να καταλήξει «όσοι μας ρωτάνε και τι να κάνουμε; τους απαντάμε, Κάντε το ότι οι διανομείς της «e-food».

Ακολούθησε μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πολλούς από τους περαστικούς να χαιρετίζουν την κινητοποίηση των διανομέων.

 

12 σχόλια:

  1. https://www.kordatos.org/epixeirimatiki-taxi-arpaxtis-efage-ixiro-xastouki/ Οπως πάντα οπορτουνιστική διαστρέβλωση των γεγονότων είναι το μόνιμο μοτίβο των διασπαστών του λαού που μοναδικό στόχο έχουν τον εγκλωβισμό σε εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του Καπιταλισμού. Ο Αγώνας ήταν νικηφόρος και πέτυχε να αποσπάσει προσωρινά μέτρα ανακούφισης για τον αντίθετο λόγο απο αυτό που λένε οι φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων. Γιατί στην περίπτωση αυτή τους ξεπέρασαν και συσπειρωμένοι σε Ταξική βάση στο ΠΑΜΕ τα κατάφεραν. Και αυτές οι νίκες θα είναι ακόμα περισσότερες όσο δυναμώνει παντού η κοινωνική συμμαχία και εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για αλλαγή τάξης στην εξουσία με δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό τον αγώνα προσπαθούν να κυρώσουν οι φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων που με την ουρά στα σκέλια προσπαθούν να εμφανιστούν σαν ...φίλοι.... Οι Κομμουνιστές είμαστε εδώ και έχουν γνώση η φύλακες... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο, το ΣΒΕΟΔ εντάχτηκε στο ΠΑΜΕ; Με χαρά θα το άκουγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ορισμένα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω:
    1. Πως διάολο νικήσαμε τόσο εύκολα; Εδώ απεργία ~ 6 μηνών στη Χαλυβουργία, συκοφαντήθηκε από τους πάντες και στο τέλος έσπασε. Να θυμίσω, πως κι εκεί η συμμετοχή των εργατών ήταν συντριπτική.
    2. Στις διαδηλώσεις, στις φωτό, βλέπω μόνο σημαιάκια του ΣΒΕΟΔ. Γιατί δεν υπάρχουν και του ΠΑΜΕ;
    3. Προχτές στο Φεστιβάλ η "θριαμβευτική είσοδος" των απεργών της e-Food αποτελούνταν από 5-6 μηχανάκια! Οι άλλοι τι κάναν; Δουλεύαν;
    4. Πήρε το μάτι μου και "κοινή ανακοίνωση" ΣΒΕΟΔ - Συνδικάτου Επισιτισμού. τι ακριβώς είναι το "ΣΒΕΟΔ"; Σωματείο η παράταξη; Αν είναι σωματείο, πως και σε τόσες εκατοντάδες (χιλιάδες;) εργαζομένων δεν ακούγεται εκεί το ΠΑΜΕ; Γνωρίζουμε αν εκπροσωπείται το ΠΑΜΕ στην διοίκηση;
    5. Επανερχόμενος στο θέμα του (1), προφανώς υπάρχει εκτίμηση για καταλυτική παρέμβαση του διαδικτύου ("e-cancel", η κάπως έτσι) την οποία εμείς αμφισβητούμε, ως προς τον ρόλο της. Σαν γεγονός, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γιατί δεν υπήρξε κάτι ανάλογο σε άλλες εργατικές κινητοποιήσεις;
    Νομίζω, πως σύντομα θα μου λυθούν αυτές οι απορίες. Πάντως στο εργατικό κίνημα υπάρχουν παραδείγματα ίδρυσης-χειραγώγησης εργατικών σωματείων "υπερεπαναστατικού" χαρακτήρα από αστικά ΜΜΕ, π.χ. η αλήστου μνήμης ΟΒΕΣ ενός Μπακιρτζή, που κατέληξε στο ...ΠΑΣΟΚ! Και μάλλον εξαρχής από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ φτειάχτηκε.

    Οπως έγραψα και προχτές, σε λίγες μέρες κλείνουν οι κάλπες στις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού. Εύχομαι να μην έχουμε ένα ριπλέϊ του ΣΕΗ, γιατί έχει φοβηθεί το μάτι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Όποιος έχει λίγη συνδικαλιστική γνώση μπορεί να καταλάβει.
      Εγώ αν και έχω μεγάλη απο Θεσσαλονικη (απο το 1975) αυτόν τον καιρό δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω απο κοντά, λόγο αρρώστιας.

      Καταρχήν καμιά μεγάλη νίκη, ένα από τα 6 αιτήματα που έχουν, έλυσε η εργοδοσία, τα άλλα 5 περιμένουν, και εδώ βρίσκετε η "μαγκιά" θα συνεχίσουν ή θα κάτσουν στα αυγά του και θα τους πάρει και τα "σώβρακα" η εταιρία.

      Μπορώ όμως και γω να βάλω ερωτήματα

      1 Τα Ταξικά Σωματεία είχαν πρόσβαση σε αυτούς τους εργαζόμενους;
      Απάντηση ΟΧΙ

      2 Έπρεπε να αφήσουμε να τους άλλους "ΣΒΕΟΔ" να αλωνίζουν και εμείς να κοιτάμε;
      Απάντηση ΟΧΙ

      Θετικό παράδειγμα: Δες τι έγινε στα μεταλλεία Χαλκιδικής

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Για τα μεταλλεία Χαλκιδικής διάβασε 902 για τους αγώνες του ταξικού σωματείου, το τελευταίοι διάστημα, θα καταλάβεις.

      Πριν λίγο καιρό δεν είχαμε τίποτα.

      Σύνδεσε τα με τις κοινωνικοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη απο την μια και την θέση του ΠΑΜΕ απο την άλλη

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. Σύντροφε ΔΣΕ τις ευχές μου για περαστικά να είσαι πάντα γερός και δυνατός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά για τους μεταλλεργάτες της Χαλκιδικής, ΔΣΕ.
      Ομολογώ, πως, μετά που ξεφούσκωσε το θέμα των εξορύξεων στα πρωτοσέλιδα των αστικών εφημερίδων δεν παρακολούθησα τα αποκρυσταλλώματα εκείνης της σύγκρουσης. Επίσης, στην αρχή είχα παρασυρθεί κι εγώ από τον κάλπικο (=μικροαστικό) και δήθεν "αντιμονοπωλιακό" χαρακτήρα, που έδιναν τα ΜΜΕ στην αντίθεση των "κατοίκων" με την ίδια την εξόρυξη, θάβοντας τις αγωνίες των εργατών για την επιβίωσή τους. Ομως είχα την περιέργεια και πήγα στην μεγάλη κινητοποίηση, που έκαναν οι εργάτες, όταν κατέβηκαν σύσσωμοι στην Αθήνα, "συν γυναιξί και τέκνοις", στη μεγάλη διαδήλωση 5000 ανθρώπων στη Μεσογείων. Εκεί άνοιξαν τα μάτια μου, γιατί είδα εργατόκοσμο κι όχι μικροαστούς, οικοπεδούχους/μικρομαγαζάκηδες και κολωνακιώτες "οικολόγους". Είδα και το βανάκι του ΠΑΜΕ, και κατάλαβα αμέσως τι παιζόταν εκεί. Το ΚΚΕ, όπως εγώ το κατάλαβα, το χειρίστηκε αριστοτεχνικά: Προφύλαξε τους εργάτες από την ταύτιση με την "Ελληνικός Χρυσός", αλλά έρριξε όλο το βάρος του σε αυτούς, προσέχοντας απλά να μην έρθει σε ανοικτή αντιπαράθεση με το αντιεξορυκτικό, μικροαστικό στην υφή του, συνοθύλευμα. Και πολύ καλά έκανε! Το οποιοδήποτε σοβαρό κομμουνιστικό κόμμα η κίνημα επιδιώκει κοινωνική συμμαχία και με μικροαστούς αλλά δε θυσιάζει για κανέναν από αυτούς τους δεσμούς του με την εργατιά! Και να σου πω, καθόλου δεν ενδιαφέρθηκα για τα όποια βουλευτικά αποτελέσματα σε ψήφους στη Χαλκιδική. Εκατό νέοι οργανωμένοι εργάτες στο ΠΑΜΕ αξίζουν όσο εκατό χιλιάδες μικροαστικές ψήφοι για το αστικό κοινοβούλιο!
      Τότε, η αστική τάξη, πιστεύοντας ακριβώς το αντίθετο (καθένας και τη λογική του...) τότε έρριξε το βάρος της στην άλλη πλευρά. Εκεί λοιπόν ήταν, από ταξικής πλευράς εύκολα (σχετικά πάντα!) τα πράγματα για το ΚΚΕ.
      Εδώ είναι κάπως πιο περίπλοκα γιατί και οι αστοί, όπως φαίνεται, ρίχνουν το βάρος τους υπέρ των διανομέων, και μάλιστα θυσιάζοντας την "Μanpower κλπ.". Αυτό και μόνο δείχνει από μόνο του τη σοβαρότητα της σύγκρουσης εδώ. Η αστική τάξη εδώ κινείται επιθετικά και ανορθόδοξα, κάνει διεμβολισμό. Είναι πολύ επικίνδυνη και έχει μεγάλη εμπειρία στη διάβρωση του εργατικού κινήματος. Θέλει μεγάλη προσοχή και αξιοποίηση της ανάλογης/σχετικής ιστορικής εμπειρίας.

      Διαγραφή
    5. Έτσι είναι όπως τα γράφεις

      Να σου θυμίσω μόνο 1 πράγμα, το σωματείο και οι εργάτες στα μεταλλεία την περίοδο των κινητοποιήσεων ενάντια στην εταιρία ήταν με την εταιρία και το σωματείο αν θυμάμαι καλά στην ΔΑΚΕ .

      Φάγαμε κράξιμο, απο τους "αριστερούς" όταν πήγαμε στις κινητοποιήσεις των εργατών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    6. ...Και να σου πω, καθόλου δεν ενδιαφέρθηκα για τα όποια βουλευτικά αποτελέσματα σε ψήφους στη Χαλκιδική. Εκατό νέοι οργανωμένοι εργάτες στο ΠΑΜΕ αξίζουν όσο εκατό χιλιάδες μικροαστικές ψήφοι για το αστικό κοινοβούλιο!...... Πάντα άψογος Σεχτάρ το μόνο είναι πως μου στεναχωρείς ...τα παιδιά.... χαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Θεσσαλονίκη Πανηγυρική μοτοπορεία των απεργών διανομέων
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/272238/panigyriki-motoporeia-ton-apergon-dianomeon-video-foto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου