Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Χιλιάδες νέοι έχουν πλημμυρίσει τους χώρους του Φεστιβάλ


Το αδιαχώρητο στα Στέκια και τις Σκηνές του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Χιλιάδες νέοι από όλη την Αττική, από πολύ νωρίς έχουν πλημμυρίσει τους χώρους του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δίνοντας δυναμικό, μαχητικό «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Στο Πάρκο «Τρίτση», από το απόγευμα της Πέμπτης έχει στηθεί μια νεανική γιορτή που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης από όλο το πρόγραμμα, τις συναυλίες, τις συζητήσεις, τις εκθέσεις και τις άλλες πολύμορφες δραστηριότητες.

Η Κεντρική Σκηνή έχει κατακλυστεί από κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν την μουσική παράσταση «Πώς να σωπάσω...».

Η ίδια εικόνα και στις άλλες Σκηνές. Στη Λαϊκή Σκηνή, στο Μαθητικό Στέκι, στη Σκηνη Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

Οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν φρένο στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, να διεκδικήσουν σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, μπλοκάροντας τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο-έκτρωμα και όσα μέτρα τους τσακίζουν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Στέκι Νέων Εργαζομένων.

Συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από Σωματεία σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς μετέφεραν την πείρα από τη δράση, μίλησαν για τις πρωτοβουλίες που οργανώνουν, κάλεσαν τη νεολαία να πάρει τη θέση της στις γραμμές τους και να δυναμώσει τον αγώνα (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, οι εργαζόμενοι στην «e-food» που με τα μηχανάκια τους μπήκαν στο Πάρκο «Τρίτση», μετέφεραν στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον παλμό του αγώνα. Καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο κατευθύνθηκαν προς το Εργατικό Στέκι.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν που πυροδοτούν νέες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, επικίνδυνες για τους λαούς όλης της περιοχής, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τη συζήτηση στη Διεθνούπολη με θέμα: «Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά, μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!» (διαβάστε εδώ περισσότερα).


Τη σκυτάλη παίρνει πλέον το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ξεσηκώνοντας το κέφι στις Σκηνές του Φεστιβάλ.
 

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται με τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη» που βρίσκεται σε εξέλιξη. (Δείτε βίντεο εδώ)

Ο Γιώργος Νταλάρας μετά την είδηση του χαμού του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα παρουσίαζε στο Φεστιβάλ. Και, πράγματι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συναυλία τιμής στον Μίκη την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, του Φεστιβάλ που τόσο τίμησε με την παρουσία του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Μια συναυλία με τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα, σε ποίηση Ρίτσου, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, Κ. Βάρναλη, Δ. Χριστοδούλου και τόσων άλλων. Ο Γ. Νταλάρας και μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και η Βιολέττα Ίκαρη έχουν γίνει μια φωνή με τον κόσμο που έχει γεμίσει τον χώρο της Κεντρικής Σκηνής.

Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη... αφού ο Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που έβαλε στο στόμα του απλού λαού λόγια μεγάλων ποιητών, γιατί γνώριζε καλά ότι οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στον λαό, ότι μόνο αυτός μπορεί να τους καταλάβει. Εκείνος του έδωσε απλά το «κλειδί» για να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες της ποίησης: «Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του λαού τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες και να μπει στον μαγικό κόσμο της Λόγιας Τέχνης».

«Για τον Μίκη έχει μιλήσει η Ιστορία και ο ελληνικός λαός όλες αυτές τις μέρες», σημείωσε από τη σκηνή ο Γ. Νταλάρας, προσθέτοντας: «Για μας όμως εδώ, κυρίως για τους μουσικούς, είναι μια μορφή και ένας φάρος που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα λησμονήσουμε, δεν θα αμφισβητήσουμε. Εμφανίστηκε σαν άνεμος, έβαλε στον λαό το αίσθημα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και άλλαξε τη ζωή μας. Από τον Μίκη άλλαξαν όλα. Πάντα θα τον τιμούμε».

1 σχόλιο:

  1. 📌45χρονος εργαζόμενος της #efood: "Συνάδελφε εγώ πρώτη φορά στη ζωή μου ολόκληρη κάνω το βήμα όχι μόνο να μπω στο συνδικάτο, αλλά να συμμετέχω και σε μία κινητοποίηση... Και είναι και η πρώτη φορά στη ζωή μου που νιώθω τόσο περήφανος!". Αυτό τα λέει όλα... #festival_kne

    Μάγδα Φωτεινού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου