Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι διανομείς, οι οποίοι παραμένουν σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας της «e-food» ότι μετατρέπει 2.016 συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη νίκη του οργανωμένου αγώνα των διανομέων, που δεν έβαλαν την ουρά στα σκέλια απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, αλλά συσπειρωμένοι στα σωματεία τους έδωσαν μαζικό αγώνα, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα.

Η μαζικότητα της  απεργίας θα διασφαλίσει ότι όσα ανακοίνωσε η εταιρεία θα γίνουν πράξη τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων ν. Αττικής σημειώνοντας ότι «θα στείλει μήνυμα ότι η "e-food", συνολικά οι εργοδότες, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί τους δεν έχουν ξεμπερδέψει και δεν θα ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους διανομείς και τα Σωματεία τους. Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά. Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά μας»

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου σημειώνουν ότι η σημερινή απεργία «δεν αναστέλλεται» και τονίζουν πως «από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα».

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως.

Στη Θεσσαλονίκη 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα στις 11 π.μ. έξω από το ΕΚ Πάτρας.

Στα Γιάννενα στις 12.30 στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ

Μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους διανομείς στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ «εκφράζει  την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του στην αυριανή απεργία των χιλιάδων εργαζόμενων διανομέων στην Ελλάδα στην εταιρεία  "E-food" και στα δίκαια αιτήματα τους για δουλειά με πλήρη και κατοχυρωμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και για συνθήκες εργασίας που να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Όπως αναφέρει, «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας της 22ας Σεπτεμβρίου και οι διαδηλώσεις μοτοσικλετών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας έστειλαν δυνατά μηνύματα μαχητικότητας και διεκδίκησης σε όσους πιστεύουν ότι έχουν τελειώσει με τα εργασιακά δικαιώματα. Στέλνουν δυνατό μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη ότι η ελπίδα βρίσκεται στους  αγώνες μας».

 Νικήσαμε με αλληλεγγύη, μαζικότητα και συντονισμό του αγώνα


Νικήσαμε με όπλο την αλληλεγγύη, με μαζικότητα, συμμετοχή, συμμαχία και συντονισμό των Σωματείων μας, τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της πολυεθνικής πλατφόρμας «e-food» ότι όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε αορίστου και ταυτόχρονα τη λήξη της συνεργασίας με το δουλεμπορικό γραφείο της «MAN POWER GROUP».

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκπομπή του «Kontra», ο Γ. Στεφανάκης σημείωσε ότι η απεργία της Παρασκευής 24 Σεπτέμβρη και η συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως θα γίνει γιατί, όπως επεσήμανε, «θέλουμε να κατοχυρώσουμε ότι η δέσμευση από την εταιρεία θα γίνει πράξη». Παράλληλα, πρόσθεσε και «για να διεκδικήσουμε και άλλα αιτήματα που έχουμε, όπως η ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ».

Ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα Σωματεία είναι μονόδρομος, κατέληξε ο Γ. Στεφανάκης.

 

1 σχόλιο:

  1. Μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μέσω του συνδικάτου των εργαζομένων (που οργάνωσε φυσικά τις κινητοποιήσεις) θα γινόταν κάτι θετικό, σχετικά με το θέμα της e-food.

    Φυσικά η εταιρία μόλις είδε τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο έκανε πίσω, αλλά μετέτρεψε και τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου (από τρίμηνες/freelancer).

    Να θυμίσω εδώ ότι πριν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η εταιρία ούτε καν πτοήθηκε και ούτε καν είχε αλλάξει την απάντησή της.

    Αυτό για να καταλάβετε πως με το cancel_efood δεν έγινε τίποτε, αντιθέτως ό,τι κερδήθηκε ήταν με την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου