Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Νέος γύρος μπαλωμάτων, μετακινήσεων, συγχωνεύσεων και επέλασης των ιδιωτών


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οχημα η τροπολογία της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας
 
Με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις και τα Γραφεία Προσωπικού και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας απάντησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία στις δημόσιες δομές Υγείας, στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης που αφορά την αναστολή καθηκόντων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι υγειονομικοί και τα Σωματεία τους αντιδρούν στη μετατροπή του εμβολιασμού σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις. Καταγγέλλουν ότι ο απαραίτητος εμβολιασμός μετατρέπεται σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη, από την 1η Σεπτέμβρη ξεκίνησαν να εκδίδονται και να επιδίδονται πράξεις αναστολής καθηκόντων σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργώντας χιλιάδες κενά, τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπαλώσει όπως - όπως με μετακινήσεις, συγχωνεύσεις, επέκταση εργολαβιών και της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία. Το τοπίο που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από Σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία της χώρας.

Ιδιώτες, μετακινήσεις, εντατικοποίηση και «περικοπή» μέτρων προστασίαςΟχημα η τροπολογία της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας

Σημαντικές «παρενέργειες», κυρίως στη νοσηλευτική και την τεχνική υπηρεσία, έχει η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων στο νοσοκομείο ΚΑΤ. «Οι διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του νοσοκομείου διαψεύστηκαν από την πρώτη στιγμή», τονίζει η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων. Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως εξηγεί, γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις από κλινική σε κλινική και από τμήμα σε τμήμα. «Η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνεται. Το σχέδιο για δέκα συνολικά εργαζόμενους (νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό) ανά τμήμα 20, 24, 28 ασθενών οδηγεί σε πλήρη εντατικοποίηση και επισφάλεια», υπογραμμίζει.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ΜΕΘ Covid, οι επιπτώσεις της έλλειψης προσωπικού συνεπάγονται επιδείνωση των μέτρων προστασίας. «Η πρακτική που ακολουθούνταν το προηγούμενο διάστημα ήταν η εργασία σε ομάδες που εναλλάσσονταν ανά τρεις - τέσσερις ώρες, προκειμένου να περιορίζεται η έκθεση των εργαζομένων στον ιό και η επαγγελματική εξουθένωση. Πλέον, την πρακτική αυτή διαδέχεται η δουλειά σε συνεχόμενο 8ωρο με διαλείμματα εφόσον το επιτρέπει ο φόρτος εργασίας, όπως συμβαίνει στις non Covid μονάδες. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας έχει προχωρήσει σε παρέμβαση στη διοίκηση, ζητώντας γραπτές οδηγίες για τη λειτουργία και τα μέτρα προστασίας στη ΜΕΘ Covid», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Σωματείου.

Οσον αφορά την τεχνική υπηρεσία, αυτή «οδηγείται ουσιαστικά σε διάλυση, καθώς έχουν τεθεί σε αναστολή οι 6 από τους 24 μόνιμους εργαζομένους που είχαν απομείνει, δηλαδή το 1/4 του προσωπικού της», ενώ οι αναστολές των τραπεζοκόμων έγιναν αφορμή για να επιστρέψει στον συγκεκριμένο τομέα η εργολαβική εργασία. Ετσι, «οι τέσσερις εργαζόμενοι που δούλευαν με ατομική σύμβαση και βγήκαν σε αναστολή, ήταν η "ευκαιρία" να επανέλθουν οι εργολάβοι, η ιδιωτική εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται στην καθαριότητα του νοσοκομείου».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μας λέει ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 640 κενές οργανικές θέσεις, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Την κατάσταση αυτή οξύνουν οι αναστολές περίπου 135 εργαζομένων, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, όπως το να μην μπορούν να βγουν προγράμματα σε νοσηλευτικά τμήματα, πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν με μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα. Αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου έχουν οι αναστολές στην αποστείρωση, στα εργαστήρια, βιοχημικό, ανοσολογικό κ.ά. Ακόμα προβλήματα παρουσιάζονται στην καθαριότητα, όπου πριν ακόμα τις αναστολές δούλευαν διπλοβάρδιες.

Ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, μας λέει ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κινδυνεύουν να μπουν σε αναστολή περίπου 500 από τους 1.700 εργαζόμενους και στο νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» 250 από τους 1.200! Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι είχαν εμποδίσει με κινητοποιήσεις τους να γίνει κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που μπουν σε αναστολή, τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά πρόβλημα στα νοσηλευτικά τμήματα, αλλά και σε υπηρεσίες όπως τα τεχνικά τμήματα. Μεγάλο είναι άλλωστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του Πύργου, ήδη με την έλλειψη προσωπικού, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν παραιτηθεί 17 γιατροί λόγω των συνθηκών εργασίας. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι εφημερίες καλύπτονται με αυθημερόν μεταφορές γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας. Το πρόβλημα θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ακόμα 7 γιατροί αναμένεται να μπουν σε αναστολή.

Η Γιάννα Χωριανοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αναφέρει ότι πριν από τις αναστολές το νοσοκομείο λειτουργούσε στα όριά του. Για να πάρει κάποιος κανονική άδεια, το υπόλοιπο προσωπικό δουλεύει στα ρεπό για να καλύψει το κενό που δημιουργείται. Τώρα που βγήκαν σε αναστολή τουλάχιστον 33 εργαζόμενοι, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα, όπως στην Παιδιατρική και τη Χειρουργική κλινική, στο ΕΚΑΒ, στη ΜΑΦ Καρδιολογική και αλλού.

Στη Στερεά Ελλάδα

Ενα ακόμα χτύπημα στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας δίνει η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εμπλοκή εργολάβων και επιχειρηματικών συμφερόντων στη λειτουργία τους.

Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου ήδη το προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών, η αναστολή καθηκόντων σε σχεδόν 50 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, θα έχει μεγάλη επίδραση στη λειτουργία όλων των κλινικών και συνολικότερα του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Τζουβάρας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

«Το πρόγραμμα έχει γίνει ήδη άνω - κάτω. Κόπηκαν ρεπό σχεδόν σε όλες τις κλινικές και από όλες τις ειδικότητες εργαζομένων, νοσηλευτές, τραπεζοκόμες, καθαριότητα κ.α. Το πρόβλημα αναμένεται να φανεί ακόμα περισσότερο από τη βδομάδα που έρχεται», σημειώνει ο Παναγιώτης Τζουβάρας. Και προσθέτει: «Για παράδειγμα, στη ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τις κλίνες θα έπρεπε να υπάρχουν 48 νοσηλευτές, μέχρι σήμερα υπηρετούσαν μόλις 22. Οπότε ακόμη και οι δύο νοσηλευτές που τίθεται σε αναστολή καθηκόντων δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα». Οσο για την απάντηση της διοίκησης; «Περιμένει οδηγίες. Εμείς φοβόμαστε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις σε επικουρικό προσωπικό, θα ανοίξει το δρόμο για εργολάβους σε μία σειρά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και η φύλαξη. Την εξέλιξη αυτή διευκολύνει και η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση», επισημαίνει.

Αντίστοιχη κατάσταση περιγράφει και η Βαγγελιώ Κλάδου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς. «Σε αναστολή καθηκόντων μπήκαν συνολικά 33 εργαζόμενοι, το κενό των οποίων έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δεν ξέρουμε πώς θα βγει το πρόγραμμα τις επόμενες βδομάδες. Σίγουρα θα κοπούν ρεπό, θα γίνουν διπλοβάρδιες, μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική, από τα ήδη υποστελεχωμένα ΚΥ, ακόμη και από άλλα νοσοκομεία. Ανησυχούμε ακόμη και για το κλείσιμο κλινικών, αλλά και την είσοδο εργολάβων σε υπηρεσίες όπως η φύλαξη, τα μαγειρεία και οι τραπεζοκόμοι, η καθαριότητα και η τεχνική υπηρεσία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεκάδες τα κενά στα νοσοκομεία της Λάρισας

Περί τους 230 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας που βγήκαν σε αναστολή εργασίας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντιστοιχούν στο 10% περίπου του συνόλου του προσωπικού. Πρόκειται για 12 από τους 480 γιατρούς, 98 από τους 930 νοσηλευτές και 30 διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Στο Γενικό Νοσοκομείο καταγράφονται 99 εργαζόμενοι, 9 γιατροί, 50 νοσηλευτές και 40 διοικητικοί, σε σύνολο 960 εργαζομένων.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Αθανασιάδης, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας: «Ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων, παραμένουν εκατοντάδες κενά γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, αφού αυτά τα δύο χρόνια, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν και οι λίγες προσλήψεις που έγιναν αφορούσαν ορισμένους απ' όσους δούλευαν ήδη και απλώς ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Με βεβαιότητα θα διαταράξουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς η απώλεια τόσων εργαζομένων θα δημιουργήσει δυσχέρειες στην κάλυψη των εφημεριών και σε όλες τις λειτουργίες των κλινικών, των ΤΕΠ, των προγραμματισμένων χειρουργείων. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή χαρακτήρα, υποβάθμιση ή κατάργηση νοσοκομείων στα πλαίσια τυχόν αναδιαρθρώσεων και σχεδιασμών για το αποκαλούμενο "νέο ΕΣΥ", το οποίο προάγει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Ασφυκτική κατάσταση στην Πέλλα

Στην Πέλλα, δημιουργείται ασφυκτική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή είναι περίπου 80 στην Εδεσσα και περίπου 70 στα Γιαννιτσά.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα στον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, όπου έχουν τεθεί σε αναστολή 3 εργαζόμενοι από τα χειρουργεία, 3 από το Αναισθησιολογικό και ένας από την αποστείρωση. Η διοίκηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα κενά που θα προκύψουν με μετακινήσεις εργαζομένων από τις ΜΕΘ, που όμως ήδη λειτουργούν στα όριά τους, καθώς το προσωπικό επαρκεί για τη λειτουργία 6 κλινών και το νοσοκομείο διαθέτει 8. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ένα «κοντό σεντόνι» δεν φτάνει να καλύψει τα κενά, όσο κι αν το τραβάς μια εδώ και μια εκεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου