Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Για κάθε δημιουργό είναι τιμητικό να συνδέει το έργο του με έναν λαό που στάθηκε όρθιος


«Παρών» με το έργο του αλλά και τη φυσική του παρουσία, ο Μίκης Θεοδωράκης σε σημαντικές στιγμές της δράσης του λαϊκού κινήματος αλλά και της ιστορίας του ΚΚΕ. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, στις 19 Μάη του 2008, διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία σ' έναν ιερό τόπο... Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «έναν τόπο ποτισμένο με αίμα ηρώων και δάκρυα μανάδων», όπως είπε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Σ' αυτόν τον τόπο μαρτυρίου και ασίγαστης μνήμης, έσμιξαν και πάλι ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης. Έσμιξαν όπως και τότε... Τότε που η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, βγαλμένη μέσα από τη ζωή, τα βάσανα, τα οράματα του λαού μας, συναντήθηκε με τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη, για να γίνουν σημαία αγώνων, για να εμψυχώσουν, να εμπνεύσουν τους λαϊκούς αγώνες. 

Αθάνατα τραγούδια από τους κύκλους «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Γειτονιές του κόσμου» και «Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» ερμήνευσαν οι Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Μάντζιος, Γιάννης Λάρδης, Γ. Λάμπρη, Ε. Κυριαζοπούλου, Σ. Μυλόβας και Μ. Μποτονάκης. Αφηγητής ήταν ο Κώστας Καζάκος. Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου απήγγειλαν η Βέρα Κρούσκα και ο Χρήστος Ασλανίδης. Συμμετείχε η Ορχήστρα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Ξυθάλης.

Το portal «902.gr» αναζήτησε το χαιρετισμό του στο αρχείο της τηλεόρασης του «902» και σας τον παρουσιάζει στο βίντεο πάνω.

Την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη στοΓαλατά Χανίων το τελευταίο «αντίο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου