Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Το κεφάλαιο «πάει ταμείο»...


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ - ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Σειρά από επιθετικές «προσφορές» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές περιέχουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις», που δόθηκε την περασμένη βδομάδα σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για κωδικοποίηση των λεγόμενων «αναπτυξιακών νόμων» τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής, αλλά και άλλων διάσπαρτων διατάξεων που έχουν στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις και λοιπά προνόμια.

Με τις νέες διατάξεις γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις για να καταστούν «περισσότερο ελκυστικά τα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4399/2016», δηλαδή του αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Αναπροσαρμόζονται δηλαδή τα επενδυτικά κίνητρα και πεδία με βάση και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνδυάζονται με κλιμάκωση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων».

Το «εγχειρίδιο» του επενδυτή

Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

1. «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». Θα υλοποιούνται από «διακεκριμένες νομικές οντότητες» και αφορούν ιδιαίτερα επιχειρηματικούς ομίλους που «προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αυτής σε διεθνές επίπεδο».

Οι εν λόγω επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να ενισχυθούν με ένα ή περισσότερα από τα προβλεπόμενα κίνητρα ή συνδυαστικά. Αφορά κατά βάση επενδύσεις στην «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία και για την ένταξή τους στο καθεστώς των ενισχύσεων από την ΕΕ, προβλέπεται η ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων μέχρι 31/12/2025, δηλαδή με χρονικό ορίζοντα το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις στρατηγικές επενδύσεις με τα ιδιαίτερα προνόμια που προβλέπονται γι' αυτές, υπάγονται οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στις περιπτώσεις που αποτελούν «έργα καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών».

Ως καινοτόμες χαρακτηρίζονται οι επενδύσεις εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών και πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, έργων ΑΠΕ που διασυνδέσουν περιοχές της Επικράτειας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου κ.ά.

2. Φορολογικές απαλλαγές. Οπως και στους προηγούμενους νόμους, οι επενδύσεις που χαρακτηρίζονται «στρατηγικές», μπορεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων να λάβουν απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
3. Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπεται η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα.

Η διάταξη αυτή αποτελεί κυνική ομολογία ότι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από επιχειρηματικά συμφέροντα, που το εκθέτει σε διαρκή κίνδυνο, όπως πρόσφατα με τις φωτιές, βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και είναι ο ηθικός αυτουργός για την καταστροφή του στο βωμό των κερδών.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης ότι στόχος τους είναι με την «πράσινη ανάπτυξη» να προστατεύσουν δήθεν το περιβάλλον από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι μνημείο πρόκλησης και υποκρισίας. Οπως και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, που προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της «πράσινης ανασυγκρότησης» πάνω στα καμένα.

4. Πολεοδομικές ρυθμίσεις. Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων σε χώρους εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α' 79) «για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτοί προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στο Πλαίσιο Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού».
5. Κίνητρο ταχείας αδειοδότησης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ προβλέπεται: «Εάν διαπιστωθούν ανυπέρβλητα νομικά ή πραγματικά κωλύματα στη διαδικασία αδειοδότησης (...) επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε άλλη, ανάλογη ή ομοειδή έκταση (...)». Δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι επενδύσεις που αφορούν τις ΑΠΕ θα γίνονται βρέξει χιονίσει, ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά νομικά ή άλλα κωλύματα! Τέτοια είναι η πρεμούρα και η αποφασιστικότητά τους να «σπρώξουν» τις κερδοφόρες για τα μονοπώλια πράσινες επενδύσεις, που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος του ρεύματος για τον λαό.
6. Ενδοομιλικές υπηρεσίες για αλλοδαπές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά για τους μητρικούς ομίλους τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για διάταξη - καρμπόν με αυτή του αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει «ειδικά κίνητρα», όπως ενισχύσεις για πρόσληψη εργαζομένων, για προγράμματα κατάρτισης, για έργα έρευνας και ανάπτυξης, δαπάνες εξοπλισμού κ.ά.

Παραμένει, επίσης, η διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την «υποχρέωση» των εταιρειών να απασχολούν στην Ελλάδα προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων και μάλιστα με την επιπλέον πρόβλεψη ότι ένα από αυτά μπορεί να είναι και μερικής απασχόλησης.

Η σημερινή διάταξη της κυβέρνησης ΝΔ διευκρινίζει μάλιστα ότι ο προβλεπόμενος αριθμός απασχόλησης (4 εργαζόμενοι) αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και όχι την κάθε αυτοτελή εγκατάσταση ξεχωριστά! Που σημαίνει ακόμα λιγότερες προσλήψεις και αυτές όχι απαραίτητα πλήρους απασχόλησης! Για τέτοια συμβολή της «πράσινης ανάπτυξης» στην αύξηση της απασχόλησης μιλάμε...

... κι ο λαός στον «κουβά»!
 
Οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα λαϊκά νοικοκυριά, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στην τσέπη τους, σε συνδυασμό με τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκέμβρη.

Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι με την επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» ο λαός θα έχει φτηνότερο ρεύμα, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, καθώς αποδεικνύεται ότι η επέκταση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και το ακριβότερο φυσικό αέριο εκτοξεύουν τα κόστη, σε συνδυασμό με το «καπέλο» που προσθέτει το γνωστό «εμπόριο ρύπων» στη λιγνιτική ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, που λυγίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οφείλονται στην αυξημένη τιμή χονδρεμπορικής, που κινείται σταθερά πάνω από τα 150 ευρώ και μέσα στον καύσωνα άγγιξε και τα 200 ευρώ, στην ανεπάρκεια των ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, αφού τις μέρες με άπνοια δεν λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και τα βράδια δεν παράγουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά, και βέβαια στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (από 25 ευρώ/ MWh τον Μάη σε 48/ MWh σήμερα).

Αυτό είναι το «πράσινο» μείγμα στην απελευθερωμένη Ενέργεια, που αποδεικνύεται κατάμαυρο για τον λαό και το εισόδημά του, την ώρα μάλιστα που ανεβαίνουν συνολικά οι τιμές σε βασικά αγαθά, εξαιτίας και της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια, δεν είναι καθόλου αμελητέοι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, αφού τα πάντα εισάγονται: Από τις ανεμογεννήτριες, μέχρι το φυσικό αέριο και την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να απαιτεί η αύξηση στην κατανάλωση.

Κι ενώ τα κόστη στο ρεύμα ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, κυβέρνηση και ΡΑΕ «παρεμβαίνουν» για να γίνουν πιο ...διαφανείς οι όροι της κλοπής από τα μονοπώλια της Ενέργειας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, κάνοντας «συστάσεις», για να γίνουν λιγότερο «ψιλά» τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια και να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για τυχόν μεταβολές στις τιμές! Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε...

Ανατιμήσεις παντού!

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα δεν είναι όμως οι μόνες που πρεσάρουν το λαϊκό πορτοφόλι. Το σύνολο των αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωση μιας λαϊκής οικογένειας πουλιέται ακριβότερα στα σούπερ μάρκετ και στις άλλες αγορές, όπως καταγράφεται και στους διάφορους δείκτες τιμών καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλη, όπου υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώθηκε σε 1,4%, με τις ανατιμήσεις να προέρχονται κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες:

  • 1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε αρνί και κατσίκι (13,2%), ψάρια νωπά (6,6%), τυριά (3,5%), νωπά λαχανικά (8%) κ.ά.
  • 4,2% στην ομάδα «Στέγαση», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο (73,2%) και ηλεκτρισμό (0,7%).
  • 5,8% στην ομάδα «Μεταφορές», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), καινούργια αυτοκίνητα (5,3%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (11,4%).

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτών των αυξήσεων είναι η ίδια η τσέπη του λαού, που πλέον πληρώνει κατά περίπτωση για το ψωμί ακόμα και 30 λεπτά παραπάνω (από τα 0,90 ευρώ στα 1,20 ευρώ ή και 1,40), ενώ και οι τιμές του καφέ βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Απέναντι στον ορυμαγδό των ανατιμήσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό της από το κάδρο των ευθυνών και συστήνει προκλητικά στα λαϊκά νοικοκυριά να κάνουν ...έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουν! «Οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» έλεγε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης συστήνοντας στα νοικοκυριά να κάνουν χρήση του «e-katanalotis», για να βρίσκουν «το σημείο με τις καλύτερες τιμές»!

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, που ...διαπίστωσε τις ανατιμήσεις και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο».

Ούτε για ...κουλούρι η αύξηση στον κατώτερο μισθό

Κι ενώ η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα παρουσίαζαν τα επεκτατικά μέτρα διαχείρισης της κρίσης σαν προστασία για το λαϊκό εισόδημα, σε αντίθεση με τις περικοπές μισθών που ζήσαμε στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, αποδεικνύεται ότι είτε με επεκτατική, είτε με περιοριστική διαχείριση, μόνιμα χαμένος είναι ο λαός.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πληρώνει μόνο τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τις επιδοτήσεις και τα άλλα προνόμια στο κεφάλαιο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους επενδυτικούς νόμους, αλλά «ματώνει» και από την αύξηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις αστείες αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που πλέον δεν φτάνουν ούτε για ένα κουλούρι τη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (Γιούροστατ) στην ελληνική οικονομία απογειώθηκε τον Αύγουστο στο 1,7% από 0,7% τον Ιούλη, ενώ η αύξηση στον κατώτερο μισθό από το 2022 θα είναι 0,40 ευρώ τη μέρα...

 

4 σχόλια:

  1. Στο λαλίστατο ...ημερόδρομο δεν βρέθηκε μία θέση για τον θάνατο της σ.Γιαμπρόβα απο την Ουκρανία. Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους της ...αμνησίας... Εδώ δεν σηκώνει διαστρέβλωση και οπορτουνιστικά φούμαρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και ο gkagkarin δεν έγραψε τίποτα...

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. δεν νομίζω οτι σημαίνει κάτι
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. ΔΣΕ. Δεν μίλησα για το Γκαγκάριν που σίγουρα δεν σημαίνει κάτι. Για αυτό που ανέφερα και άλλα... σίγουρα σημαίνει. Τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου