Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/10/1829

Οι Τζορτζ και Ρόμπερτ Στέφενσον επιδεικνύουν την ατμομηχανή τους που, σέρνοντας γεμάτα βαγόνια, αναπτύσσει την ιλιγγιώδη, για την εποχή, ταχύτητα των 46 χιλιομέτρων την ώρα.

09/10/1892

Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος συγγραφέας Ίβο Άντριτς (Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1961).

09/10/1915

Αυστριακές και γερμανικές δυνάμεις κυριεύουν το Βελιγράδι, ενώ οι Βούλγαροι εισβάλλουν στη Σερβία από τα ανατολικά (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

09/10/1923

Αντιμέτωπο με το νέο επαναστατικό αναβρασμό στις γραμμές της γερμανικής εργατικής τάξης, το Ράιχσταγκ παραχωρεί έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση του Γκ. Στρέσεμαν (στην οποία μετείχαν και 4 σοσιαλδημοκράτες υπουργοί) προκειμένου να καταπνίξει τους εργάτες (όπως και έγινε).

09/10/1934

Δολοφονείται στη Μασσαλία ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος ο Α’.

09/10/1940

Γεννιέται ο Βρετανός μουσικός Τζον Λένον. 

Τζον Λένον

09/10/1943

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ γενικεύονται.

09/10/1949

Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στην Αλβανία, κηρύσσει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα και τη μεταφορά του κέντρου βάρους της δουλειάς του Κόμματος «στην οργάνωση και καθοδήγηση των οικονομικών και πολιτικών αγώνων όλων των στρωμάτων του εργαζόμενου Λαού». «Το μέλλον», κατέληγε, «ανήκει σε κείνους που μένουν πιστοί στο μαρξισμό-λενινισμό». 

6η ολομέλεια του ΚΚΕ 1949

09/10/1956

Χάρη στο σοβιετικό «βέτο», ματαιώνεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβληθεί στην Αίγυπτο η διεθνοποίηση της διώρυγας του Σουέζ.

09/10/1962

Η Ουγκάντα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

09/10/1964

Δριμύ «κατηγορώ» του Μακάριου, στη Διάσκεψη των Αδεσμεύτων, κατά των «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», για το Κυπριακό. Ο Μακάριος ζητάει την άμεση απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων και διακηρύσσει αδέσμευτη πολιτική.

09/10/1967

Εκτελείται ο κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1928 και σπούδασε Ιατρική. Μετά την αποφοίτησή του θα επισκεφτεί μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, ερχόμενος σε επαφή με τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές ιδέες, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953. 

Εκτελείται, ο κομμουνιστήςεπαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

 

 

4 σχόλια:

  1. 09/10/1949

    ...Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στην Αλβανία, κηρύσσει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα και τη μεταφορά του κέντρου βάρους της δουλειάς του Κόμματος «στην οργάνωση και καθοδήγηση των οικονομικών και πολιτικών αγώνων όλων των στρωμάτων του εργαζόμενου Λαού». «Το μέλλον», κατέληγε, «ανήκει σε κείνους που μένουν πιστοί στο μαρξισμό-λενινισμό»... Στην 5η ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ μίλησε για Σοσιαλιστική επανάσταση με δικτατορία του προλεταριάτου. Ξεκίνησε η επίπονη προσπάθεια διόρθωσης του προγράμματος που ψηφίστηκε το 1953.. Το 1955 τους υποχρέωσαν απο το ...ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΌΦ... να το αποσύρουν. Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες φτιάχτηκε η ...ΕΔΑ.... που κατέστρεψε το ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/tse-gkevara-3/ Ενας πραγματικός Μπολσεβίκος ηγέτης μαζί με ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ κ.α που πολέμησαν για την ανατροπή του Καπιταλισμού και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου με γραμμή Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Τα πολιτικά μέτωπα και στάδια δεν δικαιώθηκαν ποτέ και πουθενά έπνιξαν τους λαούς στο αίμα σαν το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού. Το παράδειγμα στην χώρα μας με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 τα λέει όλα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 09/10/1943

    Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ γενικεύονται........ Είχε προηγηθεί η συντριβή των Γερμανών σε Στάλινγκραντ και Κούρσκ που άλλαξε την πορεία του πολέμου. Οι Γερμανοί δέχτηκαν την πρόταση του Ράλλη για την δημιουργία Ταγμάτων που του είχαν αρνηθεί το 1942 με το οποίο συμφωνούσαν και οι Αγγλοι. Τα δύο τμήματα της αστικής τάξης παραμέρισαν προσωρινά τις διαφορές τους ξεκινώντας καθαρά Ταξικό πόλεμο. Απο την άλλη μεριά το ΚΚΕ χωρίς στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό απο το 1935 ήταν εγκλωβισμένο σε πολιτικό μέτωπο με την Σοσιαλδημοκρατία και τον Οπορτουνισμό στον Καπιταλισμό κάτω απο την Σημαία του ΣΜΑ. Ετσι αντι η απάντηση να είναι γενίκευση με αντιμετώπιση ενιαία ταγμάτων και οργανώσεων γέφυρα ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑ με στόχο στην πορεία το τσάκισμα τους αντιμετωπίζαμε τον φασισμό σαν κάτι ξεχωριστό απο τον καπιταλισμό με αποτέλεσμα την κρίσιμη στιγμή τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 δεν διεκδικήσαμε την εξουσία δώσαμε δύο μήνες χρόνο στην ενωμένη αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξει τον συσχετισμό να διαλέξει αυτή τον χρόνο της σύγκρουσης να τσακίσει τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ τον Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν το ΕΓΚΛΗΜΑ στην Βάρκιζα χωρίς να έχουμε χάσει στην υπόλοιπη χώρα και όσοι συνέχιζαν στα βουνά μαζί με τον ΑΡΗ χαρακτηρίστηκαν ...ληστές.... Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://prin.gr/2021/10/ekpaideysi-apergia-kerameos-dikes/ Η Προσπάθεια να συκοφαντήσουν τους Κομμουνιστές και την Κοινωνική συμμαχία δεν περνάει ότι και να κάνουν τα εξαπτέρυγα του σύριζα που προσπαθούν να τον ξεπλύνουν και να εγκλωβίσουν τον λαό στον καπιταλισμό. Καλούμε όλους σε συμπόρευση στο ΠΑΜΕ χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς Κομμουνιστής μοναδικό κριτήριο το ταξικό. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου