Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/10/1784

Γεννιέται ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

19/10/1814

Γεννιέται ο ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης.

19/10/1863

Ο Γεώργιος ο Α’ ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης βασιλιάς των Ελλήνων.

19/10/1878

Η γερμανική βουλή (Ράιχσταγκ) επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών: το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τέθηκε εκτός νόμου, πολλά μέλη και στελέχη του φυλακίστηκαν ή εκτοπίστηκαν, 16 τυπογραφεία και 45 δημοσιογραφικά όργανα του κόμματος έκλεισαν, πολλά προλεταριακά κέντρα –πρώτα και κύρια το Βερολίνο- κηρύχθηκαν σε «περιορισμένη κατάσταση πολιορκίας», οι συγκεντρώσεις των εργατών απαγορεύτηκαν, κοκ.

Η γερμανική βουλή (Ράιχσταγκ) επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών

19/10/1909

Πεθαίνει ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.

19/10/1912

Απελευθερώνεται η Ελασσόνα και τη Σαμοθράκη (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

19/10/1929

Η Διεθνής Αντιφασιστική Επιτροπή δημοσιεύει έντονη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο για την ασκούμενη τρομοκρατία στην Ελλάδα.

19/10/1932

Η αστυνομία στην Καβάλα επιτίθεται εναντίον μαζικής συγκέντρωσης καπνεργατών. Σκοτώνει τον 18χρονο καπνεργάτη Ι. Ψαρόπουλο και τραυματίζει άλλους δύο.

19/10/1934

Σε κοινή Σύνοδο της Βουλής και της Γερουσίας, ο Αλέξανδρος Ζαΐμης επανεκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πενταετία 1934-1939.

19/10/1937

Πεθαίνει ο Βρετανός φυσικός Έρνεστ Ράδερφορντ (Νόμπελ Χημείας, 1908).

19/10/1941

Η Κρατική Επιτροπή Άμυνας της ΕΣΣΔ κηρύσσει τη Μόσχα σε κατάσταση πολιορκίας.

19/10/1941

Η Εθνική Συνδιάσκεψη των εργατών της πολεμικής βιομηχανίας της Βρετανίας εγκρίνει ψήφισμα για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό θα αργήσει για πολύ καιρό ακόμη. Η ΕΣΣΔ μένει η μόνη ηπειρωτική δύναμη που στέκεται όρθια κατά των δυνάμεων του Άξονα.

19/10/1944

Σε μια απέλπιδα κίνηση για την αντιμετώπιση της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, οι ναζιστικές αρχές κηρύσσουν σε επιστράτευση κάθε άνδρα από 16 έως 60 χρονών.

19/10/1944

Τμήματα της ΧΙΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Λαμία. Την ίδια μέρα ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Μέτσοβο και το Βόλο.

19/10/1951

Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων 93 του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, κατηγορούμενων με τον Α.Ν. 509/1947. Παρά τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του αστικού καθεστώτος, στη δίκη, οι όροι αντιστράφηκαν με τους κατηγορουμένους να γίνονται κατήγοροι. Ξεχωριστή στιγμή, η ώρα της απολογίας του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας. Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ».

Η απολογία του Μπελογιάννη εξελίχθηκε σε ποταμό, που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα του καθεστώτος.

Αρχίζει η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη

19/10/1951

Εκδίδεται η απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών για τους 35 κομμουνιστές της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε σε θάνατο και 17 άλλοι σε ποινές φυλάκισης.

19/10/1956

Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος, η οποία χαράσσει το λεγόμενο «Πολωνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό.» Νέος Α’ Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος εκλέγεται ο Βλάντισλαβ Γκομούλκα.

19/10/1962

Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη συμφωνία πενταετούς διάρκειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος μεταξύ Αμερικανών κατόχων ελληνικών χρεογράφων και ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συμφωνία αφορά στη ρύθμιση του 40ετούς δανείου του 1924, του επίσης 40ετούς του 1928 και του δανείου για τη βελτίωση της ύδρευσης του 1925.

5 σχόλια:

  1. 19/10/1956

    Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος, η οποία χαράσσει το λεγόμενο «Πολωνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό.» Νέος Α’ Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος εκλέγεται ο Βλάντισλαβ Γκομούλκα........ Το Κ.Κ διαλυμένο μέσα σε οπορτουνιστικό χυλό με τους Σοσιαλφασίστες με βάση της αποφάσεις της οπορτουνιστικής Κ.Δ μετά το 1935.. Δόθηκε η δυνατότητα στο λαό να ξεκινήσει την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού το 1945 λόγο του Κόκκινου Στρατού. Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση λούφαξε σαμπόταρε την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμενε το ...θάνατο... του σ.Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ όπως και έγινε την 5η Μάρτη του 1953 και ξεκίνησε η πορεία προς τον Καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 19/10/1951

    Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων 93 του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, κατηγορούμενων με τον Α.Ν. 509/1947. Παρά τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του αστικού καθεστώτος, στη δίκη, οι όροι αντιστράφηκαν με τους κατηγορουμένους να γίνονται κατήγοροι. Ξεχωριστή στιγμή, η ώρα της απολογίας του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας. Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ».

    Η απολογία του Μπελογιάννη εξελίχθηκε σε ποταμό, που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα του καθεστώτος. Εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν το σημείο εκείνο της απολογίας, όπου ο Μπελογιάννης συνέτριψε όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα περί ξενοκίνητου ΚΚΕ. «Θα έλεγα - είπε - ότι "δε μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου", γιατί ο κόσμος το 'χει τούμπανο τι ρόλο παίζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα. Και εδώ μέσα αποδείχτηκε ο ρόλος τους, ακόμη και στις ανακρίσεις της Ασφάλειας. Οι κομμουνιστές δεν είναι όργανα των ξένων. Ο κομμουνισμός είναι πανανθρώπινο ιδανικό και παγκόσμιο κίνημα. Ξεκίνησε μια φούχτα τον καιρό του Μαρξ, έφτασε σήμερα τα 800 εκατομμύρια και αύριο θα απλωθεί σε όλον τον κόσμο. Μπορεί ποτέ όργανα των ξένων να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μεγαλειώδες κίνημα; Ποιος ξένος πράκτορας δίνει με τέτοια απλοχεριά τη ζωή του, όπως τη δίνουν χιλιάδες κομμουνιστές; Οι θυσίες αυτές μόνο με τις θυσίες των πρώτων χριστιανών μπορεί να συγκριθούν. Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. Τη δίνουν για ν' ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο, ευτυχισμένο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν. Ποιο όργανο των ξένων μπορεί να προσφέρει τη ζωή του σ' έναν τέτοιο μεγάλο σκοπό;»........... Με πρόταση του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ το Π.Γ πρότεινε Μπελογιάννης Πλουμπίδης να είναι στα ψηφοδέλτια της ...ΕΔΑ... Τους το αρνήθηκαν με λύσσα με επικεφαλής τον Αντικομουνιστή πρόεδρο της Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ Μενσεβίκο ΥΠΕΞ ΤΟ 1921 στην Γεωργία που πολέμησε τους Μπολσεβίκους και στον Απελευθερωτικό αγώνα ήταν ...σύμμαχος με κόμμα στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Αυτόν τον Αντικομουνιστή ο ...μεγάλος ιστορικός...της αυγής των ...συντακτών του σύριζα τον χαρακτηρίζει σαν Κομμουνιστή... https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5015960 ...Αξιος Γιωργάκη.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν αρχικά ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την αποδοχή της πρότασης από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και MέΡΑ25 ποντάροντας στη διαμόρφωση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου απέναντι στο Μαξίμου, σε ένα τομέα που η ΝΔ έχει «λερωμένη τη φωλιά της» και που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως πρόβα «προοδευτικής διακυβέρνησης»https://prin.gr/2021/10/extastiki/... Ονειρα θερινής νυκτός και περσινά ξινά σταφύλια. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό για τον λαό όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Οι Κομμουνιστές δεν εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Αυτή η σαπίλα μας τελείωσε τέτοια εποχή ...πριν 30 χρόνια.... Δεν κάνουμε βήμα πίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ......Από την άλλη μεριά έχουμε χώρες, με πρωτοπόρο την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κούβας, του Βιετνάμ, του Λάος, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι οποίες επέδειξαν έναν ριζικά άλλο, εντελώς διαφορετικό τύπο σχέσης προς τον άνθρωπο, όπου η ζωή και υγεία δεν είναι εμπορεύματα, πέριξ των οποίων, ανταγωνίζονται κτηνώδη ιδιοτελή συμφέροντα, αλλά συνιστούν υπόθεση της κοινωνίας, συνιστούν κοινωνικό αγαθό. Στον πυρήνα της άλλης προσέγγισης, με πρωτοπόρο την Κούβα, είναι ακριβώς η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στο σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου, όπου δημιουργική δύναμη υψίστης σημασίας στην υπηρεσία του ανθρώπου, είναι η επιστήμη –της ιατρικής συμπεριλαμβανομένης– άρα η σχεδιοποιημένη διαχείριση αυτών των δυνάμεων του ανθρώπινου πολιτισμού προς κοινωνικό όφελος.

    Από αυτήν ακριβώς την ουσιώδη ειδοποιό διαφορά είναι που εκπηγάζει η εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση της Κούβας, σε αντιδιαστολή με αυτό που ζούμε στις μέρες μας στις χώρες που κυριαρχεί το κεφάλαιο. Είναι αυτό το σύστημα το οποίο, αρχής γενομένης από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, άνοιξε μίαν άλλη εναλλακτική προοπτική για την ανθρωπότητα.https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/10/blog-post_19.html..... Μιλάμε για τρικυμία στο κρανίο του κάθε Σοσιαλφασίστα. Η Επανάσταση των Μπολσεβίκων και ο Σοσιαλισμός που εφάρμοσαν μέχρι το 1953 η Κουβανική επανάσταση και ο Σοσιαλισμός που εφάρμοσε μέχρι το 2008 στο ίδιο τσουβάλι με την Ιμπεριαλιστική Κίνα και τις άλλες χωρες που εφαρμόζουν νόμους του Καπιταλισμού όπως και η Κουβά απο το 2008. Τίποτα δεν παραξενεύει στην στάση αυτή. Επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά πως οι φασίστες μπροστά στους οπορτουνιστές είναι αγγελούδια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. »Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας... Ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο... και, όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας...Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας».
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/12/blog-post_692.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου