Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

«Πελέ»


«Γεννήθηκε» ένας μύθος…

Ο Πελέ γεννήθηκε ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας, ως ο πρωτότοκος γιος του ποδοσφαιριστή Ντοντίνιο (Joao Ramos do Nascimento). Οι γονείς του του έδωσαν το όνομα του περίφημου εφευρέτη Τόμας Έντισον, τον φώναζαν όμως με το χαϊδευτικό «Ντίκο».

Το παρατσούκλι «Πελέ» θα του κολλήσει στα σχολικά του χρόνια, πιθανότατα από τη λάθος προφορά εκ μέρους του μικρού Ντίκο του ονόματος του αγαπημένου του ποδοσφαιριστή, του γκολκίπερ της Βάσκο ντα Γκάμα Μπιλέ. Ο ίδιος πάντως στην αυτοβιογραφία του ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα τι σημαίνει το όνομα, ούτε και οι παιδικοί του φίλοι γνωρίζουν πώς του κόλλησε το «Πελέ».

Ήταν 29 Ιουνίου 1958, όταν στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός του 6ου Παγκόσμιου Κυπέλλου, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον Γάλλο Μορίς Γκιγκ.  Στο παιγνίδι συμμετείχε ένας 17χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία.

Η Βραζιλία κέρδισε με 5-2 την Σουηδία και κατέκτησε το πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λίντχολμ (4′), Βάβα (10′, 32′), Πελέ (56′), Ζαγκάλο (68′), Σίμονσον (80′) και Πελέ (89′).

Ο μόλις 17 ετών Πελέ, σκοράρει δύο φορές στον τελικό. Το πρώτο του γκολ σε αυτό τον αγώνα είναι ένα από τα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του (Κεντρική φωτό). Βίντεο

Στον αμέσως προηγούμενο αγώνα ο Πελέ είχε πετύχει χατ τρικ σε βάρος της Γαλλίας, ενώ το πρώτο του γκολ στο Μουντιάλ το πέτυχε στο αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση.

Παραμένει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε ποτέ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου αν και το μεγάλο καμάρι του Πελέ δεν είναι άλλο από το ρεκόρ που κατέχει ως ο μόνος παίκτης που έχει στην τροπαιοθήκη του τρεις κούπες Μουντιάλ!

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου