Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Συγκίνηση για την παράσταση «Χορεύετε;»


Συγκίνηση προκάλεσε η επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Χορεύετε;» που ανεβαίνει από τον θίασο Αντάμα στο θεάτρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη.

Το έργο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ».

Ένα νεαρό κορίτσι μπαίνει σ' ένα -εδώ και χρόνια- αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ. Η ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών που... «'όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά δείχνοντάς της το δρόμο.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μετά την παράσταση μίλησε στους θεατές η Μαρία Σιδέρη, η οποία ήταν πολιτική κρατούμενη στις φυλακές  Αβέρωφ και είχε καλεστεί να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα. Αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη η ίδια και οι υπόλοιπες γυναίκες, στις εκτελέσεις, αλλά και στην άρνηση τους να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.

Οι Φυλακές Αβέρωφ, που βρίσκονταν στην οδό Αλεξάνδρας, χτίστηκαν το 1892. Στην Κατοχή αποτέλεσαν το δεσμωτήριο εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Μετά το Δεκέμβρη του '44, τα κτίρια της οδού Αλεξάνδρας χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων.

Το 1947, μεταφέρθηκαν 1.200 γυναίκες. Συνολικά στη διάρκεια του εμφυλίου και μετά οι κρατούμενες φτάνουν τις 3.000. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες βρέθηκαν και 80-100 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας μαζί με τις κρατούμενες μητέρες τους. Παρά τη βία, τις πιέσεις και τις απαγορεύσεις, γυναίκες όλων των ηλικιών έζησαν, άντεξαν, οργάνωσαν τη ζωή τους, δεν σταμάτησαν λεπτό να ονειρεύονται για ένα καλύτερο αύριο...

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη. Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης. Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη.

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη.


 Φυλακές Αβέρωφ 1933

 ΤΟΠΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου