Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


29/10/1863

Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

29/10/1884

Γεννιέται ο Ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι (Μπέλα Φέρεντς Ντεσό Μπλασκό).

29/10/1897

Γεννιέται ο κατοπινός υπουργός προπαγάνδας των Ναζί Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς.

29/10/1911

Πεθαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία δημοσιογραφίας.

29/10/1914

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέρχεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

29/10/1925

Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Χάλεϊ «Ζουτ» Σιμς.

29/10/1933

Με πρωτοβουλία του Λαϊκού Κόμματος ψηφίζεται νομοσχέδιο για την απομάκρυνση από το στρατό των βενιζελικών αξιωματικών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα Πλαστήρα το Μάρτη του ίδιου έτους.

29/10/1936

Πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ, όπου σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Χικμέτ Σουλεϊμάν.

29/10/1940

Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν.

600 κρατούμενοι κομμουνιστές στέλνουν υπόμνημα, για να πάνε να πολεμήσουν

29/10/1944

Μεταφέρονται στην Αθήνα 800 Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου. Οι αστικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Αθήνα.

29/10/1947

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο συγκροτούν τελωνιακή ένωση, τη Μπένελουξ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

29/10/1949

Πεθαίνει ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

29/10/1961

Ανήμερα των βουλευτικών εκλογών δολοφονείται στο χωριό Δεμίρι Αρκαδίας ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ. Στις εκλογές αυτές, που χαρακτηρίζονται από βία και νοθεία, πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 50,81%. Το ΠΑΜΕ (στο οποίο μετέχει η ΕΔΑ) λαμβάνει 14,62%.

29/10/1986

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Στη διάρκεια της Κατοχής ο Μ. Φωτόπουλος είχε πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ο Δεκέμβρης του 1944, η εξορία του στην Ελ Ντάμπα και οι διώξεις των ΕΑΜιτών ηθοποιών, τον σημαδεύουν. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρίσκει πίσω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Στα τέλη Μάρτη του 1945, παίρνει το δρόμο του γυρισμού. «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» - γράφει στην αυτοβιογραφία του - «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας».Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Ελευθέρου Θεάτρου και πρόεδρος του ΔΣ Άρματος Θέσπιδος.

Παρά τη λαμπρή του καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο,το 1981, όταν θέλησε να συνταξιοδοτηθεί, δε στάθηκε δυνατόν. Είχε μόνο 1.400 ένσημα, που δεν αρκούσαν ούτε για τη μικρότερη σύνταξη. Επρεπε να δουλέψει άλλα πέντε χρόνια για να συμπληρώσει τη βάση. Δούλεψε. Τα συντάξιμά του συμπληρώθηκαν δια της βίας με τις τελευταίες ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις του και με μια τιμητική σύνταξη από το ΥΠΠΟ, που όμως δε χάρηκε παρά ελάχιστα, αφού τα προβλήματα υγείας του τον πρόδωσαν.

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος

 

 

2 σχόλια:

  1. 29/10/1944

    Μεταφέρονται στην Αθήνα 800 Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου. Οι αστικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Αθήνα......... Το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με την ...λαοκρατία.... ευρωκομουνισμό κατέστρεψε τα πάντα. ....σταδια... σταδια.... στάδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/koyva-stin-proti-thesi-ton-emvoliasmon-pagkosmios-me-to-90-na-echei-lavei-toylachiston-mia-dosi/.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999.............Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι.

    Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει σκληρή πείρα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το Κόμμα μας έχει κάνει σχετικές αναλύσεις στα Συνέδριά του 18ο και 19ο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στη σοσιαλιστική πορεία εμπεριέχεται η δυνατότητα αντιστροφής και οπισθοδρόμησης προς τον καπιταλισμό, όπως ανέδειξε η πείρα της αντεπαναστατικής ανατροπής στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες». Σήμερα, στην Κούβα υπάρχουν τμήματα που επιθυμούν τη στροφή στον καπιταλισμό. Το ίδιο συμφέρον έχουν και ξένα μονοπώλια αναμένοντας ένα νέο και προσοδοφόρο πεδίο επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού πάει να πει και επαγρύπνηση, καλή γνώση και ανάλυση της πραγματικής κατάστασης, ενημέρωση των μελών και φίλων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Κούβα και τη θέση μας γι' αυτές....... Αφιερωμένα στον ημερόδρομο..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου