Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

«Έδωσαν ζωή νικώντας το θάνατο. Σ' αυτό το δρόμο συνεχίζουμε!»

 


«Σε τούτα εδώ τα χώματα την περίοδο 1946-1949 στο Νοσοκομείο του Γράμμου οι μαχητές του υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν "ζωή νικώντας το θάνατο". Σ' αυτό το δρόμο συνεχίζουμε».

Είναι η πλακέτα που τοποθετήθηκε το καλοκαίρι από τις Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που δεσπόζει σε ένα βράχο στα 1.350 μέτρα κάτω από την κορφή Σκάλα στο Γράμμο -στην περιοχή Λιανοτοπι 1 ώρα από το Νεστόριο- και πληροφορεί τον επισκέπτη για άλλη μια εποποιία των μαχητών του ΔΣΕ που διαδραματίστηκε σε αυτό τον τόπο. Εδώ γίνεται αυτές τις μέρες μια ιδιαίτερη συλλογική προσπάθεια από νέους και παλιότερους συντρόφους να αναδειχτούν οι χώροι του μεγάλου Νοσοκομείου του Γράμμου που έχουν ανακαλυφθεί μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων.

Με ενθουσιασμό και μεράκι σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια οι πέτρινες βάσεις των δεκάδων θαλάμων και άλλων χωρών όπου δόθηκε η μάχη για την ζωή. Οι θάλαμοι και οι εγκαταστάσεις για 1.500 ασθενείς φτιάχτηκαν από τα υλικά που απλόχερα έδινε η φύση. Πέτρα και ξύλο.

Σε αυτό το ιερό τόπο μεγαλούργησαν επαναστάτες κομμουνιστές γιατροί όπως ο Σακελλαρίου και ο Τζαμαλούκας, εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, που μέσα στην κλαγγή των σκληρών μαχών κατάφερναν να θεραπεύουν και να ξαναδίνουν ζωή στους μαχητές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα μνημονεύεται ότι εκεί είχε επιτευχθεί ένα πρωτόγνωρο ποσοστό στην αποθεραπεία των ασθενών, πολύ μεγαλύτερο αυτό της αποκατάστασης τραυματιών στο Α' και Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Με το δέος που σε κατακλύζει από αυτή την εποποιία, μίλησε ο Παύλος Αλεξάνδρακης από τον τομέα κατασκευών της ΚΟ Αττικής που συμμετέχει στην μπριγάδα συντρόφων από την Αθήνα και τη Δυτική Μακεδονία που συμμετέχει στις εργασίες που γίνονται.

Είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε έρθει εδώ εδώ και λίγες μέρες για αναδείξουμε τις εγκαταστάσεις των θαλάμων και των ιατρείων του νοσοκομείου όπου οι κομμουνιστές γιατροί και υγειονομικό προσωπικό δίναν ζωή κόντρα στον θάνατο. Με αυτή την συμβολή μας αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική απελευθέρωσή της τάξης μας από τα καπιταλιστικά δεσμά, την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

1 σχόλιο:

  1. Η Αθάνατη Εποποιία του ΔΣΕ κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην χώρα μας που μας κράτησε όρθιους το 1968 το 1991 και μας επέτρεψε στην συνέχεια την πλήρη αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του κόμματος πετώντας έξω για πρώτη φορά στην ιστορία όλα τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι ξεβρομίζοντας ο τόπος. Χωρίς αυτή την Αθάνατη εποποιία που την χρωστάμε στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ όλα θα είχαν τελειώσει όμορφα ευρωκομουνιστικά το 1945. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου