Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία από την αναζωπύρωση της πανδημίας


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας
  • Συγκέντρωση χτες στην Εδεσσα ενάντια στο κλείσιμο της ΜΕΘ
Την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία εκφράζεται με δεκάδες νέες νοσηλείες καθημερινά σε νοσοκομεία που ήδη έχουν φρακάρει και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές.

Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αφού πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις απλές κλινικές Covid. Ενδεικτική είναι η εικόνα από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου τουλάχιστον 6 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το ΑΧΕΠΑ, όπου 5 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Στο ΑΧΕΠΑ χτες και ένας ασθενής άλλης πάθησης περίμενε διασωληνωμένος να βρεθεί κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Το προσωπικό λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, αφού στις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπήρχαν, προστέθηκαν και οι ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας. Ετσι π.χ. οι νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλυφθούν κενά, με τις κλινικές να λειτουργούν επισφαλώς, αφού οι νυχτερινές βάρδιες σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν με έναν και δυο νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στα νοσοκομεία, ξαναμπαίνει στη συζήτηση η μετατροπή του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε μονοθεματικό για την αντιμετώπιση μόνο περιστατικών κορονοϊού.

Επίσης έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία για την εκ νέου «αξιοποίηση» της ιδιωτικής κλινικής «Αρωγή» για τη νοσηλεία έως 200 περιστατικών Covid, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεταξύ, έχει αποψιλωθεί από προσωπικό και έχει απομείνει με 30 νοσηλευτές.

Μαχητική συγκέντρωση στην Εδεσσα για να μην κλείσει η ΜΕΘ

Και ενώ οι υποδομές δεν επαρκούν, στην Πέλλα, αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό, ετοιμάζεται να κλείσει τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Εδεσσας και στο Κιλκίς, μετά τη χρόνια υποβάθμιση του νοσοκομείου Γουμένισσας ετοιμάζεται τώρα να διακόψει τη λειτουργία του.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του Διοικητηρίου της ΠΕ Πέλλας (πρώην Νομαρχία) πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας σε συντονισμό με σωματεία, κοινωνικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΜΕΘ και την προδιαγραφόμενη κατάρρευση κλινικών των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών. Ο εργαζόμενος λαός και οι εκπρόσωποί του, οι μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Εδεσσας που έδωσαν το «παρών», απαίτησαν με μια φωνή, ενίσχυση και ανάπτυξη των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής με μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, με εξοπλισμό και υποδομές, με αύξηση της χρηματοδότησης.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των φορέων επέδωσε στη Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας το ψήφισμα που εγκρίθηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και κοινωνικών φορέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Εδεσσα.

Στην κινητοποίηση χαιρέτισε η αντιπρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Πέλλας, Δέσποινα Σεμερτζίδου, η οποία εξέφρασε την αγωνία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για τη βίαιη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Εδεσσας και την τραγική κατάσταση των δύο νοσοκομείων και των ΚΥ του νομού και ταυτόχρονα δήλωσε την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους «ανθυγιεινούς» σχεδιασμούς του υπουργείου.

Ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης για να πάρουν πίσω την απόφαση για κλείσιμο της ΜΕΘ Εδεσσας και προανήγγειλε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα με κορυφαίο σταθμό τη διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου - συναυλίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σωματείο των Εργαζομένων στο Διοικητήριο και τον Σύλλογο Δασκάλων Πέλλας, επιβεβαιώνοντας ότι καθημερινά πλαταίνει το μέτωπο των φορέων που μπαίνουν στον αγώνα. Και το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες συνεδριάσεις και αποφάσεις συμμετοχής από φορείς της περιοχής.

Μεταξύ άλλων οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα απαιτούν: Να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου, καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.

Μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Επίσης, αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου