Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Τζέιμς Κουκ


Στις 1728 Γεννιέται ο Τζέιμς Κουκ. Μεγάλος Αγγλος θαλασσοπόρος. Από το 1768 ως το 1771 πραγματοποίησε με το πλοίο «Εντέιβορ» τον περίπλου της Γης, από τα Δυτικά, που είχε οργανώσει το Βρετανικό Ναυαρχείο για την κατάκτηση νέων εδαφών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σ’ αυτό το ταξίδι ο Κουκ περιέπλευσε τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, η οποία ανακηρύχτηκε βρετανική κτήση με το όνομα: Νέα Νότια Ουαλία.

Από το 1772 ως το 1775 πραγματοποίησε με το πλοίο «Ρεζολούσιον» το δεύτερο περίπλου της Γης, από τα ανατολικά, που οργανώθηκε με σκοπό την αναζήτηση εδαφών στην ανταρκτική περιοχή. Όταν επέστρεψαν στη Μ. Βρετανία, τον Ιούλιο του 1775, είχε αποδείξει την αξία τον αντισκορβουτικών μέτρων, σώζοντας τις ζωές των μελλοντικών ναυτικών.

Το 1778 ανακάλυψε τα νησιά της Χαβάης.  Η κλοπή μιας βάρκας από το «Resolution» προκάλεσε έντονη διαμάχη με τους ντόπιους. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1779 ο Κουκ και μέλη πληρώματός του επιτέθηκαν σε μία φυλή ιθαγενών που τη θεωρούσαν υπεύθυνη για την κλοπή, γεγονός που απέβη μοιραίο… Ο Κουκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου!

Οι ανακαλύψεις του Κουκ βοήθησαν πριν απ’ όλα την επέκταση της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες και είχαν τεράστια οικονομική σημασία. Σημαντική ήταν η συμβολή του Κουκ στη ναυσιπλοΐα, αφού με τους δρόμους που βρήκε και με την αναλυτική χαρτογράφησή τους άνοιξε νέους ορίζοντες.

 Ηρακλής Κακαβάνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου