Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Διακοπή στη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς Ουγγαρία


Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία τροφοδοσίας της Ουγγαρίας από εναλλακτικούς ρωσικούς αγωγούς

Νέα ένταση στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις φέρνει η διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ουγγαρία που ανακοίνωσε ο όμιλος «Gazprom», λίγες μέρες μετά την υπογραφή μακροπρόθεσμης συμφωνίας με την Ουγγαρία για την τροφοδοσία της από εναλλακτικούς αγωγούς.

Πλέον η Ρωσία, που προηγουμένως μετέφερε φυσικό αέριο κυρίως μέσω της Ουκρανίας, έχει διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές διαδρομές, κατασκευάζοντας τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς «Nord Stream», που μεταφέρει αέριο απευθείας στη Γερμανία, και «Turkish Stream», που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, το Κίεβο - «προμετωπίδα» του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία - κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως «γεωπολιτικό όπλο» που απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Ουκρανία, ΗΠΑ, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής έχουν πρωτοστατήσει στην παρεμπόδιση του αγωγού «Nord Stream 2», ενώ το Κίεβο ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει αν η συμφωνία με την Ουγγαρία συνάδει με την ευρωενωσιακή νομοθεσία για την Ενέργεια.

«Η μονοπώληση των διαδρομών αερίου από την "Gazprom" εγείρει θέμα θεμελιωδών αρχών λειτουργίας των αγορών αερίου της ΕΕ - του ανταγωνισμού και της διαφάνειας», ανέφερε ο επικεφαλής του «Ukrainian Gas Transmission System».

«Η ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης ενός "παίκτη" και η χρησιμοποίηση αυτής της θέσης ως μοχλού για προφανείς πολιτικούς σκοπούς, με φόντο μια δραματική αύξηση των τιμών του αερίου στην Ευρώπη, πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι ως αποτέλεσμα της κίνησης της «Gazprom» η Ουκρανία δεν μπορεί τώρα να εισαγάγει αέριο από την Ουγγαρία μέσω της λεγόμενης «εικονικής αντίστροφης ροής». Η Ρωσία από την πλευρά της πιέζει έμμεσα ώστε η Ουκρανία να υπογράψει συμβόλαιο με την «Gazprom» για απευθείας παραδόσεις ρωσικού αερίου.

«Η ρωσική εταιρεία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από τα ισχύοντα συμβόλαια», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Πάντως, χτες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιγκάλ ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν σκοπεύει να διεξάγει τέτοιες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ουκρανικής «Naftogaz» δήλωσε ότι η απόφαση της «Gazprom» να αναστείλει τη μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία δείχνει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο, και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να επιβάλουν κυρώσεις στον «Nord Stream 2».

Ξεκίνησε η παροχή αερίου στον «Nord Stream 2» για διεξαγωγή δοκιμών

Στο μεταξύ ο γερμανικός όμιλος «Uniper», ένας από τους ευρωπαϊκούς ομίλους που χρηματοδότησαν την κατασκευή του «Nord Stream 2», δήλωσε πως δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα συμβάλει στην παγκόσμια αγορά αερίου τον φετινό χειμώνα, καθώς «η πιστοποίηση του αγωγού θα αργήσει».

Πάντως, χτες η αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου (BNetzA), με επιστολή της προς τη διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream 2 AG» ζήτησε επείγουσα επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του έργου με όλους τους κανόνες της ΕΕ, καθώς «δεν αποκλείεται μια σειρά από τον αγωγό σύνδεσης να τεθεί σε λειτουργία σύντομα».

Η «Nord Stream 2 AG» ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ξεκίνησε να γεμίζει με φυσικό αέριο ένα τμήμα του αγωγού προκειμένου να διεξαγάγει δοκιμές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου