Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

1961: Καταγγελίες για βία και νοθεία στις εκλογές

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου Ελλάδας στην Αθήνα

Στις 4 Νοέμβρη 1961 κορυφώνεται το κύμα καταδίκης των εκλογών της βίας και της νοθείας, οι οποίες είχαν γίνει στις 29 Οκτώβρη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα (αρχηγού του Στρατιωτικού Οίκου του βασιλιά) και οδήγησαν σε νίκη της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Στις 4/11/1961 ο τίτλος της «Αυγής» ήταν: «ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΘΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ».

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται ο υπολογισμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Απ’ τον υπολογισμό προκύπτει ότι πάνω από 400.000 ψήφισαν δύο φορές! Την ίδια μέρα, ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, διότι αποτελεί αποτέλεσμα βίας και νοθείας.

Οι εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1961 έμειναν στην ιστορία ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας. Ακόμη και οι οργανωτές του οργίου υποχρεώθηκαν να το ομολογήσουν στη συνέχεια. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1969, όταν ήταν στο Παρίσι αναφερόμενος σ’ αυτές τις εκλογές είπε:«Μετά τις εκλογές του 1958, που έφεραν την ΕΔΑ δεύτερο κόμμα, είχε δημιουργηθεί μια εύλογη ανησυχία στα Ανάκτορα και σε ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους. Και είχε γίνει η σκέψις, ενόψει των νέων εκλογών, να ασκηθεί ψυχολογική πίεσις επί των κομμουνιστών για να συμπτυχθεί η δύναμίς των. Τα ανόητα αυτά σχέδια κατήρτιζαν μυστικές υπηρεσίες εν αγνοία της κυβερνήσεώς μου…».


Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η «Αυγή», αλλά και άλλες εφημερίδες παρουσίαζαν καθημερινά κρούσματα βίας εις βάρος κυρίως των στελεχών, των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας), στο οποίο συμμετείχε η ΕΔΑ. Επιθέσεις κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων, σπάσιμο γραφείων, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και δολοφονίες στην ημερήσια διάταξη. Στις 25 Οκτώβρη στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, χωροφύλακας δολοφονεί με περίστροφο τον 24χρονο Στέφανο Βελδεμίρη, επειδή μοίραζε με αυτοκίνητο προκηρύξεις της Αριστεράς. Την Κυριακή των εκλογών ο επίσης 24χρονος στρατιώτης Διονύσιος Κερπινιώτης, στέλεχος της ΕΔΑ, πέφτει νεκρός με τραύμα στο κεφάλι, στο εκλογικό κέντρο του χωριού Δεμίρι της Αρκαδίας.

 

3 σχόλια:

  1. https://prin.gr/2021/11/%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-4-11/.....Οποιος θέλει μαζικούς αγώνες δεν κάνει διασπαστικές ενέργειες σε βάρος της εργατικής τάξης για να ξεπλύνει τα εγκλήματα της ...πασοκάρας... και να βοηθήσει στην εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του Καπιταλισμού. Συμμετέχει στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε σύνταγμα και όλη την χώρα 6 το απόγευμα με μοναδικό κριτήριο το ταξικό διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και όλα τα υπόλοιπα τα λύνει η ιδεολογική πάλη και ζύμωση. Ιδου η Ρόδος.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα μπορούσαν να είχαν τελειώσει υπέρ του λαού τον Οκτώβρη του 1944 αν το ΚΚΕ είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και εργαλείο του αγώνα το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Θα είχαμε ανατρέψει τον Καπιταλισμό οικοδομώντας Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και δικτατορία του προλεταριάτου. Η ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός... κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Αυτό δεν θεωρώ ότι θα καθορίσει τη στάση ή έστω πλευρές της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σπέρνοντας αυταπάτες ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Ο ελληνικός λαός, με τη συμβολή και ευθύνη των ...κομμουνιστικών... και αριστερών-προοδευτικών δυνάμεων, πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να οργανώσει την πάλη του για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, για μια Ελλάδα χωρίς βάσεις, για την Ειρήνη στην περιοχή και σ’ όλο τον κόσμο, σε συντονισμό με όλους τους λαούς. Και με τον αμερικανικό.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2814-apo-ti-romi-sti-glaskovi..... Η Κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού υπηρετεί τους Καπιταλιστές συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της συνειδητά στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα προσπαθώντας πάντα για την αναβάθμιση της θέσης της. Οι Κομμουνιστές έχουμε βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα τα τελευταία 30 χρόνια τα οποία έχουμε ενσωματώσει στην καθημερινή μας δράση. Παλεύουμε στην Κοινωνική συμμαχία να ενώσουμε τον λαό σε ταξική βάση διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση προωθούμε την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Δείχνουμε απεριόριστη ανεκτικότητα σε απόψεις απλών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό τους δίνουμε το χέρι να σηκωθούν και τους δείχνουμε τον δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αντίθετα με τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων χρειάζεται αμείλικτος αγώνας χωρίς έλεος με στόχο το τσάκισμα τους σαν 5η Φάλαγγα. Ταξική ενότητα και αγώνας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου