Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ο λογαριασμός... στους ενόχους


Ο λογαριασμός... 

Μέρα παρά μέρα κι ένα εργατικό «ατύχημα» καταγράφεται τον τελευταίο καιρό, αποκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες και την εντατικοποίηση που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Μετά τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή στις προβλήτες της COSCO, που ξεχείλισε το ποτήρι και στάθηκε αφορμή για τη συγκλονιστική απεργία των λιμενεργατών, ήρθαν ο θανάσιμος τραυματισμός του διανομέα στη Θεσσαλονίκη, το σοβαρό «ατύχημα» με τον εγκαυματία εργάτη σε εργοστάσιο της Πάτρας, άλλο ένα «ατύχημα» με σκουπιδιάρικο στην Αγία Βαρβάρα...

Πολλές είναι λοιπόν οι «κακές ώρες» που μαζεύονται, πολλά «τα μεμονωμένα περιστατικά» και οι «ατομικές ευθύνες», που επικαλούνται προκλητικά τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας για να κουκουλωθούν τα εγκλήματα και οι υπαίτιοι. Απ' αυτό το «μαύρο ταμείο» που κάνει η εργατική τάξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στους χώρους δουλειάς, όπου με άλλοθι τον εμβολιασμό και με τις πλάτες της κυβέρνησης η εργοδοσία έχει σχεδόν εξαφανίσει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

... στους ενόχους

Τι αποδεικνύεται λοιπόν; Οτι όσο περισσότερα εργαλεία αποκτά το κεφάλαιο για να μεγιστοποιεί την κερδοφορία του, με τους νόμους όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, τόσο χειροτερεύουν οι όροι δουλειάς για τους εργαζόμενους, τόσο η ζωή τους παίζεται κορόνα - γράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοστάσιο της Πάτρας, όπου έγινε το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα», λίγο καιρό πριν η εργοδοσία είχε απολύσει συνδικαλιστή που διεκδικούσε μέτρα προστασίας, δείχνοντας το μένος της για τη συλλογική οργάνωση και δράση. Γι' αυτό ο «λογαριασμός» πρέπει να πάει από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στο κράτος και τα επιτελεία τους, στους πραγματικούς υπαίτιους για το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «κρεματόρια». Τα σημερινά συλλαλητήρια, οι απεργίες και οι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προτάσσουν εκτός των άλλων και τη ζωτική ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη σταθερότητα στα ωράρια, με τις ΣΣΕ, με την κατάργηση του αίσχους των δουλεμπορικών και των εργολαβικών κ.ο.κ. Ολοι στους δρόμους λοιπόν και για να επιστρέφουν ζωντανοί οι εργαζόμενοι από το μεροκάματο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου