Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 04/11/1828

Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανίας, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...».

04/11/1847

Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

04/11/1883

Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, 3 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

04/11/1901

Γεννιέται ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος.

04/11/1911

Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

04/11/1918

Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου συγκροτούνται Σοβιέτ στο Κίελο, τη Βρέμη, το Αμβούργο, το Έσσεν, την Κολωνία, το Μόναχο, το Κουξχάφεν, τη Λυβέκη, τη Λειψία, κ.α. εργατουπόλεις της Γερμανίας.

04/11/1921

Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο. Έκτοτε οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα «Τάγματα Εφόδου» (S.A.).

04/11/1922

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.

04/11/1923

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

04/11/1932

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ι. Ράλλης, το Εσωτερικών ο Ι. Μεταξάς και των Στρατιωτικών ο Γ. Κονδύλης.

04/11/1939

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

04/11/1944

Στο Κιλκίς πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μάχη ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα Τάγματα Ασφαλείας, που έληξε με τη συντριβή των Ταγματασφαλιτών και την απελευθέρωση της πόλης. 

Η μάχη του Κιλκίς

04/11/1946

Ιδρύεται η Ουνέσκο (Εκπαιδευτικός - Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

04/11/1956

Οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία. 

Η Αντεπανάσταση στην Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρία

04/11/1961 

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι “ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα”. Ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

04/11/1970

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία – σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού. 

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής

04/11/1988

Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη Κλεάνθης Βικελίδης.

04/11/1992

Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το Βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. 

Το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

04/11/1995

Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από εκδήλωση υπέρ των Ειρηνευτικών Συνθηκών του Όσλο στο Τελ Αβίβ. Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.

04/11/2008

Στις εκλογές που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται ως ο πρώτος Aφροαμερικανός πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ

4 σχόλια:

  1. 04/11/1956

    Οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία. ................. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τουςhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155....... Σε πια φυλακή θα ήταν μέχρι το 1953 ο οπορτουνιστής αντεπαναστάτης ΝΑΓΚΙ χωρίς τον κόκκινο στρατό εκεί το 1945... Σε Καμία Θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 20 ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 04/11/1970

    Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία – σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού. .......... Η Εγκληματική γραμμή πολιτικών μετώπων και σταδίων που αποτεέί το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού και έπνιξε τους λαούς στο αίμα παντού και ΠΑΝΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....«Με σεβασμό στεκόμαστε δίπλα και στο νεκρό φαντάρο του κυβερνητικού στρατού και στο νεκρό μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Διαβάζουμε ξανά τις προκηρύξεις με τον τίτλο “φαντάρε για ποιους πολεμάς” και αναλογιζόμαστε την τραγωδία που ζούσε ένα παιδί του λαού που επιστρατεύτηκε για να πολεμήσει όσους λευτέρωσαν την πατρίδα» https://www.imerodromos.gr/i-ithiki-toys-kai-i-ithiki-mas/....... Το νόημα αυτής της δήλωσης του Γ.Γ είναι ότι η απουσία στρατηγικού στόχου για Σοσιαλισμό και το ότι δεν υπήρχε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μας στέρησε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 οδηγώντας τον λαό στην σφαγή δεμένο χειροπόδαρα και στην στράτευση λόγω ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός. Ολα αυτά που μας σερβίρει και σήμερα ο ...ημερόδρομος.... Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.kordatos.org/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae%cf%82/ Οι γνωστές οπορτουνιστικές παπάτζες του Λιόση και των Μανιαδάκηδων που σάπισαν και βρωμάνε. Εχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Συμμετέχει συνειδητά στις Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για την αναβάθμιση της θέσης της. Αυτό έκανε και στον 2ο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο για να πάρει μερίδιο απο την λεία. Αυτές οι οπορτουνιστικές παπάτζες στέρησαν την δυνατότητα του λαού να διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδηγήθηκε στην σφαγή σε φυλακές εξορίες εκτελέσεις. Ευχαριστούμε το Κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι αλλά οι Κομμουνιστές δεν θα πάρουμε απο αυτή την σαπίλα του Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου