Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Σήμα κινδύνου για τη ζωή του λαού εκπέμπουν οι υγειονομικοί

  • Κατά 80% αναστέλλονται χειρουργικές επεμβάσεις, την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει
  • Δεκάδες χιλιάδες οι ασθενείς σε λίστες αναμονής
Ενα ακόμη χτύπημα στη ζωή και την υγεία του λαού δίνει η κυβέρνηση με το νέο «λοκντάουν» στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, ένα μέτρο που όχι μόνο δεν πειράζει «τρίχα» από τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά αντίθετα ενισχύει και την πελατεία τους. Με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία και στην επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου. Ετσι κλείνουν τμήματα, κλινικές συγχωνεύονται, ασθενείς νοσηλεύονται ο ένας πάνω στον άλλο, αρπάζονται κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ για τις ανάγκες του κορονοϊού, και τώρα έρχεται και το «κερασάκι στην τούρτα»: Περικόπτονται χειρουργεία με τραγικές συνέπειες σε βάρος ασθενών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - που διαβεβαίωνε μέχρι πριν λίγες μέρες ότι «καμιά δραστηριότητα στο σύστημα Υγείας δεν θα ανασταλεί», επειδή τάχα έχει ενισχυθεί - με εσωτερικό έγγραφο (23/11) προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ δίνει εντολή για περιστολή έως και κατά 80% στα τακτικά χειρουργεία, εξαιρώντας μόνο τις «αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις», ενώ ισχυρίζεται ότι θα γίνονται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα θεραπευτικά προγράμματα για τους χρόνιους πάσχοντες, εξαιρώντας σημαντικό κομμάτι ασθενειών και ασθενών.

Αντιδρώντας στο μέτρο αυτό, χτες στο νοσοκομείο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων. Σημειώνεται ότι τo καλοκαίρι που μας πέρασε, στη λίστα αναμονής στα χειρουργεία του ΚΑΤ βρίσκονταν ήδη 10.000 ασθενείς! Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, στη λίστα βρίσκονται πλέον πάνω από 16.000 ασθενείς, μια τεράστια δεξαμενή δηλαδή που αναμένει για επεμβάσεις και από την οποία αντλούν πελατεία οι κλινικάρχες. Με το «καλημέρα» του 4ου πανδημικού κύματος, τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα καταργήθηκαν, 44 κλίνες Εντατικής και ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid, αφήνοντας για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (σε ένα νοσοκομείο που δέχεται καθημερινά θύματα τροχαίων, εγκαυματίες κ.λπ.) μόλις 14 κλίνες ΜΕΘ και καμία ΜΑΦ. Σχεδόν όλα τα ανοιχτά τμήματα (ορθοπεδικό, νευροχειρουργικό κ.α.) μετατράπηκαν σε Covid. Oι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ Covid πλέον είναι υποχρεωμένοι να είναι εκτεθειμένοι στον ιό 8 ώρες (από 4 ώρες στα προηγούμενα κύματα) λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς το νοσοκομείο αδειάζει από μόνιμους. Η «ενίσχυση με χιλιάδες προσλήψεις» μεταφράζεται σε 100 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις από το 2019 - λόγω των συνταξιοδοτήσεων που ούτε καν αναπληρώθηκαν - φτάνοντας συνολικά τις 599, ενώ 42 νοσηλευτές έχουν τεθεί σε αναστολή! Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ θα κλιμακώσει τη δράση του το επόμενο διάστημα με νέα κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης - όπου τα χειρουργεία είχαν ανασταλεί κατά 40% τους καλοκαιρινούς μήνες - 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής! «Κάποιοι θα περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια», λένε οι εργαζόμενοι εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιμένουν 5.500 ασθενείς να χειρουργηθούν (3.000 ήταν το 2018). Προχτές με προφορική εντολή του διοικητή σταμάτησε η λειτουργία του ιατρείου πόνου στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου ο αναισθησιολόγος του ιατρείου να καλύψει τα χειρουργεία. Ασθενείς που είχαν κλείσει εδώ και μέρες ή μήνες ραντεβού στο εν λόγω ιατρείο, μεταξύ των οποίων και ασθενείς με άλγος λόγω ογκολογικών, νευρολογικών κ.ά. νοσημάτων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν τη θεραπεία τους. Αντίστοιχη μετακίνηση έγινε και τις προηγούμενες μέρες με αναισθησιολόγο της ΜΕΘ...

«Εμπόδιο στην αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων αποτελεί η ανεπάρκεια προσωπικού, στο οποίο οφείλονται ρεπό και άδειες μηνών. Το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 3 αναισθησιολόγους, 4 αναισθησιολόγοι έχουν υποχρεωθεί - με απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ (22/10/21) - σε μετακίνηση στο ΓΝ Ρεθύμνου για κάλυψη εφημεριών. Οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν καθημερινά τακτικές και έκτακτες επεμβάσεις, την αίθουσα ανάνηψης, το ιατρείο πόνου, ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να κληθούν για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και διασωλήνωση σε οποιαδήποτε κλινική, στα ΤΕΠ, στις μονάδες κορονοϊού», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ Δ. Βρύσαλης. Ενώ, κοντά στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού, η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό κ.ά. που εξοντώνουν το υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως έρευνα που αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μετατροπής των νοσοκομείων σε Covid. Σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, οι γιατροί πλέον είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν πάνω από το 75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25%...

  • Τις οδηγίες για την αναμνηστική δόση (για άνω των 18 ετών) του εμβολίου δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται με εμβόλια «Pfizer» ή «Moderna» μετά από 6 μήνες, εκτός αν η πρώτη δόση ήταν «J&J», οπότε η αναμνηστική χορηγείται μετά από δύο μήνες (με «J&J», «Pfizer» ή «Moderna»). Για όσους νόσησαν πριν τον εμβολιασμό «συστήνεται» μετά από 6 μήνες η πρώτη δόση ή η αναμνηστική αν έχουν στο μεταξύ εμβολιαστεί. Οσοι νόσησαν μετά την πρώτη δόση, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους γίνεται από 3 μήνες μετά τη νόσηση. Ο προγραμματισμός του ραντεβού γίνεται, όπως και στις πρώτες δόσεις, μέσω του emvolio.gov.gr ή σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Άλλες τρεις περιοχές της χώρας στο «βαθύ κόκκινο»

Αλλαγές αναμένονται στον επιδημιολογικό χάρτη με την πρόσθεση τριών ακόμη περιοχών στο «βαθύ κόκκινο», μιας στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο), πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)

Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.

 Στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) παραμένουν ο Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος τομέας Αθηνών, όπως και ο Πειραιάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου