Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για πρόσφυγες και μετανάστες


ΑΠΟΦΑΣΗ

 Για το τραγικό δυστύχημα με μετανάστες στην Κομοτηνή

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για πρόσφυγες και μετανάστες

Το σημερινό τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους 7 μετανάστες στην περιοχή του Ιάσμου, έρχεται να καταδείξει με το χειρότερο τρόπο, που οδηγεί η μεταναστευτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Αντίστοιχα ατυχήματα με νεκρούς ή τραυματίες έχουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού. Ανάλογα περιστατικά έχουμε τακτικά στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές, όπως το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων,  το ακυβέρνητο πλοίο που έπλεε με 400 πρόσφυγες για 5 ημέρες, τον εγκλωβισμό προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας αυτές τις μέρες. 

Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι φυσικά ή μοιραία φαινόμενα. Οι ανταγωνισμοί μονοπωλιακών ομίλων και κρατών και η ανάγκη τους για κέρδος είναι που οδηγούν σε επεμβάσεις και πολέμους, και που φέρνουν τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η φτώχεια και η αδυναμία επιβίωσης είναι που οδηγούν στη μετανάστευση σε άλλους τόπους με την ελπίδα «για ένα καλύτερο αύριο». 

Έτσι και τα κυκλώματα διακινητών δεν εμφανίζονται από το πουθενά. «Τρέφονται» από την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού πότε σε κολαστήρια τύπου Μόριας, πότε σε υπερδομές φυλακές τύπου Σάμου, από συμφωνίες όπως αυτή της ΕΕ-Τουρκίας, όπως του Κανονισμού του Δουβλίνου κτλ. Στην πραγματικότητα «τρέφονται» από την ίδια την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών της, που δήθεν τα καταπολεμούν. 

Η ζωή προσφύγων και μεταναστών δεν θα κινδύνευε, τα κυκλώματα των διακινητών δεν θα είχαν ρόλο και θέση, εάν υπήρχε πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς επαναπροωθήσεις, απελάσεις και υπερδομές – φυλακές. 

Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα: 

Να διερευνηθούν οι συνθήκες του συγκριμένου δυστυχήματος. 

Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων / αιτούντων άσυλο και μεταναστών, με ευθύνη του κράτους, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας.

Να αρθούν τα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να πάνε στον τελικό προορισμό τους (π.χ. κατάργηση προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας). 

Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους και ασυνόδευτους πρόσφυγες, με την ανάπτυξη κρατικών υπηρεσιών για την προστασία τους και επίσπευση των διαδικασιών οικογενειακών επανενώσεων, δημιουργίας επαρκών κρατικών δομών φιλοξενίας.

Να στελεχωθούν όλες οι δομές με το απαραίτητο προσωπικό, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα όπου οφείλονται. 

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές Κεν. Μακεδονίας, θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Μακεδονίας Θράκης, την Τεταρτη 24/11, στις 11:00 το πρωί, και καλεί τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και τους φορείς του λαϊκού κινήματος να συμμετέχουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και διεκδικώντας μέτρα προστασίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου