Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/11/1805

Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε - μεταξύ άλλων – τις διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

19/11/1828 

Πέθανε ο αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ

19/11/1901

Πεθαίνει ο σοσιαλιστής δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης, μέλος της Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής στην Κομμούνα του Παρισιού το 1871.

19/11/1917

Γεννιέται η Ιντιρα Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας την περίοδο 1966 - 1977 και 1980 - 1984, έως τη δολοφονία της στις 31/10/1984.

19/11/1924

Το στρατιωτικό κίνημα των Χ. Λούφα και Β. Ντερτιλή αποτυγχάνει εν τη γενέσει του.

19/11/1927

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας. Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα και ο στρατός καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και τους γύρω χώρους.

19/11/1929

Ο Εισαγγελέας ζητά τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με βάση το Ιδιώνυμο, πυροδοτώντας δεκάδες εργατικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

19/11/1942

Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και κυκλώνει το συγκρότημα των γερμανικών στρατευμάτων στο Βόλγα.

19/11/1944

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

19/11/1973

Ανακοινώνετε ο αριθμός των νεκρών του Πολυτεχνείου

Ανακοινώνετε ο αριθμός των νεκρών του Πολυτεχνείου

19/11/1999

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό σκάφος («Σένζου 1»).

19/11/1999

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφούν την εντολή «στρατιωτικού νόμου» που έχει ουσιαστικά κηρύξει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά εμποδίζονται και δέχονται επίθεση από τα ΜΑΤ που επί ώρες βιαιοπραγούν εναντίον τους.   

Επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα

6 σχόλια:

  1. 19/11/1944

    Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ....... 38 μέρες είχαν περάσει απο την αποχώρηση των Γερμανών το καπιταλιστικό κράτος κατεστραμμένο ο συσχετισμός συντριπτικός υπέρ μας ...αλλά μεσολαβούσαν στάδια για την σωτηρία του καπιταλισμού... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/nikos-godas-me-tin-fanela-toy-olympiakoy-gia-tin-patrida-kai-ta-idanika-moy/ Γιατί ο λαός δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό και οδηγήθηκε στην σφαγή. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμε Κύριε Μπογιόπουλε ΕΣΕΙΣ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.902.gr/eidisi/kosmos/278075/kataggellei-ton-apokleismo-allon-exi-ypopsifion-toy Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΔΟΥΡΟ απαγορεύει την δράση του Κ.Κ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.imerodromos.gr/mitsotakis-katholiko-lockdown-stoys-anemvoliastoys-gia-na-sygkalypsei-tin-egklimatiki-diacheirisis-tis-pandimias/ Για τα παραμύθια του Τσίπρα χτες δεν βγάζουν άχνα στον ...ημερόδρομο μόνο για την κακιά ...δεξιά... Τα εγκλήματα των Αριστερών κυβερνήσεων σε Τσεχία Ισπανία Πορτογαλία μέσα στην πανδημία τα ξέχασαν... ΓΙΑΤΙ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν σήμερα στις 19 Νοεμβρίου του 1896 γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, ο Γκιόργκι Ζούκοφ. Ο πατέρας του ήταν ορφανός και η κόρη του ίδιου δήλωσε πως και ο ίδιος βρέθηκε εγκαταλελειμμένος ως βρέφος στα σκαλιά της Ανούσκα Ζούκι στην Κριμαία, η οποία τον υιοθέτησε και του έδωσε το επώνυμο της. Επισήμως ο Γκιόργκι καταγράφηκε πως γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου ως λόγω πιθανών του παλαιού ημερολογίου.
    Ακριβώς 46 χρόνια αργότερα, την ημέρα των γενεθλίων του (με το νέο ημερολόγιο), στις 19 Νοεμβρίου του 1942, με το βαθμό του Στρατάρχη ηγείται της αντεπίθεσης των Σοβιετικών ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία με τη Μάχη του Στάλινγκραντ (γνωστή και ως «Επιχείρηση Ουρανός») που έμελλε να αλλάξει την τροπή του πολέμου και να γίνει η πρώτη σημαντική νίκη κατά του άξονα.
    Αψηφώντας πολλές από τις διαταγές του Γιόσεφ Στάλιν οδήγησε νικηφόρα τον κόκκινο στρατό στην νίκη κατά του ναζισμού. Ιστορική και η φιλιά που ανέπτυξε με τον Αμερικανό στρατηγό Eisenhower με τον οποίο διατήρησαν επικοινωνία και μετά τη νίκη, παρά την αντιπαλότητα λόγω του ψυχρού πολέμου κάτι που οδήγησε στην αποπομπή του Ζούκοφ ως υπουργό άμυνας από τον Νικήτα Χρουστόβ το 1957.
    Ο Ζούκοφ ήταν και θα είναι το σύμβολο της ψυχής της Σοβιετικής αντίστασης στο φασισμό (μαζί με τη Λουντμίλα Παυλιτσένκο και τον Βασίλι Ζάιτσεφ) και η μορφή που θα στοιχειώνει και θα πονάει τον κάθε φασίστα, ισαποστάκια, και νεοφιλελέ μαζί με την ιστορική εικόνα της ύψωσης της σοβιετικής σημαίας στο Ράιχσταγκ και τη νίκη του ναζισμού από τον κόκκινο στρατό.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Εισαγγελέας ζητά τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ
    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_476.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου