Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα


 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται, 19/11/1999, για 24 ώρες την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφούν την εντολή «στρατιωτικού νόμου» που έχει ουσιαστικά κηρύξει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά εμποδίζονται και δέχονται επίθεση από τα ΜΑΤ που επί ώρες βιαιοπραγούν εναντίον τους.

Η επίσκεψη του μακελάρη Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα ήταν το γεγονός που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στη χώρα μας. Για δυο ολόκληρους μήνες (Οκτώβρη και Νοέμβρη) μέσα στο 1999, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας πραγματοποίησε πλήθος κινητοποιήσεων. Αποκορύφωμα αυτών το Λαϊκό Δικαστήριο κατά του εγκληματία των λαών και η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη μέρα της επίσκεψης του Κλίντον στην Ελλάδα. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, και κυρίως μέσα στον Οκτώβρη, προηγήθηκαν αποκλεισμοί ΝΑΤΟικών βάσεων, πικετοφορίες, λαμπαδηφορίες καθώς και πλήθος συσκέψεων.

Η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» δίνει μαθήματα ραγιαδισμού και καταδικάζει κάθε εκδήλωση αντιαμερικανισμού. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος βάζουν σε κίνδυνο... τα συμφέροντα της εξωτερικής μας πολιτικής! Παράλληλα, γυρίζοντας τον τόπο πολλά χρόνια πίσω, ορθώνουν ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας και με τη βοήθεια του παρακράτους και των Αμερικάνων πρακτόρων προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα των λαϊκών αγώνων.

Ο λαός στέκεται αμετακίνητος στις αγωνιστικές του διαθέσεις. Οι καθημερινές του μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, η βάση του Αραξου περικυκλώνεται από φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου. Αίτημα, η απομάκρυνση της βάσης και των πυρηνικών από την περιοχή. Η αστυνομία χρησιμοποιεί χημικά και καπνογόνα για να διαλύσει την ειρηνική αυτή διαδήλωση... Την ίδια μέρα μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό της χώρας να αντιταχθεί στην επίσκεψη Κλίντον.

Δυο μέρες αργότερα, στις 5 Οκτώβρη, ο λαός της Θεσσαλίας διαδηλώνει έξω από το νέο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, μέσα στο οποίο οι κυβερνώντες και οι επιτελείς του ΝΑΤΟ έχουν στήσει φιέστα για τα εγκαίνια της νέας «φωλιάς» των δολοφόνων. Η ευρύτερη περιοχή έχει αποκλειστεί από δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης... Την Κυριακή 17 Οκτώβρη , εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης αποκλείουν τη βάση της Σούδας και απαιτούν την απομάκρυνσή της από το νησί.

Γνώρισε υποδοχή ...αντάξια των πράξεών του


Η Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στις 22 Οκτώβρη διοργανώνει σύσκεψη, με τη συμμετοχή 17 μαζικών φορέων, οι οποίοι πήραν απόφαση για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον.

Τη Δευτέρα στις 8 του Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος γίνεται το Δικαστήριο των λαών, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Ενα δικαστήριο που θα δικάσει και θα καταδικάσει τον αρχιδολοφόνο του ΝΑΤΟ. Ενα δικαστήριο που θα στηθεί από το λαό, με τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών. Το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί από τους «Δικηγόρους της Ειρήνης», ένα κατηγορητήριο - καταπέλτης, εναντίον ενός εγκληματία πολέμου. Αμέσως ξεκινά ένας πρωτοφανής πόλεμος και μια συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος των καλλιτεχνών και της διανόησης της χώρας. Μετά την καταδίκη, από το Λαϊκό Δικαστήριο, του Μπιλ Κλίντον, ακολούθησε μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και θυροκόλληση της απόφασης στην πύλη της.

Τρεις μέρες αργότερα ανακοινώνεται επίσημα ότι ο Κλίντον αναβάλλει την επίσκεψή του και τη μεταθέτει, από τις 13, στις 19 Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, οι δεκάδες φορείς που είχαν αποφασίσει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για τις 13 Νοέμβρη, ανακοινώνουν ότι θα το πραγματοποιήσουν και παράλληλα ότι θα ξανασυγκεντρωθούν στο Σύνταγμα στις 19 του Νοέμβρη, όταν το πόδι του δολοφόνου θα πατήσει το ελληνικό έδαφος. Το Σάββατο 13 Νοέμβρη, η πλατεία Συντάγματος θα γεμίσει από τον αγωνιζόμενο λαό. Μια μοναδική σε όγκο και παλμό πορεία θα ακολουθήσει μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

Επιασαν δουλιά... οι προβοκάτορες

Η 26η επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τη 17η του Νοέμβρη, έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου τα αντιαμερικανικά συνθήματα γυρίζουν το μυαλό πολλά χρόνια πίσω... Ενα ποτάμι λαού ξεχύνεται στους δρόμους και η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων είναι γεγονός. Η κυβέρνηση μαζί με τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν «φιλότιμα» να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Το λαϊκό κίνημα περιφρουρεί τους αγώνες του. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χειραγωγηθεί το λαϊκό κίνημα, η κυβέρνηση ανακοινώνει προκλητικά την απαγόρευση της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία για τις 19 του Νοέμβρη.

Παρασκευή απόγευμα, η πλατεία Συντάγματος γέμισε από νωρίς... Ο Κλίντον συνεπής στο ραντεβού του... Το λαϊκό κίνημα στις επάλξεις. Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται. Χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς. Ο στόχος τους, της κυβέρνησης, ξεκάθαρος, η πορεία δεν πρέπει να φτάσει στην πρεσβεία των αφεντικών τους. Οι προβοκάτορες συνηγορούν... Το σκηνικό στήνεται και η αφορμή, 100 «γνωστοί - άγνωστοι» που καίνε την Αθήνα. Η πρωτεύουσα πνίγεται από τα δακρυγόνα, η αστυνομία προχωράει σε συλλήψεις διαδηλωτών. Το λαϊκό κίνημα όμως έχει δώσει ήδη την απάντηση. Η τεράστια σε παλμό και όγκο συγκέντρωση θα χαλάσει τη φιέστα των κυβερνώντων. Θα αναγκάσει τον ίδιο τον «πλανητάρχη» να κάνει λόγο για αντιαμερικανικό αίσθημα του λαού μας. Την επόμενη μέρα, σε μια συμβολική τους κίνηση οι φιλειρηνιστές, θα αφήσουν χιλιάδες μαύρα μπαλόνια που θα γεμίσουν τον ουρανό του Λεκανοπεδίου...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου