Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση


Συνεχίζουν τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον πολύμορφο αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, παρά τις πιέσεις, τις απειλές και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας.

Όπως καταγγέλλουν τα εκπαιδευτικά σωματεία, το υπουργείο, μαζί με διευθυντές Εκπαίδευσης και σχολείων, πιέζουν τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν για να εκπονήσουν τις εκθέσεις αξιολόγησης, ενώ παράλληλα, με δεδομένη την άρνηση των εκπαιδευτικών να συναινέσουν, δίνουν τη μία παράταση μετά την άλλη, για την κατάθεση του λεγόμενου Συλλογικού Προγραμματισμού για τη φετινή σχολική χρονιά.

Απειλές και μεθοδεύσεις

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» καταγγέλλει ότι «τις τελευταίες ημέρες τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου γίνονται αποδέκτες καταγγελιών ότι μερικοί διευθυντές-ντριες καλούν σε συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων και παρόλο που οι εκπαιδευτικοί αποφασίζουν να ανεβάσουν τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ στην πλατφόρμα του ΙΕΠ, οι διευθυντές αυτοί δεν σέβονται τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες(;)». Επίσης, «με διάφορες προφάσεις, δικαιολογίες και απειλές αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και είτε προχωρούν από μόνοι τους σε ανάθεση, είτε προβαίνουν σε απανωτές συνεδριάσεις ώστε να αλλάξουν γνώμη οι εκπαιδευτικοί», ενώ άλλοι «προχωρούν στην ανάθεση παρά την αντίθετη άποψη των συναδέλφων και την απαίτησή τους να γίνει συνεδρίαση, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίνει το άρθρο 10 του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου». 

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι επείγει η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και καλεί το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει θέση τώρα.

Παράταση πάνω …στην παράταση

Την ίδια ώρα η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει ότι το Υπουργείο, με παράταση πάνω …στην παράταση, προσπαθεί να σύρει τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει, «οι Σύλλογοι Διδασκόντων όφειλαν, με βάση το νόμο, να συνεδριάσουν με θέμα την αποτίμηση για το προηγούμενο έτος μέχρι 30/9. Η συντριπτική πλειοψηφία ΔΕΝ συνεδρίασε, ούτε την περασμένη σχολική χρονιά, ούτε τη φετινή (μέχρι 30/9). Για το λόγο αυτό, το ΥΠΑΙΘ απαιτεί ουσιαστικά από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νόμου 4823/2021, να προχωρήσουν μόνοι τους (!) την αποτίμηση μιας σχολικής χρονιάς που δεν έγινε προγραμματισμός και που τα σχολεία ήταν για μήνες κλειστά».

Επιπλέον, η προθεσμία για την κατάθεση του «Συλλογικού Προγραμματισμού» για τη φετινή χρονιά παίρνει νέα παράταση, από τις 12/11 στις 29/11.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες, γιατί δεν προβλέπεται ούτε καν από την Υπουργική Απόφαση, ενώ σημειώνει ότι κανένας διευθυντής δεν είναι υποχρεωμένος να καλέσει συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων, αφού κανένας δεν μπορεί να τον αναγκάσει, ούτε ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

Επίσης καλεί τους εκπαιδευτικούς που τυχόν κληθούν σε Συλλόγους Διδασκόντων τις επόμενες μέρες να επικαλεστούν όλα τα παραπάνω και να ζητήσουν αναβολή των Συλλόγων Διδασκόντων μέχρι τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες να τοποθετηθούν με βάση τα νέα δεδομένα.

Τέλος, επισημαίνει πως για όσους τυχόν πιεστούν να πάρουν μέρος σε συνεδριάσεις, η ΕΛΜΕ Πειραιά προκηρύσσει διευκολυντικές στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα 1-3 ώρες στο ωράριο του κάθε εκπαιδευτικού και όσες ώρες από αυτές χρειαστεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου