Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Στέφανου Βελδεμίρη


Εκδήλωση τιμής και μνήμης 60 χρόνια από τη δολοφονία του νεολαίου κομμουνιστή, στελέχους της ΕΔΑ, Στέφανου Βελδεμίρη πραγματοποίησε την Δευτέρα η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και το ΤΣ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Συκεών.

Σε μια γεμάτη συγκίνηση εκδήλωση, η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ παρέδωσε στον αδελφό του Στέφανου Βελδεμίρη, Γιώργο, τιμητική πλακέτα.


Στην διάρκεια της εκδήλωση προβλήθηκε και βίντεο αφιέρωμα στο Στέφανο Βελδεμίρη (δείτε παρακάτω). 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που διαβάστηκε κείμενο του Γιώργου Βελδεμίρη. «Ο Στέφανος ήταν- είναι ο αδελφός μου, ο  σύντροφος μου στο κόμμα. Συχνά συζητούσαμε με το Στέφανο για την πίστη στο κόμμα. Ποιος είναι πιστός. Είναι απλά αυτός που βλέπει τι γίνεται γύρω του, βλέπει ανισότητα πλούσιων και φτωχών, την εκμετάλλευση και τη δυνατότητα των ισχυρών να ζουν σε βάρος του λαού; Η πίστη δημιουργείται σε αυτόν που καταλαβαίνει ότι αυτή είναι η ανισότητα και δεν θα σταματήσει αν ο ίδιος δεν προσφέρει στον αγώνα και ο αγώνας αυτός μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να δώσει καρπούς και τελικά να κερδηθεί», σημείωσε στο κείμενο το οποίο διάβασε η κόρη του Στεφανία. 

Επίσης, έγινε απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου που έγραψε για την οικογένεια του με τίτλο: «Ωδή στον Στέφανο Βελδεμίρη». Το ποίημα δακρυσμένη διάβασε η ανηψιά του Κατερίνα.

Το ΚΚΕ μελετά την ιστορία του για να βγάλει συμπεράσματα για το σήμερα


Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, «είμαστε σήμερα εδώ, 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του σ. Στέφανου Βελδεμίρη, για να τον τιμήσουμε όπως του πρέπει, όπως αρμόζει σε όλους τους νεκρούς της τάξης μας και του Κόμματος μας. Όπως αξίζει σε αυτούς που περπάτησαν σε όλη τη ζωή τους με το κεφάλι ψηλά, σε αυτούς που με το αίμα τους και τον αγώνα τους μας ενέπνευσαν και μας εμπνέουν, σε όλους αυτούς που ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα τους ίχνη όπως λέει ο Φώτης Αγγουλές».

Η δολοφονία του Στέφανου Βελδεμίρη, πρόσθεσε, «πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η δεκαετία του 1950,  βρίσκει το Κόμμα χτυπημένο μετά την ήττα του ΔΣΕ, σε καθεστώς σκληρής παρανομίας, διώξεων, εκτελέσεων, δολοφονικών επιθέσεων που συνεχίζονταν.  Το Κόμμα μελετά την ιστορία του, την εξέλιξη της στρατηγικής του, την ίδια την ιστορία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα. Αυτή η προσπάθεια του Κόμματος, στέκεται απέναντι στην αναθεώρηση και την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, είναι μακριά από κάθε είδους ωραιοποίηση ή υποτίμηση της ηρωικής ιστορίας του Κόμματος μας.

Σήμερα, η  πραγματική πρόοδος, ο σοσιαλισμός χτυπάει την πόρτα της ανθρωπότητας. Οι συσχετισμοί βεβαίως είναι αρνητικοί, όμως οι συσχετισμοί αλλάζουν, τα πράγματα δε μένουν στατικά και ακούνητα, όσο και αν κάποιοι αστοί και απολογητές τους έχουν εξαγγείλει "το τέλος της ταξικής πάλης", άλλοι «το τέλος της ιστορίας».


Κατά την διάρκεια της εκδήλωση φιλοξενήθηκε έκθεση με αρχειακό υλικό από την ζωή και δράση του Στέφανου Βελδεμίρη καθώς και συλλυπητήρια μηνύματα και κείμενα υπογράφων διαμαρτυρίας που μαζεύτηκαν μετά την στυγνή δολοφονία του. Το πρωί εξάλλου η ΚΟ Συκεων του ΚΚΕ «στόλισε» την ομώνυμη οδό Βελδεμίρη στις Συκιές με το σύνθημα «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία. 60 χρόνια από τη δολοφονία του Στέφανου Βελδεμίρη. Οι γειτονιές θυμούνται...».

Στέφανος Βελδεμίρης

4 σχόλια:

  1. https://www.902.gr/eidisi/istoria/277087/10-11-1936-o-zahariadis-apeileitai-me-thanato-dolofonia-agonisti ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/keratsini-nikos-godas-metonomastike-to-dimotiko-gipedo-charaygis/ Ενας πραγματικός Κομμουνιστής όπως και χιλιάδες άλλοι απλοί άνθρωποι που πολέμησαν στον Απελευθερωτικό ταξικό πόλεμο της δεκαετίας του 40 και βρέθηκαν δεμένοι χειροπόδαρα να μη μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και να οδηγηθούν στην σφαγή λόγω ....λαοκρατίας ευρωκομουνισμός..... Η Καλύτερη τιμή σε όσους θυσιάστηκαν στον αγώνα είναι οι σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ για την αιτία της καταστροφής. Τα συριζόπουλα και γενικά όλοι οι μεταβατικοί σταδιολόγοι που υπηρετούν τον καπιταλισμό προσπαθούν να λερώσουν τους ήρωες του αγώνα. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα όργανα της φασιστικής διχτατορίας ενεργώντας πάνω σε προδιαγεγραμένο σχέδιο που αποβλέπει στη με κάθε τρόπο εξόντωση του σ. Ζαχαριάδη, εξακολουθούν να τον κρατούνε σε απομόνωση και δεμένο στα κρατητήρια της ασφάλειας του Πειραιά. Το μαρτύριο αυτό που συνεχίζεται επί 2 μήνες τώρα είχε σαν αποτέλεσμα να κλονίσει σοβαρά την υγεία του σ. Ζαχαριάδη.

      Στις 18 του Νοέμβρη θα εκδικασθεί στο Εφετείο της Αθήνας η έφεση των σ. Ζαχαριάδη, Μιχαηλίδη κλπ. ενάντια στην τελευταία καταδικαστική απόφαση. Στις δε 12 του Δεκέμβρη ορίστηκε η δίκη για το φόνο του Γεωργοπαπαδάτου. Το κατηγορητήριο είναι έτσι διατυπωμένο που προβλέπει την ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

      Για να δυσκολευθεί η υπεράσπιση του σ. Ζαχαριάδη η ασφάλεια έπιασε και εξόρισε τον πρώην αρχειομαρξιστή Σουλα που είνε μάρτυρας στη δίκη αυτή. Σύγχρονα η ασφάλεια διαδίδει πότε πως ο Ζαχαριάδης απόδρασε και πότε ότι ετοιμάζεται η δραπέτευσή του. Σκοπός των διαδόσεων αυτών είνε να δημιουργηθεί τέτοια ατμόσφαιρα ώστε αν τον δολοφονήσει να γίνει πιστευτή η διάδοση που θα θέσει σε κυκλοφορία ότι τον σκότωσε γιατί αποπειράθηκε να «δραπετεύσει».https://www.902.gr/eidisi/istoria/277087/10-11-1936-o-zahariadis-apeileitai-me-thanato-dolofonia-agonisti..... Ενας μεγάλος Μπολσεβίκος ηγέτης με γραμμή Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Τρία γράμματα για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλύγιστος σε Κέρκυρα Νταχάου για 9 χρόνια του χρωστάμε την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης. Διόρθωσαν το πρόγραμμα σε Σοσιαλισμό με Δικτατορία του προλεταριάτου το 1953 και τους υποχρέωσαν το 1955 να το πάρουν πίσω απο το ...ΚΚΣΕ πρώην Μπολσεβίκων. Επίσης έμεινε αλύγιστος αντιμετωπίζοντας την οπορτουνιστική κτηνωδία σε Μποροβίτσι Σοργκούτ 1956 1973. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου