Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λυμαίνονται διάφορες ΜΚΟ στην Ελλάδα στο όνομα των προσφύγων*

 
«Πάρτι» ξεκοκαλίσματος ευρωενωσιακών κονδυλίων, από το υστέρημα δηλαδή του λαού, που στα χαρτιά προορίζονται για τους πρόσφυγές έχουν στήσει διάφορες ΜΚΟ στην Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τις ταΐζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


 Αυτό αποκαλύπτεται από την απάντηση του Χρήστου Στυλιανίδη, επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου με την οποία κατήγγειλε ότι «οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τα ενωσιακά κονδύλια έχουν μετατραπεί με τις ευλογίες ΕΕ - κυβέρνησης σε «κράτος εν κράτει» στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων  και μεταναστών στην Ελλάδα» και ζητούσε στοιχεία σχετικά με τις ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί στο όνομα της ανάμειξής τους στο προσφυγικό πρόβλημα (ονομαστικά, ποσά και δράσεις), τα κριτήρια επιλογής τους και την ύπαρξη ή μη ελέγχων για τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών από τις ΜΚΟ.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος δεν δίνει καμία απάντηση για τα κριτήρια επιλογής των ΜΚΟ και μάλιστα απευθείας και χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, ούτε για τα αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με την πραγματοποίηση των δράσεων για τις οποίες χρηματοδοτούνται οι ποικιλώνυμες ΜΚΟ, αναφέροντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μόνο έλεγχοι.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αναφέρει ότι τα κονδύλια που διέθεσε η ΕΕ μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών «ανέρχονται περίπου σε 509 εκατ. EUR για την περίοδο 2014-2020» και ότι η «υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών». Διευκρινίζει ακόμη ότι «από τις αρχές του 2015, διατέθηκε στο πλαίσιο των ίδιων ταμείων βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 356,8 εκατ. EUR για δράσεις στην Ελλάδα».
Στην απάντηση αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης που θεσπίστηκε το 2016 έχει διαθέσει 85,7 εκατ. EUR σε ΜΚΟ τις οποίες αποκαλεί «εταίρους».
Από το παράρτημα  που παραθέτει στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι μέχρι τις 29-3-2017 έχει διαθέσει 208.400.000 ευρώ στους ακόλουθους παραλήπτες κονδυλίων: OXFAM (Ολλανδία), «Σώστε τα Παιδιά (STC)», «Μονάδες Ελέους (MCE)» και «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC)» από την Βρετανία, το «Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (DRC)», «Γη των ανθρώπων (TDH)», με έδρα την Ελβετία, οι «Γιατροί του Κόσμου (MDM)» από το Βέλγιο, η «Arbeiter-Samariter-Bund (ASB)» και η «Διεθνής Φροντίδα (CARE)» από τη Γερμανία, και το «Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC)», καθώς και στην Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.  
Ακόμη, από την Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο αποδεικνύεται ότι  «η Ευρ. Επιτροπή και οι εταίροι της πρέπει να εργαστούν σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν καθορίσει οι ελληνικές αρχές».
Με βάση τα παραπάνω είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί από κοινού με τα όργανα της Επιτροπής σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τα παραπάνω κονδύλια, κάνοντας την επιλογή των διαφόρων ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά. Τα κονδύλια αυτά καταλήγουν στις τσέπες διάφορων ΜΚΟ ορισμένες από τις οποίες στήνουν ύποπτους μηχανισμούς, κυκλώματα και υποδομές που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και να παριστάνει την ανήξερη, όπως έκανε πριν από λίγους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Πρέπει να απαντήσει γιατί τα κονδύλια αυτά που θα έπρεπε να διατεθούν στο κράτος για την κατασκευή κατάλληλων κρατικών υποδομών φιλοξενίας, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, φροντίδας των προσφύγων, καταλήγουν στις τσέπες ΜΚΟ, που εκμεταλλεύονται προσωπικό με κάθε λογής ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις, χωρίς καμία εγγύηση για το αποτέλεσμα της δράσης τους;

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί έχει την πρώτη ευθύνη για την απαράδεκτη και επικίνδυνη πλέον κατάσταση με την ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, για τις αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες κατά χιλιάδες στην Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες. Έχει μεγάλη ευθύνη γιατί με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς διαιωνίζεται η διαχρονική γύμνια των κρατικών υποδομών, η απουσία ενός μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα που θα συσσωρεύει την απαιτούμενη πείρα από τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος που σήμερα εναποθέτεται ευκαιριακά στις διάφορες ΜΚΟ.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που κλιμακώνονται επικίνδυνα μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Να απαιτήσει: Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το διπλό εγκλωβισμό στα νησιά που ισχύει μετά την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους. Την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση. Τη δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών και καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Γιατο βρώμικο ρόλο των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού

Στρατηγικά «εργαλεία» επικίνδυνων γεωστρατηγικώνπαζαριών και εγκλωβισμού


* Αφορμή για την ανάρτηση
ο εκνευρισμός Μητσοτάκη από ερώτηση δημοσιογράφου για τους μετανάστες

5 σχόλια:

  1. * Τα φώτα στο «ύφος της ερώτησης», το δράμα και οι πραγματικοί ένοχοι στο σκοτάδι...
    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/277150/ta-fota-sto-yfos-tis-erotisis-drama-kai-oi-pragmatikoi-enohoi-sto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8807449

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/kyrie-mitsotaki-pote-tha-stamatisete-na-lete-psemata-epeisodio-metaxy-ollandis-dimosiografoy-kai-prothypoyrgoy-gia-to-metanasteytiko-video/Από χτες ένα από τα δημοφιλή θέματα σχολιασμού στα social media αποτελεί η διένεξη του Κ. Μητσοτάκη με Ολλανδή δημοσιογράφο στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

    Είναι προφανές ότι ένας δημοσιογράφος επιλέγει το θέμα της ερώτησης που θα καταθέσει. Ωστόσο, με αφορμή το ερώτημα που αφορούσε τα pushbacks -δηλαδή τις απαράδεκτες, βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα- και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη, η υπόθεση απαιτεί λίγο σκάλισμα για να μη μετατραπεί η συζήτηση σε χαρτοπόλεμο, μακριά από την ουσία, ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης επιχειρείται να μείνουν ξανά στο (βολικό) σκοτάδι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, που σήμερα το παρακολουθούμε στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, εδώ και χρόνια το παρακολουθούμε στο Αιγαίο, πριν λίγους μήνες το βλέπαμε στην Ισπανία κ.α.

    - Την ίδια στιγμή που διάφοροι φουσκώνουν περήφανα τα στήθη τους για τον Κ. Μητσοτάκη και την «αποστομωτική» -όπως λένε- απάντηση, καταπίνουν αμάσητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα, αναθέτει δικαιοδοσία επιτήρησης των ελληνικών συνόρων στη Frontex (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή). H Frontex συμμετέχει στις επαναπροωθήσεις, αποτελεί κατασταλτικό μηχανισμό της ΕΕ, της ίδιας ΕΕ που αποδεδειγμένα με τη στάση της ενθαρρύνει την αμφισβήτησή των συνόρων από την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, γιατί αυτή αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ.

    - Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ φοράει την προβιά του «ανθρωπιστή», αποσιωπά ότι η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, προϊόν της οποίας είναι οι επαναπροωθήσεις και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για όσους κατατρεγμένους επιβιώσουν, υπογράφτηκε επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να είναι σε ισχύ μαζί με τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, όπως συνέβη πρόσφατα με τους 400 μετανάστες που περιφέρονταν για μέρες χωρίς φαΐ και νερό στο Ανατολικό Αιγαίο. Άλλωστε, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ζητά να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για να δεχτεί επιστροφές!

    Οι δηλώσεις ανθρωπισμού για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών απαιτούν πράξεις και όχι υποκριτικές διακηρύξεις. Τα απαράδεκτα παζάρια με την Τουρκία για τις επιστροφές, τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιπαράθεση στις βίαιες επαναπροωθήσεις δεν μπορεί να γίνει με τη σημαία της ΕΕ.

    Η απάντηση στις φυλακές της ΕΕ στα νησιά, που εγκαινιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι τα κολαστήρια, όπως η Μόρια, που λειτουργούσαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Η βαρβαρότητα της πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων είναι κοινός τόπος τόσο για «δεξιές» κυβερνήσεις, όσο και για τις λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις. Πριν λίγους μήνες άλλωστε όλοι παρακολουθήσαμε σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση την Ισπανία της «προοδευτικής» κυβέρνησης να πετάει μετανάστες στη θάλασσα...

    Αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους σημαίνει πάλη ενάντια στις αιτίες που τους διώχνουν από τις χώρες τους, πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες η ΕΕ πρωτοστατεί μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, εμπλοκή που κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο βαθιά με τη συμφωνία τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ κλπ.

    Για ποια δικαιώματα των προσφύγων νοιάζονται τα κόμματα που διατήρησαν επί 20 χρόνια ελληνικό στρατό στο Αφγανιστάν;

    Για ποια δικαιώματα των μεταναστών νοιάζονται τα κόμματα που έχουν αναγορεύσει σε στρατηγικό σύμμαχο το κράτος του Ισραήλ που εγκληματεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού; Ο κατάλογος της υποκρισίας δεν έχει τέλος...

    Το ζήτημα των απαράδεκτων επαναπροωθήσεων το ΚΚΕ το έχει φέρει στο προσκήνιο με δεκάδες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Βουλή κ.α. Οι επαναπροωθήσεις και τα ναυάγια ξεριζωμένων δεν θα σταματήσουν χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, χωρίς κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία. Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/277150/ta-fota-sto-yfos-tis-erotisis-drama-kai-oi-pragmatikoi-enohoi-sto Αφιερωμένο στον ...ημερόδρομο... και όλα τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... Καλή τους χώνεψη.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα είναι το “ύφος” ή η αλήθεια;
    https://www.imerodromos.gr/to-thema-einai-to-quot-yfos-quot-i-i-alitheia/

    Κι αν την ερώτηση την έκανε η κυρία Μαρία Σπυράκη;
    Διαβάστε παρακατω μια ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείτε πόσο μοιάζει με αυτή που έκανε η Ολλανδή δημοσιογράφος στον Κ.Μητσοτάκη, κι όταν δείτε στέλεχος της κυβέρνησης ρωτήστε το: "Είναι και η κυρία Σπυράκη φορέας φιλοτουρκικής προπαγάνδας;"...
    https://www.imerodromos.gr/ki-an-tin-erotisi-tin-ekane-i-kyria-maria-spyraki/

    Μίλησαν και κάτι «επώνυμα» φαντάσματα για την Ολλανδή δημοσιογράφο
    https://www.imerodromos.gr/milisan-kai-kati-eponyma-fantasmata-gia-tin-ollandi-dimosiografo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου