Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Τύφλα να 'χει


Με περίσσιο θράσος, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πρωτοχρονιάτικα «δώρα» προς τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, την πενιχρή αύξηση του κατώτερου μισθού και το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», που τίθενται σε ισχύ από 1/1/2022. Σε ό,τι αφορά το νέο επικουρικό, οι εισφορές των ασφαλισμένων και κατ' επέκταση οι μελλοντικές τους συντάξεις μπαίνουν στον τζόγο και γίνονται έρμαια των αγορών και των χρηματιστηριακών παιγνίων. Οι δε «εγγυήσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια, την ώρα που στην αγορά θα ρεύσει «ζεστό» χρήμα για να τονωθεί η καπιταλιστική οικονομία. 

Το ομολογούν ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη, που με αδημονία περιμένουν την «ένεση επενδύσεων» με «μαξιλάρι» τις εισφορές των ασφαλισμένων. Δίπλα σ' αυτά, το χρηματοδοτικό κενό των 75 δισ. ευρώ που προκαλεί η δημιουργία του νέου Ταμείου είναι η έμμεση αναγγελία νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και φορολογικών βαρών στα λαϊκά στρώματα. Σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, αρκεί να θυμίσουμε ότι τη διετία 2020 - 2021 η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ οι επικείμενες «αυξήσεις» με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (2% τον Γενάρη και περίπου 3% από τα μέσα του έτους) έχουν ήδη γίνει «ατμός» από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό των τελευταίων μηνών. 

Το «πρώτο ένσημο», τέλος, είναι 100 ευρώ παραπάνω (50 για τη μερική απασχόληση) στον κατάπτυστο κατώτερο μισθό για όσους δουλεύουν για πρώτη φορά, κι αυτό για έξι μόλις μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσό δίνεται και στην εργοδοσία, ως «επιδότηση του εργατικού κόστους». Υποτίθεται ότι με τέτοιο ...πουρμπουάρ, οι νέοι εργαζόμενοι θα δουν με άλλο μάτι την εργασιακή ζούγκλα και το ξεκίνημα μια νέας ζωής. Με τέτοιους πρωτοχρονιάτικους ...μποναμάδες, τύφλα να 'χει ο Αϊ - Βασίλης δηλαδή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου