Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


29/04/1863

Γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

29/04/1863

Γεννιέται ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Στο «απόγειό» του ο Χιρστ διέθετε πάνω από 30 εφημερίδες και περιοδικά μόνο στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΜΜΕ παγκοσμίως. Θεωρείται ο «πατέρας» της κίτρινης δημοσιογραφίας. «Φτιάξε μου τις εικόνες και θα φτιάξω τον πόλεμο» είχε πει χαρακτηριστικά στα πλαίσια δημιουργίας κατάλληλου κλίματος μεταξύ της κοινής γνώμης ενόψει της Αμερικανικής εισβολής στην Κούβα το 1898 (περιοδικό Time, 27/10/1947), ενώ το 1935 ο Τύπος του Χιρστ «σήκωσε» την αντικομμουνιστική καμπάνια περί «σταλινικού λιμού» στην Ουκρανία.

Αργότερα, αποδείχθηκε δικαστικά ότι τόσο το ρεπορτάζ όσο και οι φωτογραφίες από τα «θύματα του κομμουνισμού» ήταν πλαστά - κατασκευασμένα. Από τον Χιρστ εμπνεύστηκε το έργο «Πολίτης Κέιν». Εκλέχθηκε δύο φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

29/04/1889

Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Έλινγκτον.

29/04/1918

Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φιλανδία. Χιλιάδες επαναστατημένοι εργάτες, κομμουνιστές και «κόκκινοι» μαχητές κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Χιλιάδες ακόμη εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης.

29/04/1930

Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

Μαρία Πολυδούρη

29/04/1943

Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

29/04/1944

Αρχίζει τις εργασίες της η 5η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Στην Απόφαση που εξέδωσε, η Συνδιάσκεψη κάλεσε «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ να δουλέψουν με δεκαπλασιασμένες τις προσπάθειες, με πίστη και ενθουσιασμό, με επαναστατικό πάθος για την πραγματοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 10ης Ολομέλειας (σ.σ. του Γενάρη του 1944) που ανοίγει το δρόμο του λαού μας προς τη Νίκη, την εθνική λευτεριά και τη Λαϊκή Δημοκρατία».

29/04/1945

Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία.

Στη Γερμανία, την ίδια μέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και χρίζει διάδοχό του τον ναύαρχο Ντένιτς.

29/04/1949

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον Γκρομίκο να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

29/04/1954

Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

29/04/1957

Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων αντίστοιχα.

29/04/1961

Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

Διαγραφή του Μάρκου Βαφειάδη

29/04/1975

Εικόνες αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο λιμάνι της Σαϊγκόν, καθώς έχει αρχίσει η αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Βιετνάμ.

ΟιΑμερικανοί αναλαμβάνουν δράση στο Βιετνάμ

10διάσημες ιστορικές φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ

29/04/1980

Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.

29/04/1989

Η τραγωδία του Χέιζελ κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Λίβερπουλ - Γιουβέντους, το 1985, «ζωντανεύει» στη δικαστική αίθουσα και 14 Αγγλοι οπαδοί καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια, που είχαν στοιχίσει το θάνατο 39 Ιταλών.

 

6 σχόλια:

  1. 29/04/1944

    Αρχίζει τις εργασίες της η 5η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Στην Απόφαση που εξέδωσε, η Συνδιάσκεψη κάλεσε «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ να δουλέψουν με δεκαπλασιασμένες τις προσπάθειες, με πίστη και ενθουσιασμό, με επαναστατικό πάθος για την πραγματοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 10ης Ολομέλειας (σ.σ. του Γενάρη του 1944) που ανοίγει το δρόμο του λαού μας προς τη Νίκη, την εθνική λευτεριά και τη Λαϊκή Δημοκρατία»....... Ο Δρόμος για την νίκη άνοιγε με την διεκδίκηση της εξουσίας τον Οκτώβρη του 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Χρειαζόταν το ΚΚΕ να έχει στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό να μην διαλύσει την ΟΚΝΕ και να φτιάξει το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε καθηγητά, σας καλωσορίζουμε και πάλι στα “Υπ’ Όψιν” και ευχαριστούμε για την ευκαιρία συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κούβα. Με την πολύχρονη ενασχόλησή σας με την πολιτική στην Λατινική Αμερική, πώς βλέπετε τον ρόλο του Ραούλ Κάστρο και κυρίως πώς θα έπρεπε να τον αντιληφθούμε: σαν ρεφορμιστή ή σαν «διεκπεραιωτή»;

      «Ο Ραούλ Κάστρο υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επανάστασης. Ήταν μαζί με τον Φιδέλ ήδη από τα πρώτα πρώιμα βήματα. Τα τελευταία χρόνια -εννοώ μετά το 1990 και την απώλεια των βασικών οικονομικών της εταίρων- η κουβανική ηγεσία έπρεπε να διαχειριστεί τα πολύ δύσκολα προβλήματα που προκαλούσε το γεγονός αυτό (πτώση του ΑΕΠ κατά 35%) σε συνδυασμό με τον οικονομικό αποκλεισμό (πόλεμο θα τον ονόμαζα) που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ 60 και πλέον χρόνια (με κόστος περίπου 4,5 δις δολάρια ετησίως). Στο πλαίσιο αυτό ο Ραούλ Κάστρο εισηγήθηκε μεταρρυθμίσεις που συνιστούν μια περιορισμένη, αναγκαστική προσαρμογή στο διεθνές καπιταλιστικό περιβάλλον αλλά που όμως δεν θίγουν την ουσία του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος και των πολύ σημαντικών κοινωνικών κατακτήσεων της επανάστασης.»Κύριε καθηγητά, σας καλωσορίζουμε και πάλι στα “Υπ’ Όψιν” και ευχαριστούμε για την ευκαιρία συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κούβα. Με την πολύχρονη ενασχόλησή σας με την πολιτική στην Λατινική Αμερική, πώς βλέπετε τον ρόλο του Ραούλ Κάστρο και κυρίως πώς θα έπρεπε να τον αντιληφθούμε: σαν ρεφορμιστή ή σαν «διεκπεραιωτή»;

      «Ο Ραούλ Κάστρο υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επανάστασης. Ήταν μαζί με τον Φιδέλ ήδη από τα πρώτα πρώιμα βήματα. Τα τελευταία χρόνια -εννοώ μετά το 1990 και την απώλεια των βασικών οικονομικών της εταίρων- η κουβανική ηγεσία έπρεπε να διαχειριστεί τα πολύ δύσκολα προβλήματα που προκαλούσε το γεγονός αυτό (πτώση του ΑΕΠ κατά 35%) σε συνδυασμό με τον οικονομικό αποκλεισμό (πόλεμο θα τον ονόμαζα) που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ 60 και πλέον χρόνια (με κόστος περίπου 4,5 δις δολάρια ετησίως). Στο πλαίσιο αυτό ο Ραούλ Κάστρο εισηγήθηκε μεταρρυθμίσεις που συνιστούν μια περιορισμένη, αναγκαστική προσαρμογή στο διεθνές καπιταλιστικό περιβάλλον αλλά που όμως δεν θίγουν την ουσία του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος και των πολύ σημαντικών κοινωνικών κατακτήσεων της επανάστασης.»https://www.kordatos.org/meta-ton-teleutaio-kastro/...... Η Προσπάθεια σπίλωσης του σ.ΡΑΟΥΛ απο τους ...σταλινικούς.... του Μανιαδάκη. Την Επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κούβα προσπαθεί να την χρεώσει στον σύντροφο ενω πρόκειται για αλλαγή συσχετισμού. Και στην συνέχεια μας λέει πως θα εφαρμόζουν νόμους του καπιταλισμού και θα συνεχίσουν να έχουν ....σοσιαλισμό. Τα ζήσαμε στην περίπτωση της ΕΣΣΔ 1953 1991... Μιλάμε ...σπάει καρύδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Κατοχικές κυβερνήσεις

    Οι τρεις Κουίσλιγκ της Κατοχής (από αριστερά): Γεώργιος Τσολάκογλου, Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, Ιωάννης Ράλλης

    Οι κατοχικές κυβερνήσεις ήταν: του στρατηγού Γεωργίου Τσολάκογλου (29 του Απρίλη 1941 - 2 του Δεκέμβρη 1942) του καθηγητή της Ιατρικής Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου (2 του Δεκέμβρη 1942 - 6 του Απρίλη 1943), τον οποίο όρισε πρωθυπουργό ο Τσολάκογλου, και του I. Ράλλης (7 του Απρίλη 1943)

    Η συγκρότηση της πρώτης από τις τρεις κατοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, γνωστές ως κυβερνήσεις των δοσιλόγων.
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/04/blog-post_210.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι τρείς αυτές κυβερνήσεις εκπροσωπούσαν το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχους τους Γερμανούς. Το 1943 μετά την συντριβή σε Στάλινγκραντ και Κουρσκ παραμέρισαν τις διαφορές τους. Η Κυβέρνηση Ράλλη έφτιαξε τα τάγματα με την σύμφωνη γνώμη και των Αγγλων. Μαζί με τις οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ήταν η άμυνα όλου του καπιταλιστικού κόσμου ενάντια στον λαό και τους κομμουνιστές. Η Αστική τάξη φοράει πάντα τα ταξικά γυαλιά της. ΕΜΕΙΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Ένας τρόπος είναι μια ξέψυχη επαναφορά της υπεράσπισης του «κράτους πρόνοιας». Αυτή η λογική σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπεράσπιση ενός ελάχιστου επιπέδου υποβαθμισμένων, ανταποδοτικών δημόσιων υπηρεσιών, μέσα σε μια θάλασσα ιδιωτικοποίησης και υποταγής των πάντων στην αγορά. Αυτός είναι ο σημερινός αστικός «κοινωνικός φιλελευθερισμός» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25. Ένας δεύτερος τρόπος είναι η υπεράσπισή τους χωρίς να μπαίνει ζήτημα διαρκούς διεύρυνσής τους (πχ μέσα από εθνικοποιήσεις), του περιορισμού της ιδιοκτησίας και της αγοράς, σε σύνδεση με την πάλη για την κατάργησή τους, παραπέμποντάς τα όλα στην λαϊκή εξουσία. Αυτός είναι ο οικονομισμός του ΚΚΕ. Και ένας τρίτος τρόπος είναι η πάλη για «αποκλειστικά δημόσια αγαθά» στους κρίσιμους τομείς της κοινωνίας, για εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο των τομέων αυτών και συνολικά των μεγάλων επιχειρήσεων, για «περιορισμό της ιδιοκτησίας και των νόμων της αγοράς με στόχο την κατάργησή τους».https://prin.gr/2021/04/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%bd%ce%b1%cf%81-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7/...... Η ...πασοκάρα τρέχει και δεν φτάνει για το καινούργιο ανάχωμα σωτηρίας του καπιταλισμού. Τα καμένα χαρτιά του 1969.... χαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα καμένα χαρτιά του 1989 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου