Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/07/1824

Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

26/07/1867

Πεθαίνει ο βασιλιάς Όθωνας.

26/07/1875

Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.

26/07/1894

Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ.

26/07/1909

Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και το στρατό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση, κοκ.).

Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.

26/07/1909

Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά). 

Ιδρύεται η «Φεντερασιόν»

26/07/1914

Η αγγλική αστυνομία ανοίγει πυρ κατά Ιρλανδών διαδηλωτών στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 38 τραυματίες.

26/07/1929

Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου». Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία, γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

26/07/1941

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.

26/07/1943

Στο μοναστήρι της Κορώνας - Καρδίτσας συνέρχεται το Α’ Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

26/07/1944

Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος. Λίγο πριν ξεψυχήσει, είχε τον εξής διάλογο με τους δημίους της:

-Πώς σε λένε;

-Ελληνίδα

-Από πού είσαι;

-Από την Αθήνα

-Πού μένεις;

-Στην Αθήνα

-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;

- Όλοι οι Έλληνες. 

Ηλέκτρας Αποστόλου

26/07/1944

Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκτελούν 20 Έλληνες πατριώτες, στο Ασβεστοχώρι 

Η σφαγή στο Ασβεστοχώρι

26/07/1946

Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ. 

Το στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη

26/07/1953

Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

26/07/1953

Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν θα είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο, θα αποτελούσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια αργότερα. 

Η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα

26/07/1956

Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτωβρίου.

 

 

2 σχόλια:

  1. 26/07/1953

    Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν θα είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο, θα αποτελούσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια αργότερα. ....... Η Κουβανική επανάσταση των ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ που ανέτρεψε την Δικτατορία του Φ.ΜΠΑΤΙΣΤΑ και ταυτόχρονα την ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ χωρίς ενδιάμεσες οπορτουνιστικές μπούρδες και παπάτζες κόντρα στον Οπορτουνισμό της Κ.Δ μετά το 1935 και του αντεπαναστατικού 20ου συνεδρίου του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων. Είμαστε στο πλευρό του Κουβανικού λαού στην υπεράσπιση του Σοσιαλισμού ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την πορεία προς τον Καπιταλισμό της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης που επικράτησε στο νησί μετά το 2008...
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

    Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

    Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
    https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι. ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΚΑΜΙΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/ilektra-apostoloy-quot-st-onoma-soy-orkizomaste-quot/ Η Καλύτερη τιμή στην σ.ΗΛΕΚΤΡΑ και σε όσους θυσιαστηκαν στον Απελευθερωτικό ταξικό πόλεμο της Δεκαετίας του 40 είναι οι σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα των Κομμουνιστών μετά το 1991....στο γιατί δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΑΘΑΝΑΤΗ. ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ. Ούτε βήμα πίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου