Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Τέτοια περιστατικά δεν θα σταματήσουν, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων


Έπρεπε να περάσουν μέρες ολόκληρες, μέχρι την πρόσδεση σε λιμάνι της χώρας και την ασφαλή αποβίβαση των 400 και πλέον προσφύγων, που βρίσκονταν σε ακυβέρνητο πλοίο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και αντιμετώπιζαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τώρα και χωρίς καμία χρονοτριβή, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει πλήρως την υγειονομική περίθαλψη, τη σίτιση και τη στέγασή τους με ευθύνη του κράτους. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η δυνατότητα άσκησης όλων των δικαιωμάτων τους ως πρόσφυγες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο, με την άμεση παροχή διερμηνείας και νομικής συνδρομής με την ευθύνη του κράτους, προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να ταξιδέψουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς τον εγκλωβισμό τους σε δομές - φυλακές στα νησιά.

Η καθυστερημένη επιχείρηση διάσωσης από το ελληνικό Λιμενικό και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έμειναν για μέρες ολόκληρες αβοήθητοι πάνω στο πλοίο, παραβιάζουν όχι μόνο κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη στοιχειώδη ανθρωπιά.

Τα απαράδεκτα παζάρια με την Τουρκία για τις επιστροφές και τις απελάσεις πάνω στον πόνο και τον κίνδυνο ανθρώπων στη θάλασσα, στην οποία υπήρξε εμπλοκή και της ΕΕ, όπως όλα δείχνουν, είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016. Το συγκεκριμένο περιστατικό, το αποδεικνύει περίτρανα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ανακοίνωσή του για το περιστατικό ζητά την εφαρμογή της αντιδραστικής Κοινής Δήλωσης και να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για να δεχτεί επιστροφές.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι τέτοια περιστατικά και ναυάγια δεν θα σταματήσουν, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, χωρίς κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία.

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

   Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου