Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


31/10/1517

Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.

31/10/1887

Γεννιέται ο ηγέτης του αστικού εθνικιστικού κινήματος της Κίνας Τσιανγκ Κάι Σεκ, που μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης (1949) κατέφυγε στην Ταϊβάν, την οποία και ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος.

31/10/1888

Γεννιέται ο συγγραφέας και ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης.

31/10/1912

Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

31/10/1922

Αρχίζει η «Δίκη των Εξ», με την οποία η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (τους Δ. Γούναρη, Γ. Χατζηανέστη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Στράτο), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη μοναρχική.

Οι «έξι» καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοέμβρη 1922 και εκτελέστηκαν στο Γουδί. 

«Δίκης των Εξι»

31/10/1939

Γεννιέται ο Μαλινέζος μουσικός Αλί Φαρκά Τουρέ.

31/10/1940

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα:

Ανοιχτό Γράμμα προς τον ελληνικό λαό

31/10/1961

Με απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ η σωρός του Ι. Β. Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

31/10/1967

Συλλαμβάνεται στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επιχειρούσε μαζί με άλλους να αποβιβαστεί κρυφά σε απόμερο σημείο της Καρπασίας.

31/10/1978

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φ. Φράνκο επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα γίνεται η συνταγματική μοναρχία.

31/10/1980

Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Αιτήματα των απεργών είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

31/10/1984

Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί. Ακολουθεί λουτρό αίματος σε ολόκληρη την Ινδία.

31/10/1985

Πέθανε ο ζωγράφος και ποιητής, Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας 

Νίκος Εγγονόπουλος

31/10/2002

Πεθαίνει ο δικαστικός και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της Χούντας Μιχαήλ Στασινόπουλος.

31/10/2011

Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις με την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Εναντίον τους επιστρατεύτηκε κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή της η εργοδοσία, η απειλή της πείνας και της ανεργίας, τα αστικά ΜΜΕ που χυδαία συκοφαντούσαν τον αγώνα τους και βεβαίως η κρατική καταστολή, τα ΜΑΤ.

Παρόλα αυτά, η ηρωική απεργία των χαλυβουργών θα διαρκέσει 9 ολόκληρους μήνες, με τη συνδρομή και ενός πρωτοφανούς κύματος ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στις γραμμές της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. 

Η απεργία των Χαλυβουργιών

 

6 σχόλια:

  1. .... Όπως έγραφε χαρακτηριστικά στο Πριν, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, «η τροποποίηση της σύμβασης και η μεταβίβαση και του υπόλοιπου 16% στον κινεζικό κολοσσό συνιστά αρνητική εξέλιξη για τον Πειραιά, πολίτες και εργαζόμενους», ενώ τόνιζε πως η εταιρεία «έχει εργασιακές συνθήκες γαλέρας, […] χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά δικαιώματα, κανόνες ασφάλειας και υγιεινής».https://prin.gr/2021/10/cosco-crime/........ Ο Εγκάθετος των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστής Νταλακογεώργος μαζί με τους Τροτσκιστές ..Αντιτζανεττακιστές... του ΝΑΡ που στηρίζουν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής διαφωνούν τάχα με το κακό ...μονοπώλιο... της Κόσκο. Για άλλη μία φορά πουλάνε οπορτουνιστικά κουραφέξαλα υπηρετώντας άλλα καπιταλιστικά συμφέροντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 31/10/1940

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα:....... Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ απο την απομόνωση της φυλακής έστειλε τρία γράμματα που μιλάει για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ με τον Μανιαδάκη να τα θάβει.. Στην 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 υπάρχει το 3ο γράμμα μαζί με άρθρο του ...Σιάντου... που εξηγεί πως φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν πολιτικό μέτωπο με βάση το 1ο γιατί το 3ο είναι ...σεχταριστικό... αφού βέβαια διαστρέβλωσαν το 1ο. Το 18ο συνέδριο του Κόμματος των Μπολσεβίκων το 1939 μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στην Κ.Δ το 1935 επικράτησε ο οπορτουνισμός που άλλαξε την νικηφόρα γραμμή του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός με το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού τα πολιτικά μέτωπα και στάδια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα. Στο «Στενογράφημα της Συνόδου της Βαλκανικής Γραμματείας από κοινού με αντιπροσώπους Βαλκανικών χωρών - 12 Ιούνη 1929» διαβάζουμε από την ομιλία του Ανδρόνικου Χαϊτά (με το ψευδώνυμο Σιφναίος), Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Υπάρχει η αντίληψη σε μερικούς συντρόφους ότι η ελληνική αστική τάξη είναι γονατιστή, είναι υποταγμένη στο γαλλικό και αγγλικό κεφάλαιο, ότι το γαλλικό και αγγλικό κεφάλαιο τη σπρώχνουν στον πόλεμο, κι αυτή η φτωχή με τη θέλησή της ή χωρίς θα πάει (φωνή: θέλει, δεν θέλει…) (φωνή: φτωχή ελληνική αστική τάξη, σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Εάν θα μπορούσαμε να τη βοηθήσουμε θα το κάναμε)»30.Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26.https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/10/1940-41.htmlΗ αστική τάξη της χώρας δεν δίστασε, ούτε ταλαντεύτηκε και έκανε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία της, να καθυποτάξει την εργατική τάξη, τον ένοπλο λαό. Απ' την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ, και επακόλουθα οι λαϊκές δυνάμεις, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια τέτοια στρατηγική, δεν ήταν προετοιμασμένο για ν' αξιοποιήσει την επαναστατική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα τις μέρες της Απελευθέρωσης.

    Βλ. περισσότερα:

    Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, τόμ. Β1, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 349-355, 370-396, 486-492.https://gkagkarin.blogspot.com/2021/10/blog-post_2992.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.imerodromos.gr/o-kathe-vrachos-i-kathe-rematia-to-kathe-chorio/ Οι προβοκάτορες του ...ημερόδρομου.... με επιλεκτική αμνησία προσπαθούν να λερώσουν τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για να καλύψουν τον Σοσιαλσωβινισμό τους. Το θράσος και η ΑΛΗΤΕΙΑ δεν έχει όρια αλλά δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν από 60 χρόνια, σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου 1961, σύμφωνα με την απόφαση του XXII-22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ , κάτω από το σκοτάδι της νύχτας, το σώμα του Στάλιν απομακρύνθηκε από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία.
    Για οκτώ χρόνια δύο σπουδαία ονόματα κοσμούσαν το Μαυσωλείο και ήταν ο Ленин και ο Сталин. Για οκτώ χρόνια ο σοβιετικός λαός επισκέφτηκε και τους δύο μεγάλους ηγέτες τους, μέχρι που ο Χρουστσόφ..
    Στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρονταν μεταξύ άλλων: « Έπαυσε πλέον να είναι ενδεδειγμένη η διατήρησις της σορού του Στάλιν εις το Μαυσωλείον, το οποίον θα ονομάζεται εις το εξής «Μαυσωλείον του Βλαδίμηρου Ιλιτς Λένιν.»

    https://www.facebook.com/photo?fbid=10161722385639569&set=pcb.10161722398064569

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου