Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

«Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»


 
Δεν είναι η «κακιά η ώρα» αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα το νέο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην COSCO, επεσήμανε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μιλώντας σε εκπομπή του Real FM.

Όπως σημείωσε, εδώ και 7 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου και τους αγώνες που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα, έχουμε αναπτύξει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για να παρθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας, γιατί το ζήτημα για κάθε εργαζόμενο είναι να φεύγει το πρωί ή το μεσημέρι από το σπίτι του και να γυρνά στο σπίτι του. 

Όλα αυτά τα χρόνια από τον κύριο ιδιοκτήτη, που είναι η COSCO, υπογράμμισε ο Μ. Μπεκρής, δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματά μας και οι ανησυχίες μας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σ, αυτό το εργατικό δυστύχημα. 

Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν ομόφωνα οι εργάτες στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίζοντας για 7η μέρα τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, από τη μέρα που έχασαν τον 45χρονο συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας στην εργασία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

«Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας», ακούγεται μεταξύ άλλων από την μικροφωνική της μαζικής μοτοπορείας αλληλεγγύης στους απεργούς εργαζόμενους της COSCO που πραγματοποιείται από μέλη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στους κεντρικούς δρόμου και σημεία της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια μέσω της οδού Πειραιώς θα καταλήξει στον Πειραιά. (Δείτε εδώ video από την μοτοπορεία στην Β. Σοφίας έξω από την Βουλή)

«Η θλίψη τους και η οργή τους είναι και δικές μας», αναφέρει, σημειώνοντας ότι «ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους. Με τρικάκια, κορναρίσματα, σημαίες και τη μικροφωνική η μαζική μηχανοκίνητη πορεία ενημερώνει για τον συνεχιζόμενο απεργιακό αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της COSCO, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, με αφορμή και το τελευταίο εργατικό δυστύχημα με το νεκρό εργαζόμενο στην COSCO την ώρα της δουλειάς.

Την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ανάρτησε νωρίτερα γιγαντοπανό στον Πύργο του Πειραιά, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών εργαζομένων της COSCO.

 Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ COSCO Βίντεο

Στα εργατικά ατυχήματα, τους θανάτους των εργαζομένων στην δουλειά, που είναι αποτελέσματα ελλιπών μέτρων ασφαλείας, εξουθενωτικών ωραρίων, κόντρα βαρδιών, χωρίς ρεπό, χωρίς ανάπαυση, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην  COSCO, αναφέρθηκε ο  Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, το πρωί της Κυριακής.

Οπως σημείωσε, αυτό το εργατικό δυστύχημα, έγινε «σε μια εμβληματική επένδυση που διαφημίστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ» και τώρα οι εργαζόμενοι αγωνίζονται εδώ και μία εβδομάδα, με απεργιακές κινητοποιήσεις για επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινα ωράρια και βάρδιες, έχοντας την συγκινητική αλληλεγγύη των εργαζομένων από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου.

Κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης που απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και της εργοδοσίας που με τρομοκρατία και με «βιομηχανία» αγωγών, ασφαλιστικών μέτρων και αντιαπεργιακών δικαστικών αποφάσεων προσπαθούν να σπάσουν τον αγώνα των απεργών.  Αποδεικνύεται πως «η καπιταλιστική ανάπτυξη, χτίζεται με τσακισμένα δικαιώματα και κορμιά εργατών και το αίμα της εργατικής τάξης» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για την πανδημία, τόνισε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης που μετέτρεψε τον εμβολιασμό, σε μέσο εκβιασμού, διαχωρισμού, διάκρισης, χωρίς να δίνεται όλο το αναγκαίο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών και του λαού ενώ το χρησιμοποιεί και ως εμπέδωση της αποκλειστικότητας της "ατομικής ευθύνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου