Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Υπάρχουν μελέτες: Όσο οι υπηρεσίες υγείας είναι εμπόρευμα, ο λαός δεν θα έχει δωρεάν υψηλού επιπέδου παροχές


Με την πανδημία να καλπάζει και τη μετάλλαξη «Όμικρον» να γίνεται κυρίαρχη, μπορεί να φαίνεται πολυτέλεια η υπενθύμιση γύρω από το τι έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας. Έχει αξία όμως να αναλογιστεί κάποιος ότι τέτοιες μέρες πέρυσι η κυβέρνηση παρουσίαζε το εμβολιαστικό χρονοδιάγραμμα δηλώνοντας λίγο ή πολύ ότι “τελειώνουμε με την πανδημία”. Το ΚΚΕ, τότε, σε ανακοίνωση του έγραφε: “Ο εμβολιασμός θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Αν, συνεπώς, δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται και η σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό υπονομεύεται”.

Αν και τα επιστημονικά δεδομένα είναι ρευστά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι προβλέψεις για ρεκόρ κρουσμάτων συνοδεύονται πάντα με ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης, χωρίς καμία στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και οι όποιες εξαγγελίες ή κυβερνητικά μέτρα που επαναλαμβάνονται κάθε τρεις και λίγο, από τη μία οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα και από την άλλη ενισχύουν τον πυρήνα της πολιτικής εμπορευματοποίησης στην υγεία.

Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει εγκληματική αφού:

Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιγαντώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ προαναγγέλλει απολύσεις καταρχήν για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή.

Αντί για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό και ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, προώθησε την ατομική ευθύνη, την αυτοδιάγνωση, τα τεστ επί πληρωμή ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ είναι επίσημη η παραίτηση της από την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της διάδοσης στην κοινότητα.

Αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ψήφισε περικοπές στον προϋπολογισμό του 2022 ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ετοιμάζει το “νέο ΕΣΥ” που θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την αυτοχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Αντί για επαναλειτουργία των 8 δημόσιων νοσοκομείων (που όλες οι κυβερνήσεις κράτησαν κλειστά), συνεχίζει το λουκέτο ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ σχεδιάζει νέες «συγχωνεύσεις» στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη» και του “νέου ΕΣΥ”

Αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τον προστάτευσε προκλητικά από την COVID νοσηρότητα, τον πριμοδότησε με τη λοιπή νοσηρότητα ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ετοιμάζει γενίκευση των ΣΔΙΤ και άλλων μορφών ιδιωτικοποίησης.

Αντί για ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχεδιασμό με συνδυασμένα μέτρα προσωποποιημένης ενημέρωσης, προληπτικές εξετάσεις και ουσιαστική φαρμακοεπαγρύπνηση, αξιοποίησε το εμβόλιο για ποινές, διχασμό, πρόστιμα ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ετοιμάζει κι άλλες.

Το τελευταίο κακοπαιγμένο επεισόδιο στον καυγά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα η οποία έκανε προσπάθεια να ποσοτικοποιήσει ένα πρόβλημα που όλοι γνώριζαν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να ευνουχιστούν τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης και να εγκλωβιστούν στο ερώτημα: “ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση” είναι προκλητική, αντιεπιστημονική και δείχνει το πολιτικό ποιόν και των δύο. Αλήθεια; Χρειαζόταν μελέτη για να μάθουν ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνητότητα; Ήθελαν μελέτη για να καταλάβουν ότι είναι λίγα τα 500 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που είχε το ΕΣΥ προ πανδημίας, ενώ με βάση τον Π.Ο.Υ. έπρεπε να είναι 3500; Ήθελαν μελέτη για να καταλάβουν ότι ΜΕΘ δεν είναι ένας ενδοτραχειακός σωλήνας και ένας αναπνευστήρας, αλλά χώροι, υποδομή, εξοπλισμός και εκπαιδευμένο προσωπικό;

Αν τα παραπάνω θεωρούνται “ανικανότητα” και “ιδεολογικές εμμονές της δεξιάς”, θα προσγειωθούν απότομα όσοι μάθουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στις ίδιες ράγες και θα πέσουν από τα σύννεφα όσοι ελπίζουν στο χώρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ το οποίo ήταν συγκυβέρνηση και ψήφισε την πλειοψηφία των μέτρων. Γιατί όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, όλων των αποχρώσεων, προώθησαν την εμπορευματοποίηση, αύξησαν την υποστελέχωση, αναπαρήγαγαν τον ανορθολογισμό, ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αξιοποίησαν το εμβόλιο και τα φάρμακα ως όπλο ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, καπιταλιστικών κρατών και εταιριών.

Η ζωή και ο θάνατος του λαού μας κάθε μέρα είναι η καλύτερη μελέτη που αποδεικνύει ότι το σύστημα υγείας πλέον δεν πιέζεται από την COVID 19 και τις μεταλλάξεις της αλλά από τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας. Δεν γίνεται οι υπηρεσίες υγείας να είναι εμπόρευμα και ταυτόχρονα ο λαός να έχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εποχής.

Αρθρο στην εφημερίδα «Παρόν» του Γιώργου Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου