Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Καλή χρονιά με υγεία και αγώνα για καλύτερη ζωή!

 

Καλή χρονιά με υγεία και αγώνα για καλύτερη ζωή! 


Μετά από 2 χρόνια πανδημίας...

Κόντρα στα κέρδη τους,

να σωθούμε από την πανδημία!

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας. Και μας βρίσκουν στο χειρότερο έως τώρα σημείο από το ξέσπασμά της. Οι νεκροί έχουν σπάσει το φράγμα των 20000, ενώ τα ημερήσια κρούσματα πλέον αυξάνονται με επικίνδυνα ραγδαίο ρυθμό. Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές!

Η κυβέρνηση άφησε το λαό ανοχύρωτο απέναντι στην πανδημία. Δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, οι νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών είναι σταγόνα στον ωκεανό των επιτακτικών αναγκών. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τα ίδια τα πρωτόκολλα «περιορισμού» του Covid- 19 είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των «αντοχών της οικονομίας» και των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, είναι πρωτόκολλα διάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση με όχημα τη λογική της ατομικής ευθύνης και με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε αυτά τα πλαίσια, προσπαθώντας να μετακυλήσει τις ευθύνες της στο λαό, αναγορεύει τον εμβολιασμό σε μοναδικό όπλο ενάντια στην πανδημία, αρνούμενη ουσιαστικά να πάρει οποιοδήποτε άλλο μέτρο ενάντια στην πανδημία. Γι’ αυτό σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με μέτρα εκδικητικού χαρακτήρα. Στοχοποιεί τον απλό εργαζόμενο που δε γνωρίζει ή απλώς φοβάται το νέο εμβόλιο (καθώς δεν έχει ουσιαστική ενημέρωση), για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Όλες οι κυβερνήσεις των εργοδοτών, νομοθετούσαν και νομοθετούν με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών. Σε συνθήκες ανάπτυξης, πριν το 2009, στήριζε τον κάθε Μαρινόπουλο και για εμάς επιφύλασσε στασιμότητα στους μισθούς μας. Σε συνθήκες κρίσης έψαχνε την πιο επωφελή λύση για να «φαλιρίσει» ο πρώην εργοδότης μας με τις λιγότερες απώλειες κερδών και για να στηθεί το deal με τον νέο εργοδότη μας. Η ανάκαμψη μας έφερε επιχειρησιακές συμβάσεις-βόμβες στα μισθολογικά μας δικαιώματα. Τώρα σε συνθήκες πανδημίας μετράμε ανθρώπινες απώλειες. Μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για γιατρούς και νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν λεφτά για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα και τους μετόχους στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Και φυσικά, περιθώριο για «στραβά μάτια» των κρατικών αρχών στην κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι ματώνουν, οι μεγάλοι εργοδότες πλουτίζουν

Η κατάσταση στα καταστήματα της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης δεν είναι πολύ διαφορετική: εργαζόμενοι που κατά καιρούς μάθαμε τυχαία ότι ήρθαμε σε επαφή με συνάδελφό μας που είναι κρούσμα, καραντίνα σε στενές επαφές με βάση τις «ανάγκες της επιχείρησης», ανύπαρκτες απολυμάνσεις μετά από κρούσματα.

Η κυβέρνηση αντί να ψάχνει «εστίες συνωστισμού» στις γιορτές να έρθει να δει τι γίνεται αυτές τις ημέρες στα σούπερ μάρκετ, πώς χτίζουν οι εργοδότες του κλάδου τους «χρυσούς τζίρους» τους. Οι εικόνες που αντικρίσαμε την Παραμονή των

Χριστουγέννων ήταν ανεπίτρεπτες για συνθήκες πανδημίας. Στο κατάστημα της αλυσίδας στο «One Salonica», όπου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας έκανε παρέμβαση για το ζήτημα στη διεύθυνση, η διεύθυνση ουσιαστικά δήλωσε αναρμόδια. Δεν είναι ζήτημα της ατομικής ευθύνης των πελατών μας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που ουσιαστικά είτε θεσπίζει μέτρα «για τα μάτια του κόσμου» είτε δεν τα επιβάλλει καν. Είναι ευθύνη της εταιρείας που δεν λαμβάνει στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας (έλεγχος εισόδου, αποστάσεις). Οι ευθύνες για την επανάληψη αυτής της κατάστασης τις επόμενες ημέρες και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τη συνεπακόλουθη αύξηση των κρουσμάτων θα βαραίνουν πρώτα και κύρια κυβέρνηση και εργοδοσία.

Ως εδώ! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Υπάρχει λύση! Με το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Σκλαβενίτη στη Β. Ελλάδα, με όλο τον κλάδο, να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας.

Διεκδικούμε:

1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό και οργάνωση της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

2. Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες υψηλής προστασίας, γάντια, αντισηπτικά) με έξοδα της εργοδοσίας. Ελεγχόμενη είσοδος των πελατών στα καταστήματα. Καθημερινές απολυμάνσεις χώρων πώλησης και αποθηκών.

3. Άδειες ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

4. Τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς

προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των

υγειονομικών πρωτοκόλλων. Καμία αναστολή συμβάσεων, απόλυση ή περιστολή

δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

5. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού. Δωρεάν rapid test για όσους εργαζόμενους δεν έχουν πειστεί ακόμα για το εμβόλιο. Εξασφάλιση ελέγχου πριν τον εμβολιασμό και ιατρικής παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να γίνεται μέσο εκβιασμού και διαχωρισμού των εργαζομένων.

6. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ. Επαναλειτουργία του Λοιμωδών και του Παναγιά. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.

7. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Εξασφάλιση κατάλληλων αιθουσών, αραίωση μαθητών ανά τάξη, εξασφάλιση της καθαριότητας στα σχολεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου