Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/01/1863

Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Κωσταντίν Στανισλάβσκι, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ 1936, Παράσημο Λένιν 1937, κ.α.)

!7/01/1914

Ο Αντώνης Αμπατιέλος, φέρεται, να γεννήθηκε στη Ρουμανία, βρέθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα, στην Κεφαλλονιά με την οικογένειά του. 

Αντώνης Αμπατιέλος

17/01/1931

Αρχίζει η δίκη των Ανδρόνικου Χαϊτά (Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσου Παπαρήγα, Κώστα Ευτυχιάδη (μελών του ΠΓ), Βασίλη Ασίκη (μέλος της ΚΕ) και Λευτέρη Αποστόλου με το Ιδιώνυμο.

Αρχίζει η δίκη μελών της ΚΕ του ΚΚΕ

 Μήτσος Παπαρήγας

Το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου

17/01/1944

Ξεκινά η συμμαχική επίθεση στο Μόντε Καζίνο της Ιταλίας. Οι μάχες θα διαρκέσουν 4 μήνες και θα καταλήξουν σε συμμαχική νίκη.

17/01/1945

Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία.

17/01/1947

Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

Συγκροτείται, το ΚΓΑΝΕ

17/01/1961

Δολοφονείται με άγρια βασανιστήρια ο Κονγκολέζος αγωνιστής Πατρίς Λουμούμπα. Όταν το 1960 το Κονγκό απέκτησε την ανεξαρτησία του, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με ηγέτη τον Π. Λουμούμπα κέρδισε τις πρώτες εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση.

Πατρίς Λουμούμπα

17/01/1963

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι διαθέτουν πενήντα χιλιάδες πυρηνικές βόμβες και κεφαλές, έναντι πέντε χιλιάδων της Σοβιετικής Ένωσης.

17/01/1964

Πραγματοποιείται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία υιοθέτησε το λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό», με βάση τον οποίο η ΕΔΑ δεν θα είχε υποψήφιους βουλευτές σε 24 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να υπερψηφίζονταν οι υποψήφιοι της Ένωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου.

17/01/1984

Πεθαίνει ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (Κώστας Γιαννίδης).

17/01/1995

Πάνω από 6.400 άτομα σκοτώνονται και 300.000 μένουν άστεγοι έπειτα από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το Κόμπε της Ιαπωνίας.

17/1/2011 

Πέθανε  ο σολίστας του μπουζουκιού, Γιάννης Σταματίου (Σπόρος) 

«Σπόρος »

17/01/2013

Δολοφονήθηκε από τους χρυσαυγίτες ο Σαχζάτ Λουκμάν

 Οι χρυσαυγίτες δολοφονούν των Σαχζάτ Λουκμάν 

Τον μεροκαματιάρη Σαχζάτ τον δολοφόνησαν οι ναζί

9 σχόλια:

  1. ....Το Ενωτικό Κίνημα τονίζει πως «εμείς όταν λέμε μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό (ένα σύνθημα που κάποιοι το απαξίωναν από πρόπερσι ως “οπαδικό”, “γηπεδικό” και “οπορτουνιστικό” πριν το υιοθετήσουν οψίμως πριν λίγους μήνες) το εννούμε.

    Ο λαός θα σώσει τον λαό με παλλαϊκό αγωνιστικό απεργιακό ξεσηκωμό για την λαϊκή υγεία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενάντια στην φτωχοποίηση, ενάντια στην κρατική καταστολή. Όχι με αδιέξοδες και εν λευκώ προεκλογικές αναθέσεις».https://prin.gr/2022/01/enotiko-kinima-apergiaki-protasi/....... Διαστρέβλωση Αντικομουνισμός οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και τρίχες για μεταξωτές κορδέλες στη μάταιη προσπάθεια να εγκλωβίσουν του Κομμουνιστές στην εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού. Δεν θα τους περάσει και θα μας βρίσκουν απέναντι με στόχο το τσάκισμα τους. Δίνουμε το χέρι σε κάθε απλό άνθρωπο που εγκλωβίστηκε στον οπορτουνισμό και τον καλούμε σε συμπόρευση στη κοινωνική συμμαχία χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση. Τυχοδιωκτικές απεργίες με άδεια γιατρού και ρεπό δεν υπάρχουν. ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψηφοδέλτιο και την εκλογική διακήρυξη παρουσίασε η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» ΠΑΜΕ
      ...33 Μπογιόπουλος Νίκος
      https://www.902.gr/sites/default/files/MediaV2/20220117/psidofeltio_2.pdf

      Διαγραφή
    2. Πες μας καθαρά τι θέλεις μη ζορίζεσαι... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 17/01/1964

      Πραγματοποιείται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία υιοθέτησε το λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό», με βάση τον οποίο η ΕΔΑ δεν θα είχε υποψήφιους βουλευτές σε 24 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να υπερψηφίζονταν οι υποψήφιοι της Ένωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου. Αφιερωμένο σε όλους τους μεταβατικούς σταδιολόγους με τις παπάτζες και τις μπούρδες τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. https://prin.gr/2022/01/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1/ Οσο λάσπη και να ρίξουν τα Τροτσκιστικά εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... στους Κομμουνιστές και στην κοινωνική συμμαχία δεν πιάνει και τους γυρνάει κατευθείαν στο πρόσωπο. Δεν τσιμπάμε σε τυχοδιωκτικές απεργίες με ρεπό και άδειες γιατρού. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού όσο και να ΣΚΟΥΖΟΥΝ. Οταν σταματήσουν να ΣΚΟΥΖΟΥΝ θα ψάξουμε τι λάθος κάναμε. Είναι η πυξίδα μας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/i-anthropini-zoi-i-i-ferari-toy-nikoy-mpogiopoyloy/ Ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες με αριστερές και ...δεξιές κυβερνήσεις. Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι υποψήφιος του ΠΑΜΕ

      https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/283036/psifodeltio-kai-tin-eklogiki-diakiryxi-paroysiase-i

      Διαγραφή
    2. Στο ΠΑΜΕ και συνολικά στην κοινωνική συμμαχία συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Μοναδικό κριτήριο το ταξικό χωρίς διασπαστικούς διαχωρισμούς αριστερός ...δεξιός. Οποιος θέλει καλοδεχούμενος. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://www.imerodromos.gr/ta-eisodimata-toy-99-tis-anthropotitas-meiothikan-ton-10-ploysioteron-toy-kosmoy-diplasiastikan/ Αστική τάξη είναι οι ιδιοκτήτες των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και όχι μόνο των ...μονοπωλίων όποιος δηλαδή εκμεταλλεύεται ξένη μισθωτή εργασία. Σύμμαχοι της εργατικής τάξης στην κοινωνική συμμαχία είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες όποιος δηλαδή έχει ένα μικρό μέσο παραγωγής και το δουλεύει μόνος η με την οικογένεια του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου