Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Τασσώ Καββαδία


Τασσώ Καββαδία,  κακιά μεν, καλόκαρδη δε

Η Τασσώ Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 και έφυγε από τη ζωή 91 χρονών το 2010.

Η Τ. Καββαδία σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης». Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως κειμενογράφος και εκτελέστρια. Από το 1955-1969 δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις. Συμμετείχε, από το 1954, σε ελληνικές και ξένες θεατρικές παραστάσεις, σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου, η Τασσώ Καββαδία καθιερώθηκε στο ρόλο της «κακιάς».

Η ίδια έλεγε: «Ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα’ φτιάξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».

Συνεργάστηκε με θιάσους των Μ. Φωτόπουλου, Μ. Αρώνη, Δ. Μυράτ, Λ. Τριβιζά, Τ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Ν. Κούρκουλου κ.ά. Εμφανίστηκε στο σινεμά το 1954 στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» του Κακογιάννη και κυρίως ενσάρκωσε το ρόλο της «κακιάς». Επαιξε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες: «Στέλλα», «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Η αμαρτία της ομορφιάς».

 Ηρακλής Κακαβάνης

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου