Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Με συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων εντείνεται η αντιπαράθεση


ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς παράλληλα με τα σχετικά παζάρια αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προγραμματίζονται μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, εντείνονται απειλές και «προειδοποιήσεις».

Το ΝΑΤΟ θέτει σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις «για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων» και στέλνει πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και θα αναπτύξει 4 αεροσκάφη «F-16» στη Λιθουανία. Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει εκφράσει ετοιμότητα να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό ΝΑΤΟική διοίκηση. Η Ολλανδία στέλνει δύο αεροσκάφη «F-35» στη Βουλγαρία από τον Απρίλη για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «New York Times», εξετάζουν την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη.

Ολα αυτά λίγες μέρες αφότου η Ρωσία διευκρίνισε ότι ζητά απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και από Βουλγαρία και Ρουμανία. Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για φιλοξενία τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε «εκπαιδευτική βάση».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία διεξάγει μαζί με τη Λευκορωσία κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και διάρκειας στο έδαφος της δεύτερης. Στη Βαλτική θα αναπτυχθούν 20 ρωσικά πολεμικά πλοία για συμμετοχή σε ασκήσεις, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό μάχης» και καταγγέλλουν ότι το Κίεβο προετοιμάζει «επίλυση» της σύγκρουσης «διά της βίας».

Πηγή: Associated Press

«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» και κάνοντας λόγο για «υστερία» και «ψέματα» από τη Δύση, σχετικά με επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαφοροποιήσεις εντός της ΕΕ και νέα χρηματοδότηση στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις και τα παρασκηνιακά παζάρια είναι σύνθετα, καθώς αναδεικνύονται αντιθέσεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος», σύμφωνα με τα συμπεράσματα του σημερινού  Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, το οποίο παρακολούθησε με τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ενημερώνοντας για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, και τη γραπτή απάντηση των ΗΠΑ στις ρωσικές αξιώσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ωστόσο υπάρχει σαφής διαφοροποίηση για το είδος και το εύρος των κυρώσεων, ενώ συγκεκριμένες κυρώσεις δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Η Γερμανία εκφράζει διαφοροποιημένη στάση, με τον καγκελάριο Ολ. Σολτς να θεωρεί ότι «θα ήταν καλό να αποφευχθεί» επιβολή κυρώσεων και να τάσσεται υπέρ «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση. Ο καγκελάριος απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας, διευκρίνισε όμως ότι «ούτως ή άλλως η ένταξη άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη», επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Γαλλία, που έχει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου ΕΕ - Ρωσίας για την «αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλ. Μπον, επαναφέροντας την πρόταση του Προέδρου Μακρόν. Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι οι πολιτικοί σύμβουλοι του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλ. Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι, όταν όμως ρωτήθηκε για ενδεχόμενες κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2» επεσήμανε ότι η Αυστρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της και ότι η επιβολή κυρώσεων σε κάτι που ακόμα δεν λειτουργεί δεν αποτελεί «αξιόπιστη απειλή».

«Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», η Ουγγαρία υποστηρίζει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί η αντιπαράθεση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της, Π. Σιγιάρτο.

Προληπτικές - αποτρεπτικές κυρώσεις στη Ρωσία απέρριψε στο μεταξύ ο Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει πιθανή επιθετική ενέργεια στην Ουκρανία. Σε περίπτωση όμως που «έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία», θα πυροδοτηθεί σημαντική απάντηση, συμπλήρωσε.

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής «βοήθειας» της ΕΕ προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που θα τη βοηθήσει «να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω της σύγκρουσης».

Η ΕΕ θα προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού». Επιπλέον, η ΕΕ θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της «βοήθεια» προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος, διαθέτοντας άλλα 120 εκατ. ευρώ, για την «κρατική ανθεκτικότητα».

Από το 2014 η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ διαφοροποιήθηκε από τη σύσταση των ΗΠΑ προς τις οικογένειες διπλωματών τους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», κίνηση την οποία και το Κίεβο χαρακτήρισε «πρόωρη» και «υπερβολική». Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει λόγο να «δραματοποιούνται» οι εντάσεις. Μερικά μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και οι οικογένειές τους απομακρύνονται ήδη από το Κίεβο.

Επιπλέον, η Γαλλία συνέστησε να αποφεύγονται μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία για αποφυγή ταξιδιών στη Ρωσία.

Πηγή: Associated Press

Εξάλλου η Ρωσία χαρακτήρισε «ψευδή είδηση» δημοσίευμα του «Bloomberg» ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», που ξεκινούν τον Φλεβάρη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον προειδοποίησε τον Πούτιν ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα «καταστροφικό βήμα», «θα είναι μια επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση» και μπορεί να καταλήξει σε μια «νέα Τσετσενία».

Σε ερώτηση αν επίκειται εισβολή, ο ίδιος απάντησε πως «οι πληροφορίες είναι αρκετά δυσοίωνες σε αυτήν τη φάση. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι αναπόφευκτη, μπορεί ακόμη να επικρατήσει η λογική». Πάντως ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο δεν έχει «απολύτως κανένα σχέδιο για αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Η Βρετανία έχει ήδη στείλει ορισμένες δυνάμεις πεζικού στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην «εκπαίδευση».

Ο δε γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και πως ελπίζει η διπλωματία να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, και της Βρετανίας, Μπ. Γουάλας, αναμένεται να συναντηθούν στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με ΜΜΕ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας σχεδιάζεται να επισκεφθεί τον Φλεβάρη τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, Σ. Λαβρόφ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου