Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Βιρτζίνια Γουλφ

 


Σαν σήμερα 1882 γεννήθηκε η βρετανίδα συγγραφέας, Βιρτζίνια Γουλφ.

Γεννημένη στο Λονδίνο και μεγαλωμένη στην καρδιά του διανοητικού και φιλολογικού κατεστημένου της Αγγλίας, η Γουλφ από τα πρώτα της βήματα προσπάθησε ν’ απαλλαγεί από τους περιορισμούς και την υποκρισία της βικτωριανής αγγλικής κοινωνίας.

Με τον σύζυγό της Λέοναρντ Γουλφ θα ιδρύσουν το 1917 τον εκδοτικό οίκο “Χόγκαρθ”, συμβάλλοντας στην έκδοση όχι μόνο των δικών της έργων, αλλά και έργων μεγάλων συγγραφέων της εποχής, όπως του Τ. Σ. Ελιοτ και Ε. Μ. Φόρστερ.

Η Γουλφ στα έργα της δίνει έμφαση στον ψυχικό και εσωτερικό κόσμο των ηρώων της. Στο απόγειο της καλλιτεχνικής της πορείας φθάνει με τα έργα “Η κυρία Ντάλογουέι” και “Στο φάρο”, που θεωρείται το αριστούργημά της. Η Βιρτζίνια Γουλφ , καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ζωής της, υπέφερε από νευρικές κρίσεις (Ισως αποτέλεσμα του συστηματικού βιασμού από τον ετεροθαλή αδελφό της), όταν ακόμη ήταν 13 χρόνων). Τελικά το 1941, θα δώσει μόνη της, τέλος στη ζωή της.

Το όνομά της συνδέεται με το φεμινιστικό κίνημα, όμως ο φεμινισμός της είναι περισσότερο συναισθηματικός, παρά ορθολογικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου