Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

«Μίτινγκ» των Αμερικανών με κατασκευαστικές για βάσεις ανά την Ελλάδα


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΒΡΩΜΑΝΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

Εκπρόσωποι δεκάδων κατασκευαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, 12 του μήνα, στον «στρατηγικά τοποθετημένο» Βόλο, για μια πρώτη συνάντηση με τους αρμόδιους Αμερικανούς παράγοντες, προκειμένου να δρομολογήσουν τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε υλοποίηση όσων προβλέπει η νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η USACE NAD (Υποδιοίκηση Βόρειου Ατλαντικού του Σώματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ) ενημέρωσε την «αγορά» για την πρόθεσή της να μοιράσει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή - συντήρηση ακινήτων για την υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, «οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν - αλλά δεν περιορίζονται σε - γενική ανακαίνιση κτιρίου, κάθετη κατασκευή, αντιτρομοκρατική προστασία νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οριζόντια κατασκευή και παρεπόμενες εργασίες».

Προσθέτει ότι οι
αναμενόμενες εργασίες θα αφορούν «κυρίως νέες κατασκευές, σχεδιασμό - κατασκευή, γενική ανακαίνιση κτιρίου, επισκευή δρόμων και πεζοδρομίων, εργασίες κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνουν νερό, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, και γενικές περιβαλλοντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων - ενδεικτικά - τυχαίων μικροκατασκευών, εκσκαφών, υδραυλικών, κατεδαφίσεων, ηλεκτρολογικών, δομικών, μηχανολογικών, εργασιών σκυροδέματος και περιβαλλοντικών εργασιών αποκατάστασης», όλο το φάσμα δηλαδή των κατασκευών, προϊδεάζοντας για εκτεταμένες εργασίες και υποδομές.


Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι οι εργασίες «θα εξυπηρετούν τις δυνάμεις ή/και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ενημερώνουν ακόμα ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 49 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια «δεξαμενή» επτά έως δέκα αναδόχων για μια περίοδο πέντε ετών, συν μια δυνατότητα παράτασης της ισχύος του συμβολαίου για ένα εξάμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί διοργάνωσαν μια «προκαταρκτική διάσκεψη» («PRE-PROPOSAL CONFERENCE FY22 GREECE - Multiple Award Task Order Contract W912GB22R0006) στις 12 Γενάρη στον Βόλο, ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, βρίσκεται «σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με στοιχεία και έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», ενδιαφέρον να παραστούν είχαν εκδηλώσει εκπρόσωποι τουλάχιστον 47 κατασκευαστικών.

Σε κάθε περίπτωση, το «παρών» έδωσαν τελικά Ελληνες (εκπρόσωποι π.χ. της «Aktor», της «Atti-Kat WLL» κ.ά.), Κοσοβάροι, Αμερικανοί, Ιταλοί, Λιβανέζοι και Βρετανοί.

Η ενημέρωση από πλευράς των Αμερικανών είχε στο επίκεντρο το Στρατόπεδο Περισσάκη, αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού. Υποδομή που δίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στους Αμερικανούς για να αναπτύξουν δυνάμεις τους (ελικοπτεράδες), στο πλαίσιο της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve».

Στους εκπροσώπους των κατασκευαστικών μπήκε σαν ...δοκιμασία να προτείνουν (μέχρι τις 28 Γενάρη) στους Αμερικανούς «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έναρξη και διαχείριση δύο (2) ταυτόχρονων δειγμάτων έργων (sample projects)»:

«Το πρώτο δείγμα έργου θα αφορά την κατασκευή ενός Υπόστεγου Συντήρησης (Maintenance Bay) στο Στρατόπεδο Περισσάκη, στο Στεφανοβίκειο, συνολικής αξίας μικρότερης από 1.000.000 δολάρια» και το δεύτερο θα αφορά την «αναβάθμιση της υποδομής επικοινωνιών στο Στρατόπεδο Περισσάκη, στο Στεφανοβίκειο, συνολικής αξίας μικρότερης των 800.000 δολαρίων».

Τους τονίστηκε επίσης ότι το σχέδιο που θα υποβάλουν θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «υποβολή αιτήσεων και λήψη τοπικών αδειών για οικοδομικές και υπόγειες εργασίες κοινής ωφέλειας. Περιγραφή των τριών κύριων περιοχών δυνητικού κινδύνου για τη διαχείριση αυτών των έργων, μαζί με τα μέτρα που θα συμπεριλάβει ο προτείνων για τον μετριασμό του κινδύνου, όπως διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού ή υλικού, αδειοδότηση, συντονισμός της χώρας υποδοχής, καιρός κ.λπ. Σχέδιο παράδοσης και προμήθειας των πρωτογενών δομικών υλικών που απαιτούνται για τα δύο (2) δείγματα έργων» κ.ά.

Η τελική αξιολόγηση θα έχει πέντε βαθμίδες, από «εξαιρετική» έως «απαράδεκτη». Οι Αμερικανοί θα ξεσκαρτάρουν έτσι με ποιον μπορούν να κάνουν μπίζνες και με ποιον όχι, προκειμένου να προχωρήσουν κατόπιν στα έργα των προαναφερθέντων 49 εκατ. δολαρίων, ποσό που σκοπεύουν να «σπάσουν» σε έργα κόστους 50.000 έως 15.000.000 δολαρίων, αν και δεν αποκλείουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ολα αυτά σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στο 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπεγράφη στις 14 Οκτώβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον (ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ). Οπως και της λεγόμενης «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας, που υπεγράφη στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη. Κείμενα που παρατείνουν «επ' αόριστον» - όπως προβλέπει η Συμφωνία - την παραμονή αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, επεκτείνοντας το «αμερικανικό αποτύπωμα» και σε νέες τοποθεσίες.

Αλλωστε, η «Εφαρμοστική Διευθέτηση» επισήμως προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Το δε Τροποποιητικό Πρωτόκολλο αναφέρει ως τοποθεσίες όπου θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί:

-- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με την «αξιοποίηση» από μέρους τους του λιμένα, του σιδηροδρομικού και του οδικού δικτύου της πόλης και του Εβρου γενικότερα για τη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Το Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Στεφανοβικείου, όπου επίσης δρομολογούνται έργα. Π.χ. στην ενημέρωση της 12ης Γενάρη, στους εκπροσώπους των κατασκευαστικών γνωστοποιήθηκε η πρόθεση των Αμερικανών να πάνε σε μια γενικευμένη «αναβάθμιση εγκαταστάσεων» στο Στεφανοβίκειο και σε μια νέα αποθήκη καυσίμων, όπως επίσης ότι «βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού μελλοντικά σχέδια για επιπλέον τοποθεσίες».

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Ειδικά για τη Σούδα θυμίζουμε ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί τους για ένα νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center»), για το οποίο ήδη από τις 11 Αυγούστου φέτος η αρμόδια διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προχώρησε σε προκήρυξη, με προϋπολογισμό 43,6 εκατ. δολάρια, για μια τριώροφη εγκατάσταση που θα στεγάσει το «Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT) Detachment» και το «Base N6 Communications Department».

Ολα παχυλά συμβόλαια, που αποτυπώνουν και την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίησή της από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου