Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Κατέβηκε ο στρατός στους δρόμους - Συγκρούσεις με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στην ενέργεια


Συγκρούσεις μεταξύ στρατού και διαδηλωτών διεξάγονται στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμάτι, όπου γίνονται διαδηλώσεις ενάντια  στις αυξήσεις της λιανικής τιμής της ενέργειας. 

Σύμφωνα με το Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν την ώρα που οι στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα προσέγγιζαν το πλήθος, που έχει συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Σε αρκετά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram έχουν αναρτηθεί βίντεο που απαθανατίζουν επιχειρήσεις του στρατού εναντίον διαδηλωτών, ορισμένα στην Αλμάτι. Στα βίντεο ακούγονται πυρά και ουρλιαχτά.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τους θανάτους οκτώ αστυνομικών και ανδρών της Εθνοφρουράς και τους τραυματισμούς άλλων 317. Δεν έδωσε απολογισμό θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών, υπάρχουν πληροφορίες για χιλιάδες τραυματίες.

Ολη η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Πηγή: Associated Press

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά. Αργότερα, ο αντιδήμαρχος της πόλης Αλμάτι, Ερσάν Μπαμπακουμάροφ, ανακοίνωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου της πόλης τερματίστηκε.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις προς και από την πόλη μετά την κατάληψή του από πλήθος ανθρώπων χθες Τετάρτη.

Οι διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αερίου το Σαββατοκύριακο μετατράπηκαν σε αληθινές μάχες τις τελευταίες δύο ημέρες. Η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο, που ανακοίνωσε πως την αποδέχθηκε.  

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν διαδηλωτές, με φόντο καμένα αυτοκίνητα.

Πηγή: Associated Press

Η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε χθες τις αρχές του Καζακστάν να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και εξέφρασε την ευχή οι διαδηλώσεις να είναι «ειρηνικές», με την εκπρόσωπό της Τζεν Ψάκι να διαψεύδει κατηγορηματικά τις «ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας» περί αμερικανικής υποκίνησης των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. «Αυτό είναι απόλυτα ψευδές» και εντάσσεται στη «ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης», επέμεινε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις ανέφερε πως η Ουάσινγκτον «καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες και την καταστροφή περιουσιών και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τόσο τις αρχές όσο και τους διαδηλωτές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Η Ρωσία κάλεσε να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης «εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων και μέσω διαλόγου και όχι μέσω ταραχών στους δρόμους».

Ο ΟΗΕ «παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας πως είναι «πολύ σημαντικό (...) οι πάντες να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από τη βία και να προωθήσουν τον διάλογο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP-Reuters)

 

3 σχόλια:

  1. ΚΚΕ Χαιρετίζει τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στο Καζακστάν
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/01/blog-post_109.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια καλή πρώτη ενημέρωση, σε "ανύποπτο" χρόνο, για το πολιτικό πλαίσιο των γεγονότων, που εξελίσσονται σήμερα.
    Kαζακστάν: Η πάλη των κομμουνιστών σε δύσκολες και σύνθετες πολιτικές συνθήκες.
    Για τις εξελίξεις στη χώρα και την κεντρική Ασία συνομιλήσαμε με τον Αϊνούρ Κουρμάνοφ, συμπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κινήματος.


    Χοντρά παιχνίδια και ιμπεριαλιστικά σκυλοφαγώματα στις πλάτες των προδομένων και εξαπατημένων Λαών, που δεν εννοούν να ξεχάσουν αυτά, που μάθανε στον συκοφαντημένο Σοσιαλισμό.
    Οι απατεώνες καπιταλιστικοί σκαντζόχοιροι, που υπέκλεψαν τη λαϊκή εξουσία το 1991 αναγκάζονται να δείξουν το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σεχτάρ ο Τρομερός6 Ιανουαρίου 2022 - 11:33 π.μ....... Αψογος.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου