Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ για την κάνναβη


Στην εκπομπή του Στ. Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» που προβλήθηκε στις 27/1/2022 γίνεται μια σκόπιμη λαθροχειρία ταύτισης του ΚΚΕ με την κοινή θέση που έχουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση της κάνναβης. Πολύ ολοκληρωμένα και χωρίς περιστροφές το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο στα νομοσχέδια για τη βιομηχανική κάνναβη (ΣΥΡΙΖΑ), για τα τελικά προϊόντα «φαρμακευτικής» κάνναβης (ΣΥΡΙΖΑ), για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές τελικών προϊόντων κάνναβης (ΝΔ). Κοινή συνισταμένη της θέσης του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι επιχειρείται σταδιακά η ευφορική χρήση της κάνναβης και αξιοποιείται η κάνναβη για την κερδοφορία μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Μια βασική κριτική που κάνει το ΚΚΕ στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τους ασθενείς, αφού όλα τα νομοσχέδια που έχουν από κοινού ψηφίσει αφήνουν ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάνναβη για «παρηγορητικούς» λόγους, για τον πόνο, εκτεθειμένους σε πανάκριβα σκευάσματα που πρέπει να εισάγουν από το εξωτερικό.

Στην εν λόγω εκπομπή ο δημοσιογράφος που την επιμελείται θέτει αρκετές φορές το ερώτημα αν θα πρέπει τελικά να νομιμοποιηθεί η κάνναβη για κάθε χρήση, και μάλιστα θέτει και όριο τα 21 έτη για την ευφορική χρήση. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι γίνεται σκόπιμη αξιοποίηση ασθενειών και του ανθρώπινου πόνου ως «πολιορκητικού κριού» για να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής αθώωσης της κάνναβης.

Τελικά φάρμακο ή όχι η κάνναβη; Να θυμίσουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν κανναβινοειδή και χορηγούνται με συγκεκριμένα κριτήρια, ως υποστηρικτές θεραπειών (κυρίως παρηγορητικά) για την ανακούφιση συμπτωμάτων, αλλά όχι για ίαση.

Το φυτό της κάνναβης δεν μπορεί να θεωρηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην ακατέργαστη μορφή του ως φάρμακο/θεραπεία, διότι:

  • Δεν έχουν χαρακτηριστεί - τακτοποιηθεί στην ολότητά τους η πληθώρα δραστικών ουσιών που περιέχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη γνώση για τις επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις τους, πόσο μάλλον με τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να επιφέρουν μαζί με χρήση άλλων φαρμάκων.
  • Για τον χαρακτηρισμό της κάνναβης ως φαρμάκου βασική προϋπόθεση αποτελεί η απομόνωση των δραστικών ουσιών της από το φυτό, ή η τεχνητή παραγωγή τους σε εργαστήριο έρευνας για την πραγματοποίηση ερευνών και κλινικών μελετών, ώστε να διερευνηθούν οι φαρμακο-κινητικές τους ιδιότητες, η τοξικότητα - ασφάλειά τους, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Δηλαδή να ακολουθηθεί μια αυστηρή διαδικασία, στην οποία υποβάλλεται κάθε ουσία για να λάβει τον χαρακτηρισμό του φαρμάκου.
  • Αυστηρή προϋπόθεση για την ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος από το κράτος της παραγωγής, της επεξεργασίας και της διάθεσης με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και ιατρική παρακολούθηση των ασθενών που τα λαμβάνουν. Εγκεκριμένα σκευάσματα με κανναβινοειδή από τον ΕΟΦ πρέπει να παρέχονται δωρεάν και αποκλειστικά από δημόσιο νοσοκομείο.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να υποκαθίσταται η ευθύνη του κράτους από την ατομική ευθύνη. Γι' αυτό είναι και επικίνδυνη η λογική του ασθενούς που καλλιεργεί μόνος του το φάρμακό του και καθορίζει μόνος του τη δοσολογία της αυτοίασής του. Το ΚΚΕ δεν βλέπει φοβικά την κάνναβη, αλλά η στάση του εξαρτάται από το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής και πρωταγωνιστή της κοινωνικής εξέλιξης. Η διεθνής πείρα δείχνει ότι με όχημα τις παρηγορητικές ιδιότητες της κάνναβης σε πολύ συγκεκριμένες παθήσεις, έχει προχωρήσει η αθώωσή της και ως ναρκωτικού με τραγικές συνέπειες, κυρίως για τη νέα γενιά.

Αλήθεια, η στήριξη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜέΡΑ25, αλλά και από το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, τόσα χρόνια στην αθώωση της κάνναβης, δεν έχει συμβάλει στον τριπλασιασμό της χρήσης της στους μαθητές στη χώρα μας ή στο γεγονός ότι οι μισοί Ελληνες μαθητές δεν θεωρούν την κάνναβη ναρκωτικό (ΕΚΤΕΠΝ);

Μάταια λοιπόν η επιχείρηση να ταυτιστεί το ΚΚΕ με την αθώωση της κάνναβης και τη ναρκωκουλτούρα. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Γι' αυτό βρίσκεται και στην αντίπερα όχθη από τα αστικά κόμματα, που διαμορφώνουν μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά.


K. Π

1 σχόλιο:

  1. https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/406886_megali-niki-toy-kosta-stin-portogalia-syntribi-tis-dexias-kai-ton Και ο καπιταλισμός διαιωνίζεται αγέρωχος και ωραίος... Το ... Κ.Κ καταποντίστηκε ανέβασε την Σοσιαλδημοκρατία και τους φασίστες και δυσφήμισε το Σοσιαλισμό στην Πορτογαλία. Η Προσφορά του οπορτουνισμού στην ιδεολογική του μήτρα τον καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου