Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Εισβολή εντός εβδομάδας βλέπουν οι ΗΠΑ - Για τέχνασμα μιλά η Ρωσία


ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η γερμανική βιομηχανία δεν θέλει ένταση σύμφωνα με την DW

Με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για προετοιμασία στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη εντείνεται, στήνοντας ένα σκηνικό πολέμου.

Η αμερικανική κυβέρνηση, που τις τελευταίες ημέρες ανέφερε την 16η Φλεβάρη ως ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνέχισε και χθες τις «προβλέψεις», υποστηρίζοντας όμως πλέον πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της». Ταυτόχρονα βέβαια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι «ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κάνουμε «ό,τι είναι δυνατό» για να πείσουν τη Ρωσία να ακολουθήσει «την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε και αυτός την άποψη ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας. «Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζει να διαψεύδει η Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό Channel 4, ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, είπε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου, όπως ισχυρίζονται τα δυτικά ΜΜΕ. Όταν ρωτήθηκε εάν η εισβολή θα ξεκινήσει την Τετάρτη, είπε: «Όχι εξ όσων γνωρίζω, και δεν βλέπω λόγους για αυτό». «Αυτό είναι πολύ γελοίο και περίεργο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί περί εισβολής είναι «κενοί και αβάσιμοι», χρησιμεύοντας ως τέχνασμα για την κλιμάκωση των εντάσεων, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν αποτελούσε καμία απολύτως απειλή για κανέναν. Πρόσθεσε ότι Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Καταρχάς, ο Πρόεδρος Πούτιν ανέκαθεν απαιτούσε διαπραγματεύσεις και διπλωματία», επεσήμανε. «Και στην πραγματικότητα, ξεκίνησε το θέμα των εγγυήσεων ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Και η Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, είναι ένα μέρος του μεγαλύτερου προβλήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και φυσικά ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Αποχωρούν πολίτες έρχονται... όπλα
 

Πάντως οι ΗΠΑ φροντίζουν να συντηρούν τη συζήτηση περί επικείμενης εισβολής όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χθες οδηγία στους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Σήμερα εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα ξεκινήσει ταξίδι με σταθμούς το Βέλγιο, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Όστιν θα συναντήσει ηγέτες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, ενώ θα επισκεφθεί επίσης Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Στις Βρυξέλλες ο Λόιντ Όστιν θα έχει επαφές με συμμάχους του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε φροντίσει να βάλει στο κάδρο και την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η «σιωπηρή υποστήριξη» του Πεκίνου προς τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας είναι «βαθιά ανησυχητική».

Εξάλλου, για πρώτη φορά ο Καναδάς ανακοινώνει πως στέλνει θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό Καναδάς ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα της χορηγήσει νέο δάνειο 500 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (347 εκατ. ευρώ). Τα είδη που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν αξία 7,8 εκατ. καναδικών δολαρίων, διευκρίνισε ο Τριντό.

Η Ιαπωνία επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, διεμήνυσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Εντείνονται και τα παζάρια
 
Ο Μπ. Τζόνσον στην Πολωνία (Φωτο αρχείου) 
Ο Μπ. Τζόνσον στην Πολωνία (Φωτο αρχείου)

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίστηκαν και τις τελευταίες μέρες τα παζάρια ανάμεσα στις δύο πλευρές, μαζί με τις διπλωματικές προσπάθειες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να υποχωρήσει η Ρωσία και να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ουκρανία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε πει ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του διπλωματικού «πόκερ» πρέπει εξάλλου να εκληφθούν οι χθες αντιφατικές, εκ πρώτης όψης, δηλώσεις του πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος είπε ότι «η Ουκρανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει από τη φιλοδοξία της να μπει στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο με τη Ρωσία», ωστόσο αργότερα την ανακάλεσε υποστηρίζοντας ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει «συνταγματική δέσμευση» και προσθέτοντας πως όταν η χώρα του κάνει λόγο για υποχωρήσεις σε σχέση με την Ρωσία, εννοεί άλλα διμερή διπλωματικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την Κριμαία.

Διαφοροποιήσεις στη βάση των συμφερόντων

Ταυτόχρονα, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις και εντός του «δυτικού» στρατοπέδου, δεδομένων των στενότερων οικονομικών συμφερόντων που έχουν ορισμένες χώρες με τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την DW, ότι η γερμανική βιομηχανία θέλει να αποφύγει μία περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τη Μόσχα. Παρά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με τη συμμετοχή 20 κορυφαίων μάνατζερ που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά. Η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι στις 20 Μαρτίου. Λόγω πανδημίας η συνάντηση δεν πραγματοποιείται στη Μόσχα ή στο Σότσι, όπως συνήθως, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι η ημερομηνία έχει οριστεί μετά από σχετική συνεννόηση και με τη γερμανική κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κρίνοντας πως δεν βοηθά την κατάσταση, ενώ επέκρινε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους της φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

 

4 σχόλια:

  1. Το ναζιστικό τάγμα «AZOV» του ουκρανικού στρατού, δολοφόνησε τους Έλληνες της Μαριούπολης!
    ...Συνεργάτες των ναζί ήταν στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Στο στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωναν Εβραίους και κομμουνιστές, όλοι οι δεσμοφύλακες ήταν Ουκρανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...Επιπλέον, «ντύνει» την αντιδυτική επιχειρηματολογία της με το πρόσχημα της «ειρήνης», της προστασίας των Ρώσων πολιτών και των ρωσόφωνων από τη ΝΑΤΟική επιθετικότητα.

      Στη χώρα μας ορισμένοι υποστηρικτές του ρωσικού «αφηγήματος» επιπλέον μας καλούν σε αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στο «φασιστικό Κίεβο», παραγνωρίζοντας πως δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκθείαζε τον Ρώσο ιδεολόγο του φασισμού, φιλόσοφο Ιβάν Ιλίν, μεταξύ των έργων του οποίου θα βρει κανείς τα εξής: «Εθνικοσοσιαλισμός. Νέο πνεύμα», «Σχετικά με τον ρωσικό φασισμό», «Περί φασισμού» κ.ο.κ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τι να κάνουμε

      Σε αυτές τις συνθήκες, υπαρκτού κινδύνου γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, έχει μεγάλη σημασία ο προσανατολισμός της εργατικής - λαϊκής πάλης στη χώρα μας. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα. Πρέπει να δυναμώσει η πίστη στη δύναμη της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με την πολιτική της εμπλοκής και με τα σχέδια της αστικής τάξης να σπρώξει τους εργαζόμενους στην παγίδα της στήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο όνομα των «συμμαχικών υποχρεώσεων» στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή δήθεν της ανάγκης υπεράσπισης της «κυριαρχίας» της Ουκρανίας, ή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ή της «δημοκρατίας» από τον «αυταρχικό Πούτιν».

      Επιπλέον, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να απορρίψει το δίλημμα να επιλέξει κάποια από τις δύο μεριές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Ακόμη κι αν αυτή καμουφλάρεται πότε με το θρησκευτικό δόγμα της Ορθοδοξίας, πότε με τον «αντιφασισμό», ο οποίος είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα προπέτασμα καπνού.

      Ούτε είναι λογικό να στηρίξουμε τον πιο «αδύνατο» ενάντια στον «ισχυρότερο». Ο Λένιν έγραφε γι' αυτό: «Η πρώτη από τις κυρίαρχες χώρες κατέχει, ας υποθέσουμε, τα 3/4 της Αφρικής ενώ η δεύτερη το 1/4. Το αντικειμενικό περιεχόμενο του πολέμου τους είναι το ξαναμοίρασμα της Αφρικής. Ποιας πλευράς την επιτυχία πρέπει να ευχόμαστε; Το πρόβλημα, όπως έμπαινε προηγούμενα, αποτελεί παραλογισμό, γιατί δεν ισχύουν σήμερα τα παλιά κριτήρια εκτίμησης: Δεν έχουμε ούτε μια πολύχρονη ανάπτυξη ενός αστικού απελευθερωτικού κινήματος ούτε το πολύχρονο προτσές της κατάρρευσης της φεουδαρχίας. Δεν είναι δουλειά της σύγχρονης δημοκρατίας ούτε να βοηθήσει την πρώτη χώρα να κατοχυρώσει το "δικαίωμά" της στα 3/4 της Αφρικής ούτε να βοηθήσει τη δεύτερη (έστω κι αν αυτή έχει αναπτυχθεί οικονομικά πιο γρήγορα από την πρώτη) να αποσπάσει αυτά τα 3/4. Η σύγχρονη δημοκρατία θα παραμείνει πιστή στον εαυτό της μόνο στην περίπτωση που δε θα προσχωρήσει σε καμία ιμπεριαλιστική αστική τάξη, στην περίπτωση που θα πει ότι "και οι δύο τους είναι η μια χειρότερη από την άλλη", στην περίπτωση που σε κάθε χώρα θα εύχεται την αποτυχία της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης. Κάθε άλλη λύση θα είναι στην πράξη εθνικοφιλελεύθερη και δεν θα έχει τίποτε το κοινό με τον αληθινό διεθνισμό... Στην πραγματικότητα, όμως, σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι η σύγχρονη δημοκρατία δεν μπορεί να σέρνεται στην ουρά της αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης - αδιάφορο τι "χρώμα" θα έχει αυτή η αστική τάξη (...)»*.

      Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, που είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, πρέπει παντού να χαράξει αυτοτελή γραμμή, μακριά από αστικά - ιμπεριαλιστικά σχέδια και με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.

      Αυτό κάνει το ΚΚΕ, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δυναμώνει την πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

      Είναι η γραμμή της σύγκρουσης με όσους οδηγούν τον λαό στο πολεμικό «σφαγείο» στο όνομα της αναβάθμισης των συμφερόντων της αστικής τάξης.

      Είναι ο δρόμος της ρήξης με τον καπιταλισμό, για την εργατική εξουσία, που θα οικοδομήσει τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Παραπομπή:

      * Β. Ι. Λένιν: «Κάτω από ξένη σημαία». Άπαντα, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», τ. 26, σελ. 140 - 141 και 146.

      *Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

      Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/285998/gia-tin-oxynsi-anamesa-stis-dynameis-toy-eyroatlantismoy-kai-sti-rosia ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου