Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Μαζικός λαϊκός αθλητισμός, ανάγκη για τον λαό και τη νεολαία».

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο του αθλητισμού στην πόλη, με εν ενεργεία και βετεράνους αθλητές και προπονητές, καθώς και εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και Ενώσεων να δίνουν το «παρών».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (δείτε πάνω βίντεο) και ακολούθησαν παρεμβάσεις από: Τον Σάββα Δημητριάδη, πρόεδρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), τον Μιχάλη Θαλασσινό, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου, τον Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, αθλητικό συντάκτη, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ, τον Στέλιο Παγουλάτο, μέλος του ΔΣ του Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Παπάφης», και τον Κώστα Λεβέντη, βετεράνο ποδοσφαιριστή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Γιώργος Λυσσαρίδης, ΓΓ Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος ΕΠΣΜ, πρώην ΓΓ Αθλητισμού και ΓΓ ΥΜΑΘ, Παναγιώτης Γιουρούκαλης, ΓΓ ΕΠΣΜ, Κώστας Παντέρης, μέλος ΔΣ ΕΠΣΜ, Μπλάντεν Φορτούλα, βετεράνος ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ, Λάμπρος Ανδριόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών, Χάρης Παπαναγιώτου, πρώην προπονητής ΕΠΣΜ, εκπαιδευτικός, Θανάσης Καναράς, πρώην προπονητής ΕΠΣΜ, εκπαιδευτικός, Κούλα Γιαννακίδου, πρώην ΓΓ Αθλητισμού, πρωταθλήτρια Στίβου, Κώστας Παπαδόπουλος, βετεράνος αθλητής Στίβου, χρυσός Βαλκανιονίκης Δέκαθλου, Σάββας Λόρτος, πρόεδρος ΕΚΑΣΘ, Κώστας Αλμπανίδης, πρόεδρο ΔΣ "Μελιτέα", Σάββας Σιδηρόπουλος, πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΣΜ, Γιώργος Τσίντζιλης, προπονητής Στίβου, Διονύσης Ψωμιάδης, πρώην πρόεδρος ΕΠΣΜ, Ιορδάνης Κίτσιου, πρόεδρος "Ατλα" Μενεμένης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν αν και δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, ο Γιώργος Κούδας, βετεράνος ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ και ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ Γιώργος Μπαντής.

Κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό
 

Στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός, αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις και για το λαό μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, στην δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού που ανέδειξε τη σήψη και τη δυσοσμία που υπάρχει στο ποδόσφαιρο ΑΕ, αλλά και στην πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά και διαδοχικά από τις κυβερνήσεις στον τομέα του αθλητισμού και υπακούει στην ανάγκη του κεφαλαίου να βρει νέα πεδία κερδοφορίας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: "Βλέποντας κανείς τη συνολική εικόνα των προωθούμενων αλλαγών στο χώρο του αθλητισμού τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να κατανοήσει ότι οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο του αθλητισμού και της εμπορευματοποίησης του.

Πρόκειται για αλλαγές που θέλουν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους σε ένα πεδίο που μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα. Μόνο υπό αυτό το πρίσμα μπορούμε να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έχουν επέλθει. Μόνο υπό αυτό το πρίσμα γίνονται κατανοητές οι εξελίξεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Πρόκειται για πολιτική επιλογή παράδοσης του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας προς εμπορική χρήση. Για τσάκισμα της όποιας επιστημονικής προσέγγισης υπάρχει στο χώρο της άσκησης, χτύπημα των πτυχίων των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ. Ενα σχέδιο που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τα τελευταία χρόνια διαδοχικά από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Πρόκειται για μια ολοφάνερη σύγκλιση παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Οπου ο ένας συνεχίζει από εκεί που άφησε ο προηγούμενος.

Εχει μια σημασία να σταθούμε στο τι προηγήθηκε του νομοσχεδίου.

Ενδεικτικά επαναφέρουμε:

- Την απαξίωση του προγράμματος "Αθληση για όλους" και περικοπή της χρηματοδότησής του διαχρονικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη συμμετοχή σ' αυτό. Επί των ημερών της εδραιώθηκε η λογική της ανταποδοτικότητας (να πληρώνουν δηλαδή μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες) ενώ σε μια αξιομνημόνευτη ενέργεια καθιέρωσε την πληρωμή των εργαζομένων στα προγράμματα με τη λεγόμενη "πληρωμή με το αντίτιμο". Δηλαδή; Με το κεφάλι του κάθε συμμετέχοντα.

- Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γίνεται η πρώτη αναφορά στην ιδιότητα του "εκπαιδευτή" δίνοντας συνέχεια στην απαξίωση των πτυχίων των ΣΕΦΑΑ.

- Την κατάργηση του προγράμματος "Αθληση για όλους" το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η κατάργηση του προγράμματος έγινε στο όνομα της αναμόρφωσής του που θα φανεί ξεκάθαρα από τις αντίστοιχες πλευρές του νομοσχεδίου τι σημαίνει αναμόρφωση. Οι επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια θα είναι μεγάλες, αφού πλήθος εργαζομένων και νέων έβρισκαν "διέξοδο" σε αυτά τα προγράμματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φτάνουν από παντού φωνές αγωνίας από σωματεία και δήμους γιατί κόστος συντήρησης υποδομών πχ των κολυμβητηρίων με αφορμή την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου.. τιμές που θα μεταφερθούν στην πλάτη της οικογένειας αν δεν φωνάξουμε αν δεν διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ώστε το κολύμπι που είναι το μόνο άθλημα που μπορεί ακόμα και από βρεφική ηλικία να γνωρίσει ο άνθρωπος να μην καταντήσει είδος πολυτελείας με ότι σημαίνει αυτό για τον αριθμό των πνιγμών που μετράμε κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Τον οικονομικό στραγγαλισμό που βιώνουν τα αθλητικά σωματεία, εργαζόμενοι σε αυτά, αθλητές, από τα δύο χρόνια της πανδημίας που μεσολάβησαν και το εκβιαστικό "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων". Οι επιπτώσεις είναι ορατές παντού. Δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν συγχωνευτεί ή κλείσει, αδυνατούν να πληρώσουν προπονητές".

Σημείωσε ότι "σήμερα με τις δυσκολίες που υπάρχουν η συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και αποτελεί ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα υγείας (παχυσαρκία) όσο και από επικίνδυνα μονοπάτια (ναρκωτικά) οφείλεται στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων. Οφείλεται στην προσπάθεια των προπονητών που παράλληλα με την άθληση, την αγωγή, διαπαιδαγωγούν τις νέες ηλικίες. Γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Παράγεται έργο που καλλιεργεί την ομαδικότητα, την συλλογικότητα, την άμιλλα, τον σεβασμό στον αντίπαλο κόντρα στις λογικές του ατομικισμού και του ανταγωνισμού. Οταν όμως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την υποστήριξη (υποδομές, επιστημονικό δυναμικό γυμναστές γιατρούς, χρηματοδότηση) στερεύει".

Τόνισε ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα αθλητισμό ώστε από απλός θεατής και δέκτης που είναι σήμερα να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή όπου η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν και σε επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

"Αυτό που χρειάζεται για να κοπεί το κακό από την ρίζα είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα διοικείται και θα ελέγχεται σε τακτική βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση και οι πορείες των ομάδων θα καθορίζονται εντός των γηπέδων. Μόνο έτσι θ' απαλλαγεί οριστικά ο αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα", είπε.

Εξήγησε ότι "ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί, φυσικά, να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες και αυτό δεν μπορεί ούτε θέλει να το κάνει πράξη η σημερινή ή οποιαδήποτε άλλη αστική κυβέρνηση". Και κάλεσε το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλει στην ημερήσια διάταξη της πάλης του την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Γιατί "μόνο έτσι το ποδόσφαιρο και το κάθε άθλημα θα γίνει ένα παιχνίδι που θα τα χαίρεται πραγματικά ο κόσμος σμίγοντας όμορφα τους ανθρώπους κάθε Κυριακή".

Τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο επίκεντρο
 

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους, οι αθλητικοί παράγοντες, αναφέρθηκαν στην δολοφονία του 19χρονου Αλκη, συνολικά στις αιτίες που γεννούν την οπαδική βία και τη δράση των εγκληματικών συμμοριών που συνδέεται με την επιχειρηματική δράση των μεγάλων ΠΑΕ και καμία σχέση δεν έχει με την αγάπη για το άθλημα, για την ομάδα, για τη φανέλα. Κυρίως ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ο Σάββας Δημητριάδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή με 1050 τμήματα στην ΕΠΣΜ αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται με το νέο Αθλητικό νόμο που όπως είπε "εκ του αποτελέσματος συρρικνώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και σε λίγο καιρό θα το εξαφανίσει". Ενδεικτικά ανέφερε ότι 20 ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα πριν τον κορονοϊό, δεν υπάρχουν στα φετινά πρωταθλήματα γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα πως θα μπουν στο Μητρώο, πως θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κ.α..

Στάθηκε ιδιαίτερα στο διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων, στην εγκατάλειψη όσων λίγων υπάρχουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και στις παρεμβάσεις της ΕΠΣΜ προς τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια, να αξιοποιηθούν οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι των πρώην στρατοπέδων για τη δημιουργία γηπέδων. Οπως είπε "σε ένα γήπεδο σήμερα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ προπονούνται πάνω από 8 ομάδες στο 1/4 του γηπέδου. Τι ανάπτυξη να κάνουν;"

Ο Μιχάλης Θαλασσινός, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των Αθλητικών Σωματείων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας που βιώνουν πολλοί προπονητές, της ανασφάλειας συνολικά στον κλάδο των προπονητών, αλλά και τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι αθλητές αφού όπως είπε "για τους τραυματισμούς, την περίθαλψη τους και τις επεμβάσεις τους, πολλές φορές το κόστος το επωμίζονται οι ίδιοι αν είναι μεγάλοι ή οι γονείς τους αν είναι μικροί". Και τόνισε ότι πολιτική που ακολουθείται υποβαθμίζει συνειδητά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στον αντίποδα, "εμείς προβάλουμε τις σύγχρονες διεκδικήσεις μας για υποδομές, για ελεύθερους χώρους άθλησης, για να έχει πρόσβαση ο λαός και ο κόσμος του αθλητισμού, ελεύθερα".

Ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στο πέρασμα από την εποχή της αλάνας στη σημερινή περίοδο που οι νέοι πνίγουν την ανάγκη τους για άθληση λόγω της έλλειψης ελεύθερων χώρων και αθλητικών υποδομών, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Οπως είπε, "τα χωμάτινα γήπεδα κι εκείνα με τη σκληρή χαλικένια σμίξη, άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε νέα εξελιγμένα, με φυσικό κλοοτάπητα και μιρκότερα 5χ5 ή 6χ6, μικρότερων διαστάσεων και με τεχνητό χλοοτάπητα. Μόνο που δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μικρών και των μεγαλύτερων ηλικιών που διψούν για άθληση. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι, για να κατασκευαστούν υποδομές σύγχρονες που θα ικανοποιούν την ανάγκη όλων των ηλικιών για άθληση".

Ο Στέλιος Παγουλάτος, και αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη υποδομών, στα κλειστά γήπεδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης που μένουν αναξιοποίητα και ρημάζουν και στα παιδιά που όπου βρουν ελεύθερη γωνιά στήνουν ένα άτυπο γηπεδάκι ποδοσφαίρου. Οπως είπε "στη Μαλακοπή που ρημάζει προπονούνται 9 ομάδες, "φύγε εσύ έλα εσύ". Από τη μία υπάρχει η τρομερή ανάγκη των παιδιών να αθληθούν και από την άλλη δεν υπάρχουν χώροι και όσοι ελεύθεροι χώροι υπάρχουν δεν αξιοποιούνται".

Ο Κώστας Λεβέντης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Θεσσαλονίκης να τοποθετηθούν με κοινή δήλωσή τους για την αποτρόπαιη δολοφονία του 19χρονου και το κάλεσμά τους για απομόνωση σε κάθε ΠΑΕ των βρώμικων συμμοριών, των φασιστικών λόχων και των δολοφονικών τους επιθέσεων. Και τόνισε ότι είναι κρίσιμο σήμερα όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οπως είπε "είναι αδιανόητο το 2022 να κλείνουν αθλητικά σωματεία, να δυσκολεύονται να ενταχθούν στο μητρώο και εκατοντάδες παιδιά να έχουν εμπόδια στην άθληση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου