Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Κάνει πως δεν βλέπει


Τελικά, μόνο η κυβέρνηση δεν βλέπει τους ακροδεξιούς και άλλους παραστρατιωτικούς, τμήματα της ουκρανικής πολιτοφυλακής, που εξοπλίζονται από τους Δυτικούς και έχουν εξαπολύσει κανονικό πογκρόμ σε βάρος όσων προσπαθούν να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές, ανάμεσά τους και σε Ελληνες ομογενείς. 

Οταν την Τρίτη το ΥΠΕΞ ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας, η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιο», την ώρα που οργίαζαν οι καταγγελίες ομογενών ότι ένοπλοι του φασιστικού «Τάγματος του Αζόφ» τους εμποδίζουν και τους απειλούν. Το βράδυ της ίδιας μέρας το προξενείο της Μαριούπολης ανακοίνωσε τη διαδικασία εκκένωσης της πόλης, αφήνοντας όμως ανοιχτό να υπάρξει παρεμπόδιση από «διάφορες ομάδες», δείχνοντας προς την ίδια κατεύθυνση με τις καταγγελίες των ομογενών. Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε εκ νέου στο ΥΠΕΞ για διευκρινίσεις, για να πάρει ξανά την απάντηση «κανένα σχόλιο».

 Δηλαδή, σιγή ασυρμάτου για την εγκληματική δράση των φασιστικών ταγμάτων στην περιοχή της Μαριούπολης. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής ΥΠΕΞ, φιλοξενούμενος χτες σε τηλεοπτική εκπομπή. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες και ότι η εκκένωση της Μαριούπολης θα γινόταν ανεμπόδιστα. Οταν όμως οι δημοσιογράφοι τού επεσήμαναν ότι οι ανταποκριτές τους στη Μαριούπολη μεταδίδουν την ανησυχία τους για τα παραστρατιωτικά τάγματα που δρουν στην περιοχή, ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατάπιε τη γλώσσα του και για να ξεστρίψει, επικαλέστηκε ότι δεν βρίσκεται «στο πεδίο» για να έχει άμεση γνώση της κατάστασης.

 Οι υπεκφυγές και τα «ουδέν σχόλιον» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές, είναι τουλάχιστον ύποπτα και προκαλούν ερωτήματα για το τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση. 

Τι εννοεί...

Ανάμεσα στα πολλά που είπε την Τρίτη στο «πολεμικό ανακοινωθέν» που εκφώνησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός ήταν ότι «τέτοιες ώρες η υπεράσπιση της ελευθερίας και της έκφρασης είναι απόλυτη. Ταυτόχρονα όμως είναι και ασύμβατη και ασυμβίβαστη με φωνές που έχουν σκοτεινά κίνητρα και δηλητηριάζουν την ανοιχτή δημόσια συζήτηση». Τι εννοούσε άραγε ο «ποιητής»; Μήπως τους ...φιδέμπορες των δελτίων ειδήσεων και τα τρολ του διαδικτύου, που στην προσπάθειά τους να στοιχίσουν τον λαό στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, προβάλλουν αυτές τις μέρες την Παλαιστίνια Ταμίμι... στο Κίεβο, τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι να ανασταίνονται, αφού πρώτα εκτελέστηκαν μέχρι ενός, και «σοκαριστικά» πολεμικά πλάνα από... βιντεοπαιχνίδια; 'Η μήπως αυτή η αυστηρή αναφορά του πρωθυπουργού ήταν κάποια «προειδοποίηση» στους επιχειρηματικούς ομίλους που ελέγχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook, που ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο του αμφίπλευρου πολέμου της προπαγάνδας που είναι σε εξέλιξη, δεν θα διαγράφουν πλέον θετικά σχόλια για το νεοναζιστικό «Τάγμα Αζόφ»;

... ο ποιητής;

Τίποτα βέβαια απ' όλα αυτά, που τα ξέρουν κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη όσοι επιδιώκουν να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου» απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας. Σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές είναι που γίνεται πιο φανερό το πού στοχεύει η θωράκιση του νομικού οπλοστασίου απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, ενσωματώνοντας Οδηγίες της ΕΕ, όπως τον «τρομονόμο στην τέχνη και τα ΜΜΕ», που διατάξεις του πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εμπλούτισε πρόσφατα η ΝΔ. Εκεί - θυμίζουμε - αναφέρεται πως «με την απόφαση του υπουργού (...) δύναται να αποκλείεται, με ειδική αιτιολόγηση, ειδικής στόχευσης περιεχόμενο των προς χορήγηση αδειών μη ενημερωτικού περιεχομένου, ιδίως για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας, διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και προστασίας της δημόσιας υγείας». Να απαγορεύεται δηλαδή ό,τι βλάπτει τα «εθνικά» συμφέροντα, έτσι όπως τα ορίζουν κάθε φορά η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου