Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

«Σε συνεχή κινητικότητα» Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα και Ανδραβίδα



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

 Ξανά στο Αιγαίο το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»

Στο ρόλο - κλειδί που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο της Ουκρανίας και γενικά στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, εστιάζουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, προμηνύοντας την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά, ταυτόχρονα με τη μετατροπή ολόκληρης της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, φρόντισε να αναπαραγάγει χτες στο προσωπικό του ιστολόγιο δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο εστιάζει στον «ρόλο της αρτηρίας που παρακάμπτει τα Στενά με κατεύθυνση προς τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Ευρώπη», τον οποίο «έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις τελευταίες 40 ημέρες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι από τις 28 Φλεβάρη και έπειτα, όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου για πολεμικά πλοία και τη μεταφορά πολεμικού υλικού με βάση όλα όσα προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ, «το σχέδιο για το οποίο εξαρχής είχε σχεδιαστεί η Αλεξανδρούπολη τέθηκε σε εφαρμογή. Εκτοτε από το λιμάνι έχουν μεταφερθεί προσωπικό και υλικό του ΝΑΤΟ όχι μόνο προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και προς την Πολωνία, με τελευταίο παράδειγμα τα άρματα μάχης "Abrams" και τα τεθωρακισμένα οχήματα "Bradley" του αμερικανικού στρατού. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα κατέληξαν στη δυτική Πολωνία με συνολικά οκτώ σιδηροδρομικούς συρμούς».

Θυμίζουμε ότι αυτό το 5μηνο, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), η ακριτική πόλη χρησιμοποιείται ως βασικό ορμητήριο των Αμερικανών, για την επιχείρηση «Αtlantic Resolve 2022», στο πλαίσιο της οποίας από το 2014 οι Αμερικανοί φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Οπως ανακοίνωσε, έτσι, η διοίκηση του ΟΛΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα υποστηρίξει την 9η κατά σειρά κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF). Ηδη, δύο αμερικανικά γιγάντια μεταγωγικά, το «Liberty Passion» και το «Liberty King», αλλά και το βρετανικό «Hartland Point», έχουν ξεφορτώσει στο λιμάνι στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα που προωθήθηκαν βορειότερα. Π.χ. αυτό το διάστημα ο αμερικανικός στρατός μεταφέρει μέσω Αλεξανδρούπολης και άλλων λιμανιών (π.χ. Ολλανδία) περίπου 4.000 στρατιώτες, 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα, ενώ τον Νοέμβρη πέρυσι αποτέλεσε σημείο διόδου για ελικόπτερα των Αμερικανών.

Παραπέρα, το δημοσίευμα δίνει την πληροφορία για «ενδεχόμενη αποστολή και κάποιων από τα 20 τεθωρακισμένα "Bushmaster" που δωρίζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας προς την Ουκρανία», όπως και ότι «όπως γίνεται σαφές από μια σειρά πηγών, από την Αλεξανδρούπολη ήδη έχει μεταφερθεί και υλικό με τελικό προορισμό τις ουκρανικές δυνάμεις», καθώς «για όσο καιρό τα Στενά παραμένουν κλειστά, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα είναι πολύτιμη δίοδος προς τον Βορρά και την Ανατολική Ευρώπη». Μια επισήμανση που επιβεβαιώνει τον βρώμικο ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με ανυπολόγιστους κινδύνους και συνέπειες για τον λαό μας.

Καθώς, άλλωστε, πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι, θυμίζουμε ότι μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, πριν από μερικές μέρες, η ίδια η Elizabeth K. Lee, γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Θράκης (...) Το κλειδί για την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού είναι η υποδομή. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μεταφορές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντάθηκαν οι συζητήσεις για τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά της Ενέργειας. Το λιμάνι ως εμπορικός κόμβος μπορεί να λειτουργεί ως εναλλακτική δίοδος για τον Βόσπορο».

Παραπέρα, αναπαράγουν πληροφορίες ότι «η τριάδα Αλεξανδρούπολη, 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και βάση της Σούδας, τις τελευταίες 40 ημέρες βρίσκεται υπό διαρκή κινητικότητα, ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η βάση της Ανδραβίδας, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχουν επανειλημμένως προσγειωθεί, με αφορμή διάφορες ασκήσεις, αεροσκάφη F-15E της αμερικανικής αεροπορίας». Σημειώνουν, ακόμα, ότι στην αεροπορική βάση της Λάρισας ήδη υπάρχει η δυνατότητα για τη στάθμευση αμερικανικών UAV τύπου MQ-9, με τη συγκεκριμένη πιθανότητα να «είναι πάντα ανοιχτή», ενώ ήδη εκεί «προχωρούν με ραγδαίο ρυθμό τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων (επισήμως έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 35 εκατ. δολάρια γι' αυτόν τον σκοπό), με στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να τις επιβλέπουν και να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επέκτασή τους»...

Στο μεταξύ, το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» επέστρεψε στο Αιγαίο. Πλέει βορειοδυτικά της Κρήτης με κατεύθυνση το βόρειο Αιγαίο, από όπου, όπως και την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην ίδια περιοχή, τα αεροπλάνα του θα απονηώνονται με κατεύθυνση την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ευχαριστήρια στο... ευαγές «Ιδρυμα Μπούμπουρα»

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 7», για την απομάκρυνση, από την Ουκρανία, 47 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων μία Ελληνίδα πολίτης, 25 ομογενείς από την Ουκρανία και ένας Σουηδός υπήκοος. Πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας προχτές τα μεσάνυχτα και χτες Τετάρτη βρέθηκαν στο Βουκουρέστι. «Στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης "Νόστος 7" συνέβαλε ουσιαστικά και το "Ιδρυμα Μπούμπουρα"», αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ, με τον υπουργό, Ν. Δένδια, να εκφράζει τις ευχαριστίες του στο... ευαγές «Ιδρυμα» που, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» με δημοσιεύματά του, «δίνει τα ρέστα του» εδώ και χρόνια για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην Ουκρανία, τη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και των ναζιστικών Ταγμάτων Αζόφ που χειροκροτούσαν τις προάλλες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.

 «Νόμιμοι στόχοι» τα ΝΑΤΟικά οχήματα που μεταφέρουν όπλα σε ουκρανικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου