Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Στο μάτι του κυκλώνα ο λαός


Στο μάτι του κυκλώνα έχει μπει ο λαός, καθώς η χώρα έχει μετατραπεί σε βάση εφόρμησης για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χαρακτηριστικά, με την επιστροφή στις ελληνικές θάλασσες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» με πλοία συνοδείας του και καθώς προχτές εντοπίστηκε να πλέει μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, ταυτόχρονα βόρεια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Σούδας εντοπίστηκαν δυο ρωσικά αντιτορπιλικά.

Το αεροπλανοφόρο συνέχισε την πορεία του προς το Καστελόριζο και την Κύπρο, ενώ παράλληλα χτες, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, σηκώθηκε από την Ελευσίνα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου EMB-145 AEW&C και πέταξε σε αποστολή δυτικά της Κρήτης, αναζητώντας ρωσικές μονάδες που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή, αναμεταδίδοντας σχετική εικόνα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος συνόδευαν Αμερικανούς γερουσιαστές (με επικεφαλής τον S. Carbajal και τον R. Larsen της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και T. Gonzales της επιτροπής Πιστώσεων) στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, παρουσία και του πρέσβη τους στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος έσπευδε ξανά να κάνει λόγο για το «στολίδι στο στέμμα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», τονίζοντας παράλληλα και «όσα κάνουμε μαζί για να προωθήσουμε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, ενισχυμένοι από την MDCA», τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Στην παρουσία τους στη Σούδα ενημερώθηκαν από τον διοικητή του ΝΑΤΟικού ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής) για την αποστολή και τη λειτουργία του «Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως». Στην ομιλία, δε, που απηύθυνε ο Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη «σημασία της στρατηγικής σχέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε κοινές ιστορικές και πολιτικές αξίες». Προέβη, επίσης, σε σύντομη παρουσίαση της «καταστάσεως ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και των «υποστηρικτικών ενεργειών» της κυβέρνησης προς την Ουκρανία.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επιβεβαιώνοντας βασικά τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη.

Σε ανάλογο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην «αυξανόμενη συχνότητα και διάρκεια κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών» και την «εποικοδομητική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών, που εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή ανδρών μέχρι και στη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο ευρωενωσιακής επιχείρησης.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επιχειρούσε χτες άλλη μια φορά ανεπιτυχώς να καλλιεργήσει τον γνωστό εφησυχασμό μετά και τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας προχτές στη Βουλή, που έλεγε ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί οι σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι «εμείς θα αιτιολογούμε πάντα τις ενστάσεις μας και θα ζητάμε να μεταβάλει η Τουρκία τη συμπεριφορά της» ζητώντας... λιγότερες παραβιάσεις, αλλά πως «υπάρχει και η γενικότερη εικόνα», στην προκειμένη περίπτωση η ΝΑΤΟική συνοχή...

Ο Οικονόμου έσπευσε να απορρίψει ότι η τοποθέτηση αυτή συνιστά κάποια παραδοχή από πλευράς της κυβέρνησης ότι η γειτονική χώρα έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στο πλαίσιο της συμμαχίας και σημείωνε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας για τις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου